24 september eerste lustrum CorporatiePlein: Bedrijfsvoering & ICT hoog op prioriteitenlijst

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Voor woningcorporaties wordt Zaakgericht Werken steeds belangrijker. Zeker nu Zaakgericht Werken een belangrijk onderdeel is van CORA 3.0 (COrporatie Referentie Architectuur). Maar wat is nu precies Zaakgericht Werken? En hoe kunnen woningcorporaties hiervan profiteren?

Het goedkoper en slimmer organiseren van de bedrijfsvoering & ICT staan hoog op de agenda bij woningcorporaties. Veel corporaties zijn in transitie en gebruiken de veranderopgave om business & IT beter af te stemmen op de veranderende wereld. De vijfde editie van CorporatiePlein biedt woningcorporaties inzicht, inspiratie en aanbod van bedrijven die ze kunnen helpen bij deze opgave.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie juni 2015

Aan het woord zijn Paul Tuinte en Martin Barendregt, organisatoren van hét evenement over bedrijfsvoering & ICT voor woningcorporaties. ‘’Vorig jaar noemden wij CorporatiePlein al dé smeltkroes van business & IT voor woningcorporaties. Dat geldt één jaar later natuurlijk nog steeds. Op CorporatiePlein komen de business & IT werelden letterlijk samen."

Eenvoudige bedrijfsvoering
‘’Woningcorporaties hebben massaal focus op het vereenvoudigen van de bedrijfsvoering. Dat gaat veelal gepaard met vermindering van het aantal fte en managementlagen en een verhoging van de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Het leidt er ook toe dat kennis van ‘de business’ beter wordt benut. De ‘werkvloer’ is steeds vaker opdrachtgever voor IT. Een goede ontwikkeling." Wat Paul en Martin ook een goede ontwikkeling noemen, is de bestuurlijke aandacht voor bedrijfsvoering & ICT. Dat de roerige recente historie en maatregelen als de verhuurderheffing en verscherpte wet- en regelgeving daarvoor mede verantwoordelijk is, nemen ze op de koop toe. Paul: ‘’Wij richten ons nu vijf jaar specifiek op bedrijfsvoering & ICT voor woningcorporaties. In de beginjaren kwam het wel eens voor dat bestuurders afhaakten als het drieletterwoord – ICT – ter sprake kwam. Nu acht ik die kans niet meer zo groot en staat efficiënte bedrijfsvoering & ICT hoog genoteerd op alle bestuurlijke agenda’s." Vorig jaar lieten ook méér bestuurders zich op CorporatiePlein zien. Martin: ‘’We begrijpen best dat een bestuurder tegen zijn verantwoordelijken voor Financiën, Wonen, Onderhoud, Communicatie & ICT zegt: gaan jullie maar. Van de andere kant siert het bestuurders die met een bezoek aan CorporatiePlein aan medewerkers én exposanten laten zien dat zij zich wel degelijk om het alignen van bedrijfsvoering & ICT bekommeren."

‘’We hopen dat deze lustrumeditie de trend van vorig jaar doorzet," zegt Paul Tuinte. "Toen zagen we al dat ‘de business’ steeds vaker samen met collega’s van I&A de zoektocht naar besparing en efficiency ontgint. Collega’s vanuit verschillende geledingen van de bedrijfsvoering komen samen naar CorporatiePlein: dat juichen wij van harte toe."

Kennispunten op CorporatiePlein Kennisdelen & Ontmoeten
Op CorporatiePlein hebben we dit jaar vijf kennispunten ingericht. Dit zijn stands waar corporatieprofessionals elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen delen. De kennispunten worden ‘bemand’ door corporatiemedewerkers met ervaring over uiteenlopende actuele onderwerpen. Voor elk vakgebied is een kennispunt ingericht, te weten: Onderhoud, Financiën, Wonen, Communicatie en Informatievoorziening/informatiemanagement. De kennispunten Wonen en Onderhoud worden gehost door Kjenning en HabiTask, opleiders voor woningcorporaties. Het kennispunt Financiën wordt gehost door Finance Ideas Academy. Het kennispunt Communicatie wordt gehost door Nyna Communicatie en het kennispunt Informatievoorziening/informatiemanagement wordt gehost door NetwIT.

Gevarieerde beursvloer
CorporatiePlein biedt dit jaar een compleet aanbod van leveranciers en adviseurs die woningcorporaties kunnen helpen met het optimaliseren van de bedrijfsvoering & ICT. Ruim zestig exposanten presenteren zich met informatie, demo’s van producten en diensten en kennissessies. Houd de website in de gaten voor de meest actuele informatie, zoals tijdstippen kennissessies en aansprekende onderwerpen. Plan op deze manier je bezoek aan CorporatiePlein zo effiiënt mogelijk en haal maximaal rendement uit deze kennisdag!

Programma
Naast interessante kennissessies op een divers aantal stands, kunnen bezoekers ook gratis deelnamen aan het beursprogramma in de twee theaters. Bekijk het actuele programma op www.corporatieplein.nl

Bezoektip voor doelgroep: Management, Wonen, ICT, Communicatie
Maria Genova is auteur van het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’. Iedereen klikt wel eens argeloos een linkje aan op een website. Steeds vaker heeft dit schokkende gevolgen. Opeens staan er honderden gestolen auto's op je naam, wordt je bankpas geblokkeerd en bonzen deurwaarders op je deur. Tot overmaat van ramp houdt de politie je aan voor delicten die je niet gepleegd hebt. Welkom in de wereld van de identiteitsfraude. Een levendige presentatie met een ‘link’ naar woningcorporaties!

Bezoektip voor doelgroep: Management, Onderhoud, Financiën
Kostenpost - en dus bespaarpotentieel nummer één - is onderhoud. Of is onderhoud een verdienpotentieel? Volgens greenspirator en winnaar Duurzaam top 50 NL Jan Willem van de Groep (Energiesprong, bedenker en aanjager Stroomversnelling) is onderhoud, duurzaamheid en innovatie een prima basis om rendement te maken. Vaarwel onrendabele top en welkom Nul-op-de-meter!

Bezoektip voor doelgroep: Management, Communicatie, Wonen
Whatsappen met bewoners, Twitter als belangrijkste medium voor klantenservice en aanmanen via push e-mails. Op het gebied van klantcommunicatie en klantprocessen is de corporatiemarkt in beweging. Klantportalen, selfserviceportals, kennisbanken en apps; ze verdringen de traditionele kanalen in rap tempo. Hoe verhoudt efficiency zich versus klanttevredenheid? Een presentatie van Diana Coolegem, directeur Nyna Communicatie #mishetniet!

Bezoektip voor doelgroep: Management, Financiën
Waardesturing is een verplicht nummer voor woningcorporaties. Paul Tazelaar, programmamanager Waardesturing bij Vestia legt uit wat zijn aanpak is bij ’s lands grootste en bekendste woningcorporatie van Nederland. Een bezoek meer dan ‘waard’!

Bezoektip voor doelgroep: Management, Wonen, ICT, Financiën
Iedereen heeft het over het alignen van business & IT, maar wat betekent dat nou eigenlijk? Wat levert het op en hoe krijg ik het werkend in de praktijk? Prof.dr. Barry Derksen MMC CISA CGEIT, research director bij BITTI Business & IT Trends Institute geeft handige tips voor do’s en waarschuwt u voor de don’ts. Alignen van business & IT in een notendop!

CORA en VERA update
Hoe staat het met CORA en VERA? Heeft de corporatiemarkt de dames inmiddels in haar hart gesloten? Welk belang hebben corporaties met CORA en VERA? Jan Fock, voorzitter Stichting VERA en Bas Buitendijk, voorzitter CORA nemen u mee in een update van dertig minuten.

Bron: CorporatieGids Magazine