Albert van Heugten: ‘Veiligheidsbewustzijn in relatie tot kwaliteit informatiebeveiliging groeit, maar we zijn er nog niet’

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Albert van Heugten (54) verkoos op 48-jarige leeftijd in zijn ‘midlifecrisis’ – een opleiding tot Master of ICT & Business Innovation aan Avans+ in plaats van de gedoodverfde aanschaf van een Harley Davidson of Aston Martin. De manager Informatiemanagement en automatisering van Wonen Zuid – in zijn vrije tijd ook langdurig werkzaam geweest als vrijwillige brandweerman in Roermond – merkte op dat brandjes blussen eigenlijk ook het verhaal van zijn leven was bij de corporatie. Op zijn retorische vraag wie er bij Wonen Zuid eigenlijk wakker lag over informatiebeveiliging, wezen twee duimen alleszeggend naar zichzelf.

Ter afronding van zijn studie deed Albert daarom niet zomaar onderzoek naar de relatie tussen het veiligheidsbewustzijn binnen de woningcorporaties en de kwaliteit van de informatiebeveiliging. ''Ik wil oprecht iets teruggeven aan de sector, iets waarmee de kwaliteit van de informatiebeveiliging kan worden verbeterd.'' Want, kort samenvat en als overall slotconclusie, er zijn stappen gezet, maar er moet nog veel gebeuren.

Tijdens een bijeenkomst van Corponet, 19 april op luchthaven Lelystad, presenteerde Albert de resultaten. Op basis van literatuur- en praktijkonderzoek (90 van de 350 aangeschreven corporaties vulden de enquête in) doet hij ook aanbevelingen en een dringende oproep: corporatiebestuurders, maak werk van veiligheidsbewustzijn als opmaat naar optimale informatiebeveiliging. Hij gebruikte daar onder een voorbeeld van zijn moeder uit zijn kinderjaren voor. ''We hadden vroeger een open haard. Mijn moeder maakte mij bewust dat ik me niet eerst hoefde te branden om te weten dat vuur heet en gevaarlijk is.''

Het boekje – toegevoegd aan de Corponetreeks Kennis moet je delen – is een gepopulariseerde versie van de MBI-thesis die Albert voor het afronden van zijn studie schreef. Het staat vol met voorbeelden en aanbevelingen en leest makkelijk weg, zelfs voor corporatiebestuurders die minder op hebben met informatiebeveiliging.

Het een eerste exemplaar van het boek is aangeboden aan Michiel van Wezel, adviseur Digitalisering en Informatiemanagement van Aedes. Die stak Albert bij de in ontvangstneming een hart onder de riem. Tijdens het Aedes-congres die ochtend had zeventig procent van de aanwezigen aangegeven dat informatiebeveiliging in ieder geval in de awareness top vier van staat.

Wie ook in het bezit wil komen van een exemplaar kan een e-mail sturen naar communicatie@corponet.nl.

Bron: CorporatieMedia | Foto: CorporatieMedia