Aareon: "Marktwaarde verhuurde staat mag niet ontbreken in onze software"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vanaf 2016 moeten woningcorporaties hun vastgoed waarderen op basis van de marktwaarde verhuurde staat. Softwareleverancier Aareon wil organisaties hierbij helpen, en doet dat door haar huidige module Scenarioanalyse uit te breiden. CorporatieGids.nl sprak met lead developer Roy Boelens (links), business architect André Tammes (midden) en unitmanager Ronald Martens (rechts) over de uitbreiding, en wat dit voor woningcorporaties kan betekenen.

"Vanuit de Woningwet zijn corporaties straks verplicht om het vastgoed te waarderen op basis van de marktwaarde verhuurde staat," legt Ronald Martens uit op de vraag waarom Aareon haar module Scenarioanalyse uitbreidt. "Tot op heden werd daarvoor meestal de historische kostprijs, de bedrijfswaarde of de vrije verkoopwaarde genomen. In de software van Aareon is het mogelijk verschillende waarden te berekenen en te administreren, zodat de corporatie inzicht heeft in de ontwikkeling van deze waarderingen."

"Ook de boekingsgangen richting het primaire systeem worden vanuit onze software verzorgd," gaat Ronald verder. "Aareon heeft als doel de corporaties een zo compleet mogelijk systeem aan te bieden en de marktwaarde verhuurde staat mag daarom niet ontbreken in de software die wij aanbieden."

Module Scenarioanalyse
Hoewel de toevoeging van marktwaarde verhuurde staat nieuw is, bestaat het Scenarioanalyse-product al geruime tijd. Roy: "Op basis van het bezit kan de gebruiker eigen scenario's aanmaken voor bijvoorbeeld investeringen, verkopen en inflantiepercentages. Deze scenario's worden doorgerekend en leiden per simulatie tot een financiële meerjarenbegroting met daarin onder andere de balans, het kasstroomoverzicht en de winst-en-verliesrekening."

"Door deze verschillende simulaties met elkaar te vergelijken, kan een woningcorporatie eenvoudig de impact van bepaalde beleidskeuzes inzichtelijk maken. De nieuwe toevoeging van marktwaarde verhuurde staat laat gebruikers scenario's uitdenken die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld de jaarrekening, meerjarenbegroting en de meerjarenprognose van waardeontwikkeling. Hiermee kunnen de corporaties volledig aan de nieuwe Woningwet voldoen."

Basis- en full-model
Aareon ondersteunt met de toevoeging aan de module beide modellen van de marktwaarde in verhuurde staat-berekening. Volgens André is er qua berekening geen verschil tussen de modellen: "De corporatie krijgt met de module de mogelijkheid om te werken met een door het ministerie vastgestelde set van parameters. Dit is de basis-versie. De corporatie mag echter ook op een paar parameters afwijken, nadat deze zijn gevalideerd door een taxateur. Dit wordt de full-versie genoemd."

"Wij verwachten dat in de eerste jaren veel corporaties het basis-model zullen toepassen. Zodra er meer ervaring wordt opgedaan met de geldende marktnormen, zal er kritischer worden gekeken naar de opgedragen normen in het model. Hierdoor zal er meer behoefte ontstaan om af te wijken van vastgestelde normen. De eventuele positieve effecten van een andere marktwaarde dienen echter wel afgewogen te worden tegen de extra kosten van een taxatierapport op deze afwijkingen.

Roy vult verder aan: "De voorgestelde modelmatige marktwaarde verhuurde staat-berekening is nagenoeg gelijk aan onze bedrijfswaarde berekening. Er zijn echter een aantal extra parameters en nieuwe berekeningen nodig, zoals harmonisatie en exit-yield. Die moesten wij toevoegen om de basis-variant aan te kunnen bieden."

Stand-alone oplossing
Volgens Ronald werkt de genoemde software overigens niet alleen met Aareons Tobias of Tobias AX, maar ook met andere ERP-systemen: "Dit is een stand-alone oplossing onafhankelijk van ons ERP-systeem. Uiteraard biedt het gebruik van Tobias AX voordelen qua integratie, maar we zien in de praktijk dat een groot aantal corporaties gebruikmaakt van onze Treasury- en Vastgoedsoftware, terwijl hun primaire processen zijn ondergebracht bij een concurrerend systeem. De basisgegevens die wij nodig hebben importeren wij uit het ERP-systeem.”

Integrale oplossing
Het belangrijkste voordeel van de nieuwe software is volgens Ronald dat het een integrale oplossing is: "De module Scenarioanalyse maakt gebruik van de aanwezige basis vanuit activa voor de marktwaarde verhuurde staat. De berekende marktwaarde wordt direct teruggekoppeld naar de activaregistratie. Hier kan - wanneer wenselijk - automatisch de herwaardering plaatsvinden inclusief volledige journalisering."

"Erg belangrijk daarbij vinden wij de herleidbaarheid van gegevens. De gebruiker moet precies weten welke data gebruikt worden en hoe de software tot een waarde komt. De software rekent op niveau van verhuurbare eenheid. Dat betekent dat een corporatie van alle woningen detailgegevens in het systeem moet hebben. Daar moet je wel inzicht in geven."

Eerste pilots van start
De nieuwe toevoeging aan de module Scenarioanalyse is volgens André ontwikkeld met 'de stem van klanten in het achterhoofd': "Dat betekent dat het product is geanalyseerd en getoetst door een aantal gebruikers voordat Aareon het breed in de markt zal zetten. Dit kost wellicht extra tijd, maar het betekent ook dat het eindproduct beter aansluit bij de behoefte van de doelgroep. Wij zien eigenlijk alleen maar voordelen aan deze werkwijze."

Volgens André is de nieuwe software binnenkort beschikbaar voor woningcorporaties: "Begin juni zijn de eerste pilots bij klanten begonnen. Op dat moment is ook het certificeringstraject opgestart. Omdat het systeem verder werkt op een bestaande bron, is de nieuwe methode snel te implementeren. Voorwaarde is wel dat de corporatie zijn huiswerk vooraf goed doet en de benodigde parameters ophaalt. Vanuit Aareon kunnen wij klanten hierin goed begeleiden door een helder plan van aanpak te maken. Ons doel is om na de zomer het product breder uit te zetten en het in augustus voor alle corporaties beschikbaar te maken."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 23 juni 2015

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Aareon in de CorporatieGids 2015 te bekijken.