Aareon klinkt nu al vertrouwd

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Tijdens een drukbezocht CorporatiePlein in Expo Houten op 25 september heeft SG|automatisering haar naam op feestelijke wijze omgedoopt tot Aareon. Voor alle bezoekers was er een presentje met lekkernijen uit alle landen waar Aareon is vertegenwoordigd. ‘’De naamsverandering is een zeer geslaagde operatie waar we uiterst positief op terugkijken’’, zeggen de directeuren Martin Holwerda en Jeroen Kuiper tevreden.

Toegegeven, de markt heeft al sinds 2011 kunnen wennen aan het feit dat SG|automatisering onderdeel was van het internationale bedrijf Aareon. Maar dat de naamswijziging zo snel en succesvol zou verlopen, stemt Martin uiterst tevreden. ‘’We krijgen zeer veel positieve response uit de markt. Zowel bij bestaande klanten als bij prospects in selectietrajecten. Dat we onderdeel zijn van een grote internationale speler spreekt enorm aan. Als woningcorporaties een (nieuwe) ICT-partner zoeken, zijn ze eigenlijk op zoek naar vertrouwen. Het feit dat wij als lokaal veranderd ICT-bedrijf met 150 betrokken medewerkers onderdeel uitmaken van een internationale moeder, geeft woningcorporaties het vertrouwen waarnaar ze op zoek zijn’’.

Nieuwe producten
‘’De timing van de naamswijziging pakt ook goed uit, omdat het gepaard gaat met de introductie van een aantal nieuwe producten’’, zegt Jeroen. ‘’Deze komen uit de Aareon-familie en zijn direct beschikbaar voor de Nederlandse markt. Als voorbeeld noem ik Archief Compact, een DMS lite-oplossing dat exclusief uit de Aareon Private Cloud beschikbaar is voor woningcorporaties. Archief Compact wordt als lite DMS heel positief ontvangen. ‘’Klanten zeggen ons dat Archief Compact alles is wat ze nodig hebben’’. Woonkracht10 zal er in Nederland als eerste woningcorporatie mee aan de slag gaan.

Huurdersportaal
Flexiciel is een ander voorbeeld van een product dat direct beschikbaar is voor de Nederlandse markt. ‘Flexiciel is een huurdersportaal dat inmiddels in Frankrijk en Duitsland succesvol bij Aareon-klanten in gebruik is’’, zegt Jeroen daarover. ‘’Het unieke van Flexiciel is dat het onafhankelijk van het ERP-systeem functioneert. In de toekomst kan Flexiciel ook bij woningcorporaties met een ERP-systeem van een andere leverancier worden ingezet. In Duitsland gebeurt dat al, bijvoorbeeld gekoppeld aan SAP-systemen. Dat biedt in Nederland natuurlijk ook kansen. Op Flexiciel rust een intensieve roadmap; er wordt fors op geïnvesteerd en binnen alle Europese landen waar Aareon actief is, uitgerold. Flexiciel kan uiteraard ook in combinatie met Archief Compact worden gebruikt. Alle data worden dan in de Private Cloud van Aareon in Mainz beheerd.

Aannemersportaal
Een derde oplossing uit de Aareon-familie en beschikbaar voor woningcorporaties in Nederland is een aannemersportaal, genaamd Mareon. Jeroen: ‘’Facturen hoeven niet meer gemaild, geprint en gescand te worden. Facturen en inkooporders worden gelijk in het portaal verwerkt. De aannemer kan eenvoudig zijn werk inzien en gereedmelden’’.

Aareon Smart World
Producten als Archief Compact, Flexiciel en Mareon worden tezamen gepositioneerd als Aareon Smart World. Martin licht toe: ‘’Je ziet in alle landen waarin Aareon actief is in feite dezelfde digitaliseringsopgave als in Nederland. Internationaal zet Aareon daarom zwaar in op digitalisering. Waar mogelijk trekken we gezamenlijk op en leren we van elkaar. Wel houdt ieder land zijn eigen ERP-systeem. Dat kan eenvoudig worden gecombineerd met de Aareon Smart World-producten. Deze zijn allemaal beschikbaar in de cloud’’.

Geïntegreerde portfolio
Martin en Jeroen zien voor Aareon in toenemende mate een belangrijke positie in de corporatiesector weggelegd. Martin: ‘’Dat komt omdat we een sterke ERP-propositie hebben. Je ziet dat efficiency en business cases heel belangrijk zijn voor woningcorporaties. Daarnaast zie je aan de nieuwe Woningwet dat toezicht en verantwoording steeds belangrijker wordt. Toezichthouders willen zich intensiever en tijdiger laten informeren. Aareon is daarin met Tobias AX een hele belangrijke speler. Wij zijn de enige met een geïntegreerde portfolio waarmee we woningcorporaties optimaal kunnen ondersteunen op het gebied van verwachtingsinformatie en alle lopende processen. Er is geen andere ERP-speler die dat kan, anders dan met het pakketten van derden’’.

Financial control
Jeroen vult aan: ‘’Financial control blijft naar de toekomst toe een belangrijk thema. We hebben dit jaar een bestuurdersconferentie georganiseerd en dan merk je dat thema’s als control, toezicht, scheiding DAEB/niet-DAEB de bestuurders flink bezighoudt. Sommigen vergelijken de impact van deze vraagstukken met de bruteringsoperatie of erger. Uitdagingen van dergelijke omvang vragen om een stabiele partij als ERP-partner. Wij nemen daar onze verantwoordelijkheid in. Samen met EDP-auditors kijken wij bijvoorbeeld ook hoe we het accountants makkelijker kunnen maken, bijvoorbeeld door application controls af te spreken.’’

Leading the way
Op de vraag waar Aareon over vijf jaar staat, zegt Martin: ‘’We willen groeien. Dat kan autonoom, door de beweging die nu in de markt ontstaat. Er zijn veel woningcorporaties die op zoek zijn naar vertrouwen en een stabiele partner. Maar ook niet-autonome groei behoort wat ons betreft tot de mogelijkheden. Aareon hanteert ‘secure’ en ‘clear’ en ‘leading the way’ als kernbegrippen. We zijn en blijven het bedrijf dat ‘helder’ communiceert wat we beloven en komen dat ook na. We doen ook alles zo ‘veilig’ mogelijk. Bijvoorbeeld de eerder genoemde audits op onze systemen, maar ook door niet te veel hooi op de vork te nemen. Daar bereik je het meeste mee. Met ‘leading the way’ willen we woningcorporaties de juiste weg wijzen in de digitaliseringsopgave. We brengen ze met Tobias AX en producten uit de Aareon Smart World naar de juiste oplossing’’.

Bron: Aareon

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Aareon in de CorporatieGids 2014 te bekijken.