'BI biedt kans om innovatie en efficiency bij woningcorporaties te combineren'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Innovatie bij woningcorporaties gaat vaak hand in hand met een efficiencyslag. "De kern van dienstverlening verandert amper, maar het moet beter, sneller en vaak goedkoper. Wij zien de opkomst van Business Intelligence-tools als een kans om dit te combineren," vertelt Eric de Graaf van cloudexpert Claranet. Het bedrijf vertelt op 21 september meer over deze mogelijkheden tijdens CorporatiePlein.

Eric licht de mogelijkheden van BI toe: "Als je bijvoorbeeld in je jarenplanning van onderhoud rekening kunt houden met zowel schilderwerk, mogelijke verstopte goten, vervanging van dakpannen én reiniging van de muren, kan het best zijn dat op korte termijn de kosten omhoog gaan door enkele werkzaamheden eerder in te plannen dan de maximale onderhoudstermijn. De winst zit hem echter in het maken van slimme combinaties waardoor een steiger maar eenmaal hoeft te worden opgebouwd en op de langere termijn een besparing wordt bereikt."

"Dit is een simpel voorbeeld van Big Data, maar wel omvangrijk genoeg dat er goede BI-tooling voor nodig is om resultaten te behalen. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om continu mee te kijken in een CV-ketel van een woning. Die kunnen op de meest onhandige momenten een storing krijgen, meestal wanneer de huurder het echt niet kan gebruiken. Als je dan vooraf ziet dat er een drukverlies op het systeem is of hij zichzelf al een aantal keren heeft opgestart, kun je preventief een onderhoudsbezoek plannen. Dat is niet alleen prettig voor de huurder, maar zorgt er ook voor dat je kosten bespaart doordat je echte schade voorkomt."

Klaar voor de toekomst
Volgens Eric kunnen bezoekers van CorporatiePlein op de stand van Claranet een partij verwachten die 'klaar is voor de toekomst'. "Naast dat we de complete IT-omgeving voor een woningcorporatie kunnen ontwerpen, implementeren en beheren, hebben we ervoor gezorgd dat we voorbereid zijn op de stap naar public cloud. Het is een trend waar alle corporaties mee te maken gaan krijgen. Niet alleen voor de hosting van de online werkplek of website, maar ook voor de BI-tooling waar public cloud-providers enorm goed in zijn. Wij zijn daarop voorbereid en in Nederland de enige partij met de hoogste certificering voor de drie grote public cloud leveranciers; Amazon Web Services, Google en Microsoft. Wij kunnen moeiteloos switchen tussen deze providers én de combinatie maken met onze eigen private cloud, andere aanbieders van clouddiensten  of een hybride vorm leveren met een eigen lokaal platform. Bezoekers die meer willen weten over de mogelijkheden van de toepassingen in, en van, de cloud én tegelijkertijd volledig ontzorgd worden, zijn welkom bij ons op de stand."

Claranet is op CorporatiePlein te vinden op stand 56