Betrouwbaar en efficiënt jaarrekeningen opstellen voor woningcorporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het maken van jaarrekeningen en publicatiestukken is een arbeidsintensieve bezigheid: cijfers vergaren, toelichtingen schrijven, deadlines halen. De accountancybranche gebruikt hier veelal handige softwareproducten voor, zoals Audition. Ook voor niet-accountants is Audition een efficiënt hulpmiddel om de jaarrekening en de consolidatie te maken. In samenwerking met UNIT4 heeft Qonsío een standaard Corporatiemodel ontwikkeld voor Audition. De oplossing wordt inmiddels door veel corporaties in Nederland gebruikt. Zo kozen alleen dit jaar al WVH, Ressort Wonen, Wonen midden-Delfland, Mijande Wonen, WBO Wonen, Woningstichting Tubbergen en Dunavie dit jaar om met Audition aan de slag te gaan.

Transparantie en duidelijke jaarrekening
Met Audition stelt de corporatie efficiënt betrouwbare jaarrekeningen en periodieke rapportages op. Er wordt veel tijd bespaart en men krijgt een meer transparante en duidelijke jaarrekening. In plaats van knippen en plakken in Word en Excel kan de corporatiemedewerker zich dus richten op andere taken. Naast het maken van jaarrekeningen is Audition ook zeer geschikt voor het maken van financiële perioderapportages en financiële
rapportages voor belangrijke partijen zoals aandeelhouders en banken.

Met een eenvoudige ‘importwizard’ worden de financiële cijfers uit het primaire systeem geïmporteerd. Een ‘intelligent’ bestand voorziet de financiële cijfers geautomatiseerd van rubriekcodes, waarna uitzonderingssituaties handmatig kunnen worden aangepast. Vervolgens kan de kolommenbalans efficiënt en betrouwbaar worden uitgewerkt. Desgewenst kunnen voorafgaande journaalposten worden geëxporteerd. Op basis van de standaardmodellen kunnen diverse rapporten worden gegenereerd, zowel enkelvoudige als geconsolideerde.

Wet- en regelgeving
Met de standaardmodellen van Audition voldoet de corporatie aan de wet- en regelgeving. De periodieke rapportages als standaard-overzichten geven inzicht in het verloop van de bedrijfsresultaten in relatie tot het budget en sluiten aan bij de indeling van de jaarrapportage.

SBR Manager
Indien de corporatie ook gebruikmaakt van de module SBR Manager dan kan de corporatie tevens de publicatiestukken in XBRL formaat genereren en (elektronisch) deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Kortom Audition is een gebruiksvriendelijk systeem dat een transparante en duidelijke jaarrekening oplevert zonder knippen en plakken in Word en Excel. Een snel en betrouwbaar product dat inmiddels veel wordt gebruikt door corporaties. Bent u de volgende?

Bron: CorporatieGids 2019, Foto: Qonsïo