Cliff Bosman (Consolidated): Meer grip op kwaliteit door resultaatgericht samenwerken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In een ideale wereld behalen woningcorporaties de meeste kwaliteit tegen zo min mogelijk kosten. “En met het inzetten van resultaatgericht samenwerken kom je goed in de buurt,” zegt Cliff Bosman, directeur bij Consolidated Amsterdam. CorporatieGids.nl sprak met hem over wat de manier van samenwerken precies inhoudt.

Resultaatgericht samenwerken betekent onder andere samen met opdrachtgevers plannen maken, begint Cliff het gesprek. “Op basis van de gesprekken stemmen we het gewenste resultaat of kwaliteit af. Daarbij nemen wij risico’s en taken over van woningcorporaties. Een uitvoerende partij – zoals Consolidated – wordt vervolgens beloond door meer continuïteit en inspraak in de uitvoeringsmethodiek en uitvoeringsperiode. De opdrachtgever heeft hierbij de regierol.”

Samen plannen maken
Cliff ligt de werkwijze toe met een voorbeeld: “Met een corporatie in Amsterdam werken we nu al een paar jaar samen. We zijn begonnen met een goede nulmeting van de daken. Vanuit die basis zijn we data gaan verzamelen waaruit een meerjaren onderhoudsbegroting is ontstaan. Die uitkomsten stemmen we af met de opdrachtgever, rekening houdend met de strategie van de complexen. Daaruit gaan we ‘finetunen’ zodat er geen pieken of dalen ontstaan. Deze manier van samenwerken is overigens steeds in beweging, waardoor we nu bijvoorbeeld aansluiting zoeken met bijvoorbeeld gevelonderhoud om de kosten zo laag mogelijk te houden. Omdat we ook verantwoordelijk zijn voor dagelijks onderhoud bij bijvoorbeeld lekkages, verzamelen we continu nieuwe data waardoor we de MJOB steeds beter kunnen inrichten.”

Leveren van resultaat
Deze manier van samenwerken resulteert uiteindelijk in hogere kwaliteit, gaat Cliff verder. “Bij traditioneel aanbesteden is de laagste prijs vaak de doorslaggevende factor. Dat verschilt met resultaatgericht samenwerken, waarbij het minder over het leveren van de inspanning en meer over het leveren van het resultaat gaat. Omdat het onderhoud ook niet los staat van elkaar maar juist verbanden worden gelegd, zorg je voor meer grip op je onderhoud. Naast natuurlijk de hogere kwaliteit en betaalbaarheid.”

Gootsensoren
Door de langdurige samenwerking wordt innovatie gestimuleerd, beaamt Cliff. “Omdat je het vertrouwen krijgt in een langdurige samenwerking, krijgen partners de bereidheid om te investeren. Want wanneer je weet dat jij niet alleen bij het onderhoudsmoment maar ook in de jaren erna verantwoordelijk bent voor een dak, dan wil je de kwaliteit hoog houden. Kijk bijvoorbeeld naar hoe we samen met Ymere gootsensoren toepassen waarmee lekkages beter in beeld worden gebracht en mee voorspeld worden. Die innovatie ontstaat juist omdat je langdurig met elkaar gaat samenwerken.”

Stap voor stap groeien
Er zijn volgens Cliff meerdere manieren om te beginnen met resultaatgericht samenwerken. “Een methode die ik vaak tegenkom is na een langdurige samenwerking rondom dagelijks onderhoud. Na verloop van tijd kan dit uitgebreid worden naar correctief en planmatig onderhoud. Zo groei je stap voor stap naar resultaatgericht samenwerken toe.”

“Een andere manier is wanneer een corporatie vanuit ‘niets’ besluit klaar te zijn voor resultaatgericht samenwerken. Er wordt dan een lijst met prestaties weggezet waarbij bedrijven moeten aantonen dat ze over expertise beschikken.”

Valkuilen
Op de vraag waar corporaties rekening mee moeten houden bij resultaatgericht samenwerken, vertelt Cliff: “Je merkt soms dat een corporatie wel wil, maar niet weet over hoe resultaatgericht samenwerken bij hen ingericht moet worden. Er wordt dan een adviesbureau ingehuurd die helpt RGS op te zetten. Die neemt de leiding in het proces maar vergeet aan de achterkant de organisatie mee te nemen. Zodra de adviseur weg is, beschikken de medewerkers niet over de juiste kennis. Goed nadenken over wat je wilt bereiken met resultaatgericht samenwerken is dus essentieel.”

“Daarnaast kan een organisatie ook blijven hangen in oude gewoontes. Een samenwerking als deze moet worden gedragen door de hele organisatie. Daardoor kan een gekozen bedrijf hen enorm helpen, want zij hebben vaak al veel kennis van RGS. Ga daarom voordat je de samenwerking aangaat op bezoek bij bedrijven, neus rond en stel vragen. Zo weet je pas goed of zij je echt kunnen helpen met je specifieke onderhoudsvragen en voorkom je dat de verkeerde partner selecteert.”

Synergie
Hoewel resultaatgericht samenwerken voor veel corporaties iets nieuws is, verandert het volgens Cliff continu. “Je ziet dat met name het verduurzamingsonderhoud meer samen wordt opgepakt,” licht hij toe. “Gevel-, installatie- én dakenpartners werken steeds beter samen waardoor de keten goed sluit. Dat betekent niet alleen samenwerken, maar ook samen het programma maken. Zo sluit iedere aanpak, integraal of modulair op elkaar aan en kan de synergie de kosten bij corporaties drukken en zorgen voor meer klantwaarde.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Consolidated