COENCAD: Corporaties ondersteunen weloverwogen beslissingen te maken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De afgelopen jaren hebben woningcorporaties veel stappen gezet omtrent digitalisering. Maar wat is de volgende stap, en hoe bereik je daarbij maximale efficiency? COENCAD vertelt hier op 26 september meer over tijdens CorporatiePlein, en wij spraken vooraf de beurs alvast met Adviseur Digitaal Vastgoedbeheer Thijs van den Broek.

“Iedereen wil aan de slag met digitalisering, nog liever gisteren dan vandaag,” begint Thijs. “In dat proces is het belangrijk dat corporaties weloverwogen beslissingen maken, die ook in de toekomst houvast bieden. Want met digitalisering alleen ben je er nog niet. Data hebben weinig meerwaarde als die niet toegankelijk zijn voor alle lagen van de organisatie, of alleen via dedicated software met beperkte functionaliteit.”

Regie houden
Volgens COENCAD moet een corporatie dan ook zelf regie hebben over haar data en niet afhankelijk zijn van dure softwarepakketten. Thijs: “Daarom is het belangrijk dat gegevens in het bezit zijn van de organisatie en aansluiten bij alle systemen die in gebruik zijn. Het mag niet zo zijn dat kostbare data niet wordt gebruikt omdat niemand erbij kan. Of erger nog: dat gegevens verloren gaan bij een reorganisatie of overstap naar een nieuw systeem, simpelweg omdat ze exclusief beschikbaar zijn via een bepaald programma.”

Optimaal functioneren
“Daarom werkt COENCAD met open standaarden en zoeken we altijd de verbinding. Alle data en modellen blijven in onze software in bezit van de corporatie en vormen de basis voor het primair systeem, de EPA-software, cartotheek en onderhoudssoftware. Alleen wanneer iedereen toegang heeft tot dezelfde data, kan een corporatie optimaal functioneren.”

Blijven innoveren
Op CorporatiePlein wil COENCAD corporaties inspireren om te blijven innoveren. “Daarin willen we graag het goede voorbeeld geven,” vertelt Thijs. “Dit jaar lanceren wij bijvoorbeeld onze eigen 3D-BIM toepassing: COBIM. In dit toekomstgerichte model wordt bestaand vastgoed digitaal geconstrueerd. COBIM is nu al te gebruiken voor de marktwaardering, onderhoud, energieprestatie en woonwaardering, maar vormt het fundament voor nog veel meer toepassingen. Bij deze nieuwe toepassing is het ons niet alleen gelukt om alle data te visualiseren in een 3D-omgeving, maar ook om deze te integreren in bedrijfsprocessen van corporaties. Een voorbeeld daarvan is de koppeling met VABI Vastgoeddata, waardoor de corporatie écht met haar data aan de slag kan. Bezoekers die benieuwd zijn naar COBIM kunnen op onze stand langskomen om met eigen ogen te zien hoe COBIM hen kan helpen.”

COENCAD is op CorporatiePlein te vinden op stand 21

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: COENCAD