Kan een circulaire keuken een voortrekker zijn in de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving? Om op deze vraag antwoord te geven heeft de TU Delft onderzoek gedaan naar een circulaire keuken. CorporatieGids.nl trof Bas Jansen, Promovendus bij de TU Delft aan het aanrecht en vroeg hem naar zijn bevindingen.
‘’Een groot deel van de gebouwde omgeving bestaat uit woningen’’, leidt Bas zijn antwoord in op de vraag waarom een circulaire keuken onder de loep is genomen. ‘’Deze kunnen, om afval vanuit sloop en nieuwe grondstoffen uit de aarde halen voor nieuwbouw te voorkomen, het best circulair gemaakt worden. Dat kan bijvoorbeeld door gebouwcomponenten (denk aan daken, gevels en dus ook keukens) stapsgewijs en tijdens natuurlijke onderhouds- en renovatiemomenten te vervangen door circulaire componenten. Omdat de keuken een product is dat ten opzichte van andere bouwcomponenten vaak vervangen wordt kan de circulaire keuken een goede voortrekker zijn in de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving.’’
Voordeel
Op de vraag wat het voordeel is van een circulaire keuken ten opzichte van een reguliere keuken, zegt Bas: ‘’De circulaire keuken heeft grote voordelen voor de eigenaar, de gebruiker en het milieu. Voor de eigenaar is het grote voordeel dat door de jaren heen de kosten van het bezitten van de keuken lager zijn. Een keuken die 20 jaar meegaat kost over en periode van 80 jaar 4 keer de prijs van een nieuwe keuken en er zijn door de kwaliteit vaak meerdere kostbare reparaties nodig. Doordat in de Circulaire Keuken niets verlijmd is, maar alle onderdelen los en vast te klikken zijn, worden reparaties makkelijker. Verder zijn de gebruikte materialen van de onderdelen op de gewenste levensduur afgestemd. Hierdoor gaat de circulaire keuken misschien wel 80 jaar mee, waardoor de Total Cost of Ownership omlaag gaat. Daarnaast kan de eigenaar door het businessmodel rekenen op lange termijn prestatie- en onderhoudsafspraken en een betere dienstverlening.’’
Aanpasbaarheid
Bas vervolgt: ‘’Voor de gebruiker zit het grote voordeel in de aanpasbaarheid. Doordat niets verlijmd is worden niet alleen reparaties makkelijker, maar wordt het ook eenvoudiger de keuken af te stemmen op de wensen van de gebruiker qua opstelling of ‘look’, zonder daarbij een nieuwe keuken te hoeven plaatsen.’’
Hergebruik
‘’In combinatie met het demontabele ontwerp en de financiële stimulansen biedt het ondersteunende industriële model de mogelijkheid onderdelen die in een goede staat zijn direct her te gebruiken. Andere onderdelen kunnen gerefurbished, gereviseerd of uiteindelijk gerecycled worden. Op deze manier wordt er door de jaren heen zo min mogelijk materiaal gebruikt en is er dus ook minder transport nodig, waardoor een grote besparing in impact op het milieu plaatsvindt.’’
Plug and play
Op de vraag hoe een circulaire keuken precies werkt, antwoordt Bas: ‘’De circulaire keuken is ontwikkeld volgens een modulair ‘plug-and-play’ principe en bestaat uit een ‘docking station’ die gemonteerd is op de muur en keukenmodules die daaraan geklikt worden. Het docking station is in hoogte te verstellen, waardoor de werkbladhoogte aangepast kan worden.’’
‘’De modules zijn onderkasten, halfhoge kasten, hoge kasten, schappen en bovenkasten, die ieder ook weer een invulling naar keuze kunnen krijgen zoals apparatuur of opbergruimte’’, vertelt Bas verder. ‘’Op deze modules wordt vervolgens een ‘stijlpakket’ geklikt, die ‘look’ van de keuken bepaald. Zo kan de opstelling en look van een keuken gemakkelijk aangepast worden aan de wensen van vrijwel elke gebruiker en wordt het vervangen van de volledige keuken vrijwel nooit meer nodig.’’
Hij vervolgt: ‘’Om een voorbeeld te geven: in de situatie waarin een woning eerst bewoond werd door een alleenstaande met een lengte van 1,95 m en de volgende bewoners een gezin van vier met kleine kinderen zijn, is voor te stellen dat de behoeftes met betrekking tot de keuken anders zijn. In deze situatie kan de keuken eenvoudig worden uitgebreid en in hoogte worden versteld, zodat er bijvoorbeeld nu niet meer drie onder en bovenkasten zijn met een werkbladhoogte van 100cm en een witte ‘look’, maar vijf kasten met extra koelkastruimte, een werkbladhoogte van 90cm en een antraciet ‘look’.’’
Kortom, de keuken is niet alleen in levensduur een keuken voor het leven, maar het kan zich ook aanpassen aan de verschillende behoeften die een levensloop met zich meebrengt.
Woningcorporaties
Volgens Bas zijn woningcorporaties bij uitstek geschikt voor het gebruik van een circulaire keuken. ‘’Om de principes van de circulaire economie in de gebouwde omgeving toe te passen is een langetermijnvisie nodig, waarbij het product en de bijbehorende businessmodellen tegelijkertijd ontwikkeld worden. Woningcorporaties zien duurzaamheid vaak als een maatschappelijk taak, en hebben daarom zo’n langetermijnvisie die het toepassen van circulaire componenten mogelijk maakt. Dit gecombineerd met het grote aandeel van de corporaties in de gebouwde omgeving zorgt ervoor dat de invloed groot kan zijn. Er is overigens ook interesse voor de keuken vanuit vastgoedbeleggers.’’
Presentatie
In het nieuwe jaar geeft De TU Delft een presentatie over de circulaire keuken. Bas licht alvast een tipje van de sluier op: ‘’Op 17 januari zullen Vincent Gruis van de TU Delft, Wim Diersen van Bribus Keukens en ikzelf een toelichting geven over waarom we deze keuken hebben ontwikkeld en hoe de keuken werkt op zowel het technische vlak als het businessmodel. Daarna bieden we uitgebreid de mogelijkheid het prototype te bekijken en vragen te stellen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Rani Ramnares op R.R.Ramnares@tudelft.nl.
Bron: CorporatieGids.nl | Foto: TU Delft
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - Maart 2025 Inhoud Harry Platte (Parteon): Groot dromen, klein doen Laurens Flierman (NEH): Risico’s beter beheersen door…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.