Business & IT alignment – waar synergie werkt.

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2013 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Business & IT alignment”

‘Business & IT alignment’ klinkt abstract en ver weg. En toch is het concreet en heel dichtbij; waar het goed gaat, maar vooral waar het niet goed gaat. En juist daar zit het potentieel van inzicht en verbetering van de alignment: een optimale afstemming van de ICT op de bedrijfsdoelstellingen. Maar hoe is dat nu toepasbaar in de corporatiewereld?

Waar gaat het niet zo goed?
Diverse onderzoeken in verschillende branches tonen aan dat er een kloof tussen de ‘business’ en IT bestaat. Dichter bij huis, in de corporatiesector, merken we het ook. De IT-organisatie is vaak gericht op beheer en continuïteit, terwijl de bedrijfsvoering steeds meer in projecten werkt en snel veranderende behoeften heeft. De frustratie van de IT organisatie is dat de business niet duidelijk genoeg kan aangeven wat de wensen en eisen zijn. Deze worden vervolgens maar ingevuld en toch is de verbazing groot als het resultaat niet goed genoeg wordt gevonden. Gevolg: frustratie, dubbel werk en investeringen in IT die niet opleveren wat er verwacht werd. Een praktisch voorbeeld hiervan is hoe de implementatie van mobiele toepassingen bij veel corporaties verloopt. Merkt u ook dat business en IT verschillende talen spreken?

Wat levert een hogere mate van alignment op?
Een wondermiddel is het niet, eerder een kans die niet mag blijven liggen. Uit onderzoeken, maar ook uit praktijkervaringen is bewezen dat een verbetering op het gebied van alignment een hogere mate van efficiency oplevert. Investeringen in IT leveren hun geld op, tijd wordt bespaard, IT projecten slagen en de bedrijfsdoelstellingen worden meer en meer behaald. Hier is het waar de verhoogde synergie tussen business en IT waarde toevoegt en geld bespaart. Gezien de huidige economische tijden van cruciaal belang.

Hoe bereiken we alignment?
Prof. Dr. Jerry Luftman heeft het bekende Business IT alignment maturity model ontwikkeld. Dit model is opgebouwd uit een zestal dimensies die in onderlinge samenhang de volwassenheid en mate van alignment bepalen. Deze zijn: communicatie, toegevoegde waarde, governance, partnerschap, competenties en scope & architectuur. Belangrijk is dat de aandacht in ieder geval uit moet gaan naar een mix van alle dimensies. Interventies (acties) die een bewezen positief gevolg hebben voor de mate van alignment zijn onder andere:
- Het fysiek bij elkaar brengen van de IT-afdeling en de te ondersteunen business;
- Het invoeren van overlegfora met alle partijen aan tafel;
- Elkaars ‘taal’ leren spreken;
- Invoeren van goede kosten- batenanalyses en deze ook achteraf toetsen;
- Het I&A beleid onderdeel te laten zijn van het organisatiebeleid;
- Afspreken van (haalbare) KPI’s op het gebied van IT. Wel verder kijken dan alleen beschikbaarheid en kosten.

Het vergroten van de synergie tussen Business & IT alignment kan geld opleveren – investeer er tijdig in!

Auteur: Jorrit van de Walle is managing partner bij HC&H Consultants

Bron: CorporatieGids2013