COENCAD: Optimale toepassing van data vereist inzicht in de oorsprong en samenstelling

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Data zijn niet meer weg te denken bij woningcorporaties. Maar hoe zet je alle gegevens die je verzamelt op een goede manier in, zodat ze meerwaarde leveren in je processen? COENCAD vertelt erover op 22 september tijdens CorporatiePlein, en wij spraken vooraf alvast met Mede-eigenaar Thijs van den Broek.

Wat staat centraal op jullie stand op CorporatiePlein 2022?
Goede vastgoeddata verschaffen inzicht in het woningbestand. Zowel op beleids- als detailniveau. Het biedt houvast bij portefeuillesturing, assetmanagement en het onderhoudsbeleid, maar fungeert ook als hulpmiddel bij huurdersgeschillen, dienstverlening en communicatie.

Optimale toepassing van data vereist inzicht in de oorsprong en samenstelling ervan. Hoe gebruik je vastgoeddata voor de beoogde doeleinden, terwijl je deze tegelijkertijd verbetert? Op welke manier test je de betrouwbaarheid, zonder het overzicht te verliezen? Wie werkt mee aan beheer, behoud en beschikbaarheid van data? Stuk voor stuk vragen waar corporatiemedewerkers steeds vaker mee te maken krijgen. Samen met corporaties zoeken we naar de antwoorden. Want je plukt alleen de vruchten van vastgoeddata als deze bruikbaar en betrouwbaar zijn.

Voor welke informatie en kennissessies kunnen bezoekers bij jullie terecht?
Wil je meer weten over hoe je datakwaliteit optimaliseert door het woningbestand digitaal in kaart te brengen? Dan kan je terecht bij onze kennissessies. Hierin tonen we hoe de corporatie op een praktische manier grip krijgt op vastgoeddata en hoe deze nu én in de toekomst te gebruiken zijn.

Verantwoording van gegevens speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe is de herkomst van data te herleiden en de kwaliteit te waarborgen? Die kennis moet aanwezig zijn bij de gebruikers en verantwoordelijken. Daarvoor moeten medewerkers op verschillende lagen van de corporatie bewust worden van het belang van data en zichzelf ontwikkelen in de toepassing van die data. Onze kennissessies spelen hierop in door te laten zien waar data vandaan komen. Ieder gegeven vindt zijn oorsprong in de wijk en vertegenwoordigt een fysiek onderdeel van een object. Door data visueel te maken, heb je altijd iets om op terug te vallen.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
Bezoekers kunnen bij ons terecht als je wilt gaan starten met het digitaliseren of het digitalisatietraject wilt uitbouwen door het woningbezit uit te werken in 3D-BIM of 2D. We maken plattegronden inclusief woningwaarderinggegevens, maar ook geveltekeningen met elementen die inleesbaar zijn in de MJOB-software. De corporatie ondersteunen wij met het optimaliseren van vastgoeddata.

COENCAD is op CorporatiePlein te vinden op stand 41.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: COENCAD