Big Data, Data Mining, Machine Learning, Predictive Analytics

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het gonst tegenwoordig van de “buzz-words” over technieken en analyses die u op uw data kunt loslaten, maar wat houden deze technieken nu concreet voor u in?

Woningcorporaties barsten van de managementinformatie en andere rapportages die inzicht geven in hoe de bedrijfsprocessen en afdelingen presteren. Maar geven deze rapportages ook inzicht in hoe uw processen in werkelijkheid worden uitgevoerd? Met andere woorden, komt de realiteit overeen met uw beschreven processen? Vaak blijkt namelijk dat de feitelijke uitvoer van processen afwijkt van het ontworpen proces. Huidige rapportage en data-analyse technieken geven echter geen, of niet voldoende, inzicht in hoe het proces wordt uitgevoerd, alleen wat het resultaat ervan is. De uitkomst: Process Mining. Process Mining is een relatief nieuwe data-analyse techniek die gebruik maakt van de bovengenoemde buzzwords en op basis van harde feiten inzicht geeft in de werkelijke uitvoer, performance en compliance van uw processen.

Proces Mining is ontstaan omdat organisaties steeds meer behoefte hebben aan inzicht in de werkelijke uitvoer van hun bedrijfsprocessen. Niet alleen vanuit de markt worden organisaties gedwongen efficiënter te werken maar ook vanuit overheden zorgen nieuwe wet & regelgevingen ervoor dat organisaties meer inzicht nodig hebben in de compliance van hun processen. Process Mining stelt u instaat om op basis van data uit uw informatiesysteem uw processen te visualiseren. Vrijwel iedere muisklik in een systeem genereert een digitale “vingerafdruk”, met andere woorden: een logbestand. In deze logbestanden staat opgeslagen welke gebruikers welke acties hebben uitgevoerd (bijv. het goedkeuren van een factuur). Process Mining algoritmes kunnen op basis van deze gegevens het daadwerkelijk uitgevoerde proces visualiseren en verschillende performance indicatoren als de werkelijke doorlooptijd berekenen.

Waar voorheen de aansluiting tussen een procesbeschrijving en de werkelijke uitvoer vaak indirect bepaald werd door middel van interviews of steekproeven biedt Process Mining de mogelijkheid om op basis van harde data de compliance van uw processen te controleren. De procesbeschrijvingen die in organisaties bestaan zijn vaak vereenvoudigde weergaves van de werkelijkheid die de meest ideale versie van het proces weergeven. Bovendien zijn processen niet statisch, maar veranderen ze in de loop van de tijd en groeien met uw bedrijf mee.

Process Mining heeft als voordeel dat onafhankelijk en onpartijdig de “as-is” situaties van processen geschetst kunnen worden. Daardoor is deze technologie niet alleen geschikt om als ijkpunt of contr olemethode ingezet te worden in proces verbeteringsprojecten, maar ook om uw dagdagelijkse operatie te monitoren. Process Mining is daarom dé methode om volledige transparantie in uw bedrijfsprocessen te verkrijgen.

Hoe past Process Mining nu binnen uw huidige informatievoorziening? Allereerst kan Process Mining beschouwd worden als een losstaande software tool die periodiek of projectmatig ingezet wordt om processen in kaart te brengen. Er zijn verschillende leveranciers die gebruiksvriendelijke software tools leveren, elk met hun sterke en minder sterke punten. Afhankelijk van de informatiebehoefte van de klant adviseert Ponthus Wolfs Consultancy (PWCo) daarom ook verschillende tools. Omdat de behoefte om processen gevisualiseerd te zien wellicht niet dagelijks aanwezig is levert PWCo daarnaast op maat gemaakte proces monitoring dashboards, in bestaande BI platformen als PowerBI en Qlikview, die onafhankelijk van Process Mining software ingezet kunnen worden. Hiervoor maken wij gebruik van het populaire Data Science platform R.

Deze dashboards maken gebruik van de kracht van de Process Mining algoritmes, maar hebben als voordeel dat ze volledig geïntegreerd kunnen worden in uw huidige BI-omgeving. Echter doet de beschrijving van Process Mining als software tool of dashboard onder aan de impact en potentie van deze technologie. Fervente Process Miners argumenteren dat Process Mining een discipline is, géén software tool. De inzichten en werkwijze die benodigd zijn om Process Mining succesvol uit te voeren leiden tot een nieuwe manier van kijken naar uw eigen organisatie. Het is een technologie die u in staat stelt om daadwerkelijk data driven processen te gaan managen. Wellicht klinkt dit te zeer als toekomstmuziek, en eerlijkheid geboden, het vergt enige oefening en ervaring om Process Mining succesvol in de dagelijkse operaties toe te passen. De potentie van Process Mining zowel als software tool of discipline blijft echter onveranderd: volledige transparantie in uw bedrijfsprocessen!

Wat kan Ponthus Wolfs Consultancy voor u betekenen op het gebied van Process Mining en Data Science? Wij helpen u met het selecteren, implementeren en toepassen van Process Mining of andere Data Sciencetechnieken. Onze Data Scientists ondersteunen u zowel met het analyseren als met het interpreteren van uw gegevens. PWCo streeft ernaar dé kennispartner te zijn op het gebied van Business Intelligence en Data Science voor alle woningcorporaties in Nederland. PWCo is daarom ook betrokken bij verschillende onderzoekstrajecten in samenwerking met universiteiten en hogescholen. Heeft u interesse gekregen in Process Mining of heeft u andere vragen over Business Intelligence en Data Science? Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@pwco.nl!

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: Ponthus Wolfs Consultancy