Brecht den Ouden (Woonstad Rotterdam): Een betrokken en betrouwbare huisbaas zijn door gestructureerde vastgoeddata

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het juiste onderhoud op het juiste moment, een kloppende plattegrond, een correcte woningwaardering; het zijn slechts een paar uitdagingen waar iedere corporatie mee te maken heeft. Door gestructureerd data over je vastgoed te verzamelen en beheren, worden deze uitdagingen behapbaar. Sterker nog, goed beheer van vastgoeddata draagt bij aan het zijn van een betrokken en betrouwbare huisbaas. Hoe doe je dat en wat zijn de voordelen voor zowel de corporatie als huurder? CorporatieGids Magazine sprak hierover met Brecht den Ouden, Senior Product Owner Innovatie, Digitalisering en Technologie bij Woonstad Rotterdam.

“Het zijn van een betrokken en betrouwbare huisbaas betekent voor mij en mijn team dat we samen de basis op orde brengen voor nu en later,” begint Brecht het gesprek. “Dit betekent dat je onderhoud uitvoert op het juiste moment en op de juiste plek, en dat je kijkt waar je werkzaamheden kunt bundelen. Maar ook dat je transparant bent naar bewoners over wanneer er onderhoud wordt uitgevoerd en er andere werkzaamheden plaatsvinden.”

Controle over vastgoed
Betrouwbare vastgoeddata zijn hiervoor onmisbaar, zegt Brecht: “Deze helpen je in control te komen over je vastgoed. Dit kan middels een digital twin. Je wilt als woningcorporatie weten wat je in je bezit hebt en waar je verantwoordelijk voor bent. Dat klinkt logisch, maar dat betekent niet dat dit geen uitdaging is. Daarnaast zorgt het voor een eerlijke een correcte huurprijs.”

Gestructureerd verzamelen
Het worden van een betrokken en betrouwbare huisbaas begint dus bij het gestructureerd verzamelen van vastgoeddata. Woonstad Rotterdam begon daar een paar jaar geleden mee door haar bezit via een BIM-model te digitaliseren. “Deze modellen landen op dit moment in een softwarepakket waarvan we hebben gezegd: dit is de bron van onze vastgoeddata. Dat klinkt wederom eenvoudiger dan het is. Want data over ons vastgoed staan verspreid in verschillende systemen, variërend van Excel-bestanden tot expertsystemen. Dat is een uitdaging waar we nog steeds mee te maken hebben.”

“Om data gestructureerd te verzamelen is het belangrijk om te weten wie de eigenaar van die data en wie eindverantwoordelijk is. Dat wil je goed belegd hebben. Daarnaast ga je met de gebruikers van de data in gesprek: wat wil je vastleggen, waarom en wat ga je met de data doen? Dit om te voorkomen dat je meer vastlegt dan nodig is.”

Data goed vastleggen
Volgens Brecht worden data en het goed vastleggen hiervan steeds belangrijker. “Dat heeft dan ook impact op de manier waarop een functie wordt vervuld. Dit is niet iets wat in een maand is geregeld en ik merk dat wij een paar jaar nodig hebben gehad om dat bewustzijn te creëren en te laten landen. Dat betekent ook dat het voor de gebruiker duidelijk moet zijn waar ze wat moeten vastleggen. Binnen Woonstad Rotterdam zijn we daarom bezig om een goede IT-architectuur op te zetten, om te zorgen dat het voor collega’s makkelijker wordt om zaken goed vast te leggen.”

Handelingen automatiseren
Het structureren van data gaat over de manier waarop je data verzamelt én over de manier hoe je deze opslaat. “Hoe gestructureerder je dit doet, hoe sneller en hoe meer je er iets mee kunt. Binnen Woonstad is een ander team verantwoordelijk voor het data lake dat we hebben. Zij zorgen dat data hier gestructureerd in komen te staan, zodat het bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor PowerBI-dashboards.”

“Binnen het vastleggen van data valt veel te automatiseren. Je ziet dat er in de keten nog veel handmatige handelingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld de keukenleverancier die informatie vastlegt over de keuken, waarna een aannemer aangeeft wat hij in de keuken heeft gedaan. Als Woonstad leggen wij vervolgens ook weer gegevens vast. Hierdoor kan per afdeling verschillen hoe de data wordt genoteerd omdat er met net andere standaarden wordt gewerkt. Voor nu ben je nog afhankelijk van de menselijke factor, maar in de toekomst kunnen veel handelingen veel meer worden geautomatiseerd.”

Collega’s faciliteren
Het gebruik van vastgoeddata vraagt volgens Brecht best wat van je organisatie: “Je gaat immers werken met dataeigenaren. Je wilt afgestemd hebben wie verantwoordelijk is voor de data en wie deze mag bewerken. Maar het betekent ook dat je hen moet faciliteren in het makkelijk kunnen vastleggen en wijzigen van deze gegevens. En dat systemen aan elkaar gekoppeld zijn, zodat je data kunt uitwisselen. Dit is wat nog steeds speelt en waar we de eindbestemming ook nog niet in hebben bereikt. Het betekent ook dat je vraagt aan mensen om Excel, waar ze hun manier van werken in hebben gevonden, los te laten. Hierbij is het belangrijk dat je naast het proces en de techniek ook de mens meeneemt.”

Intrinsieke motivatie
Binnen Woonstad Rotterdam begint volgens Brecht bewustwording te ontstaan over het belang van het goed vastleggen van data. “Ook wordt de toegevoegde waarde daarvan steeds meer ingezien. Dat is volgens mij een belangrijke waarde, want dit zorgt voor intrinsieke motivatie bij collega’s. Daarnaast laat het de wensen en behoeften zien die er binnen Woonstad zijn om bepaalde producten verder door te ontwikkelen, of om te digitaliseren zodat je iets met de data kunt. Denk hierbij aan inspectierapporten die momenteel nog in aparte pdf’s of Excel-bestanden staan.”

Gebruikers betrekken
Collegacorporaties die ook op deze manier hun data willen gebruiken om een betrokken en betrouwbare huisbaas te zijn, moeten beginnen met het betrekken van gebruikers. Brecht: “Als zij het belang ervan inzien, dan pas kan je meters maken. En richt dataeigenaarschap in. Dit voorkomt dat je data gaat vastleggen maar dat het over een jaar weer verouderd is. Begin daarnaast klein, pak één onderwerp en leg dat goed vast. Dan heb je meteen een voorbeeld voor andere onderwerpen.”

Belang van goede data
De koppeling tussen leverancier en eindgebruiker zullen volgens Brecht de komende jaren steeds belangrijker worden. “De keten zal zich steeds bewuster worden van het belang van goede data wat processen kan vereenvoudigen. Daarnaast hoop ik dat de verschillende standaarden die er zijn, steeds beter op elkaar gaan aansluiten. Het doel is dat je door onderhoud te kunnen voorspellen en simuleren, ook in de toekomst een betrokken en betrouwbare huisbaas kunt blijven.”

CorporatiePlein
Op CorporatiePlein vertelt Brecht hier meer over tijdens een theatersessie over het worden van een betrokken en betrouwbare huisbaas door het gebruik van vastgoeddata. Brecht daarover: “Ik neem bezoekers samen met een collega mee in hoe we dit bij Woonstad Rotterdam hebben aangepakt. We laten voorbeelden en uitdagingen zien, maar ook het belang van klein beginnen. Want het willen zijn van een betrokken en betrouwbare huisbaas is leuk gezegd, maar hoe doe je dat dan?”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Jan van der Ploeg