CEPO vertelt over het belang van acceptatiemanagement op CorporatiePlein

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

"Het succes van de implementatie en gebruik van een informatiesysteem wordt bepaald door de acceptatie van de gebruikers, zeker in een tijd waarin iedere investering op een goudschaaltje wordt gelegd." Dat stelt Hans Keulen van test- en acceptatiemanagementbureau CEPO uit Gorinchem. CEPO wil tijdens CorporatiePlein, de bedrijfsvoering & ICT-beurs op 24 september voor woningcorporaties in Expo Houten, corporaties meer vertellen over het belang van goed geteste software en procedures voordat een informatiesysteem in gebruik wordt genomen.

"Vaak krijgen wij te horen dat corporaties denken dat er niet getest hoeft te worden, omdat het om een standaard ERP-systeem gaat. Of dat corporaties ervan uitgaan dat de leverancier voor hen test. Maar daarmee wordt niet alleen de complexiteit van het systeem onderschat, maar ook de complexiteit van hun eigen organisatie. Bij veel woningcorporaties vormt ERP-achtige pakketsoftware immers de kern van de informatievoorziening."

"Het continu testen van software neemt echter teveel tijd in beslag," gaat Hans verder. "Ook is dit een gespecialiseerde klus, wat om een aanpak vraagt waarvoor de standaard testmethoden en kwaliteitsmodellen geen oplossing bieden. Je moet dit niet doen op een 'onderbuikgevoel' of 'ying-yang' met elk consultancy bureau, maar met een werkwijze waarbij de werkprocessen en IT in het ontwerp van hun complexiteit worden ontdaan én de samenhang eenvoudig en concreet in kaart wordt gebracht."

"Voor dit soort toetsing gebruikt CEPO intuïtieve software, waardoor gebruikers heel eenvoudig hun nieuwe en huidige informatiesystemen kunnen beoordelen op werking. Tegelijkertijd kunnen zij verbeteringen aandragen. Ook omvat deze werkwijze niet alleen de acceptatie van het ERP-systeem, maar ook van de 'nieuwe' organisatie. Niet alleen bij een implementatie, maar ook gedurende de hele levensduur van het systeem."

CEPO wil daarnaast tijdens CorporatiePlein de verhouding tussen IT- en bedrijfsmatige problemen bij een nieuw informatiesysteem kwantificeren met de resultaten van een onderzoek: "Op CorporatiePlein 2015 presenteert CEPO op haar stand de resultaten van een onderzoek naar de verdeling tussen IT-gerelateerde issues en bedrijfsmatige problemen bij acceptatietesten van nieuwe ERP-systemen. Hierbij is onder andere gebruikgemaakt van een peiling onder de bezoekers van CorporatiePlein 2014. De conclusies hiervan zijn verrassend; perceptie en werkelijkheid lijken nogal ver uit elkaar te liggen."

CEPO is tijdens CorporatiePlein te vinden op stand 16.