Cigdem Duran (Eigen Haard): Datakwaliteit en BI essentieel voor goede besluitvorming

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren grote stappen gemaakt omtrent datakwaliteit. Maar wat is er vervolgens voor nodig om op basis van deze kloppende cijfers en gegevens goede analyses te maken en beslissingen te nemen? CorporatieGids.nl sprak daarover met Cigdem Duran, Financial Controller bij Eigen Haard.

“Het in stand houden van een goede informatievoorziening is voor ons heel belangrijk,” begint Cigdem. “Toegang tot data, documenten en cijfers is een must. Wij ondersteunen deze informatievoorziening met verschillende rapportages, en gebruiken verschillende tools voor analysedoeleinden.”

Datakwaliteit
Op de vraag wat anno 2019 de belangrijkste uitdaging is voor Eigen Haard omtrent BI en het maken van analyses, vertelt Cigdem: “Wij moeten de datakwaliteit samen met databeheerders van de verschillende afdelingen blijven monitoren en verbeteren. Het goed bijhouden van gegevens wordt steeds belangrijk. Juiste informatie is belangrijk om klanten en andere relaties op een goede, persoonlijke manier te kunnen benaderen en verder te helpen. En ook om met vertrouwen de verantwoordingsinformatie te kunnen leveren. Verder weet dit ons het werk net even makkelijker te maken, met betrouwbare actuele rapportages en het foutloos uitwisselen van gegevens.”

Flexibel
Eigen Haard maakt daarbij gebruik van Exsion Reporting. “De rapportages uit bijvoorbeeld ons ERP-systeem, datawarehouse en SAS-rapportages vinden wij statisch wat betreft informatievoorziening. Daarom hebben wij de keuze gemaakt voor Exsion Reporting van HB Software, omdat dit product erg flexibel is en ons helpt bij het maken van analyses die niet standaard ondersteund worden in andere systemen. Ook biedt HB Software ons trainingen om nog beter analyses uit te kunnen voeren.”

Standaardrapportages
Hoewel het gebruik van BI en analyses bedrijfsbreed wordt opgepakt binnen Eigen Haard, is de afdeling EIM hier het meest mee bezig. “Dit staat voor Enterprise Information Management,” legt Cigdem de inrichting uit. “Deze afdeling ondersteunt en biedt bestaande standaardrapportages aan voor terugkerende informatievragen, zoals voor taken, mutatieleegstand, huurzaken, wonen en dagelijks onderhoud. Als een rapportage mist of aangepast moet worden, kan dit aangevraagd worden bij EIM.”

Niet statisch
Volgens Cigdem is BI zeker geen statisch iets, en ziet Eigen Haard verschillende kansen liggen om in de toekomst nog meer uit BI te halen. “Vanuit de processen bij Renovatie en Groot Onderhoud en Ontwikkeling worden BIM-modellen opgeleverd. Naast een visualisatie van het vastgoed kunnen deze modellen ook veel data opleveren die gebruikt kunnen worden in de overige bedrijfsprocessen. Hiervoor moeten de modellen goed geverifieerd en gevalideerd worden, zodat ze bruikbaar zijn. Eigen Haard is van plan een aantal BIM-modellen zo te verrijken, dat zij geschikt worden voor ondersteuning van andere bedrijfsprocessen. Wij zullen hierbij beginnen met het Planmatig Onderhoud.”

Inspelen op veranderingen
“De eisen die worden gesteld aan woningcorporaties én de mogelijkheden van het gebruik van BI veranderen regelmatig,” sluit Cigdem af. “We zijn dus steeds op zoek naar oplossingen die ons helpen snel in te spelen op deze veranderingen. Buiten kijf staat daarbij dat BI én analyses – met de hulp van Exsion – nodig zijn voor goede besluitvoering, nu en in de toekomst.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Eigen Haard