Bergopwaarts met Skarp

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Bergopwaarts: “Skarp? Laagdrempelig, informatie snel beschikbaar, betrouwbaar, fraai, details inzichtelijk.” Dit horen we natuurlijk graag van onze klanten! En we zijn nog maar net begonnen… Een paar maanden geleden koos woningcorporatie Bergopwaarts voor Skarp. In dit artikel leest u waarom en over de eerste ervaringen!

Bergopwaarts
Bergopwaarts is een woningcorporatie die al ruim 100 jaar bestaat. 38 breed inzetbare medewerkers beheren ruim 5.000 woningen in Deurne en omstreken. Samen Ondernemen voor Sociaal Wonen is de missie van Bergopwaarts. Hiermee biedt Bergopwaarts ruimte aan huurders, woningzoekenden, belanghebbenden én medewerkers. Medewerkers worden gestimuleerd zich breed te oriënteren en mee te draaien op verschillende posities.

Waarom Skarp
Sebastiaan van de Ven, systeembeheerder en verantwoordelijk voor de automatisering en verbetering van de informatievoorziening bij Bergopwaarts schetst hoe Bergopwaarts in het verleden grote uitdagingen had bij het opvragen van informatie. Het kostte veel tijd en daarmee geld, en het antwoord verschilde per persoon wat onvrede gaf. Bergopwaarts zocht naar een laagdrempelige oplossing die tijd en geld ging besparen en wilde een systeem dat een eenduidig antwoord ging geven op de informatievragen en een lage impact heeft op de organisatie. Veel zaken werden al goed vastgelegd maar het kan altijd beter. Hiervoor is de DQ Monitor de oplossing.

“Behalve de producten viel Skarp ook op door de intensieve samenwerking met SBR, er worden dezelfde definities en reken- en bedrijfsregels gehanteerd en dezelfde taal (CORA/VERA). Dit is van belang om te kunnen rapporteren (jaarrekening en dVi) en benchmarken. Ook de strategische keuze om met Microsoft producten (Azure en PowerBI) te werken speelde mee. Tenslotte is het prettig dat elke medewerker van Skarp uitgebreide ervaring in de branche heeft.”

Uniek concept
Sebastiaan vertelt: “Onder andere het RGS (Referentie Grootboek Schema) is iets waar we naartoe moeten. Dit gebeurt in eerste instantie via een mapping waarna dit later in Viewpoint wordt doorgevoerd. Ook de ontsluiting van openbare informatie is van belang, denk hierbij o.a. aan BAG, EPA en CBS. Wij willen zelf dashboards samenstellen om onze doelstelling uit het ondernemingsplan te visualiseren, maar wel op basis van sectorstandaarden en -definities. Hiermee willen we de jaarrekening ondersteunen. Doel is om te gaan werken vanuit één bronsysteem.”

De kickstart, waarin Skarp het gehele systeem demonstreert met data van de klant, overtuigde het MT direct (‘strik erom en tekenen’) en heeft gezorgd voor een snelle start.

CORA processen
“Skarp helpt ons om kritisch naar onze processen te kijken, de CORA processen vormen de leidraad. In de toekomst willen we hier steeds beter op aansluiten. Daarnaast willen wij BAG, EPA en CBS koppelen en daarmee, door middel van de DQ Monitor, de datakwaliteit verbeteren. Door ook onze bronnen als Inceptivize (enquête-tool) en VABI te koppelen hopen wij de data nog betrouwbaarder te krijgen.”

Bron: Skarp, Foto: Bergopwaarts