COENCAD: Vastgoeddata optimaal kunnen toepassen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Op 24 september vindt CorporatiePlein voor het eerst in de geschiedenis als hybride evenement plaats: online en op beperkte schaal offline in Expo Houten. Verreweg het grootste gedeelte van de bezoekers zal de tiende editie van CorporatiePlein online meemaken. Wat mogen ze verwachten op de virtuele beursstands en tijdens online kennissessies van de verschillende exposanten? CorporatieGids.nl ging hier alvast over in gesprek met Thijs van de Broek, mede-eigenaar van COENCAD.

Het belang van goede vastgoeddata groeit steeds meer bij woningcorporaties, begint Thijs. “Het verschaft immers inzicht in het woningbestand, zowel op beleids- als detailniveau. Het biedt houvast bij portefeuillesturing, assetmanagement en het onderhoudsbeleid, maar fungeert ook als hulpmiddel bij huurdersgeschillen, dienstverlening en communicatie.”

Optimale toepassing
De optimale toepassing van data vereist inzicht in de oorsprong en samenstelling ervan. Thijs: “Daarvoor moet je jezelf vragen stellen, zoals hoe gebruik je vastgoeddata voor de beoogde doeleinden terwijl je deze tegelijkertijd verbetert? Op welke manier test je de betrouwbaarheid zonder het overzicht te verliezen? Of wie werkt mee aan beheer, behoud en beschikbaarheid van data? Stuk voor stuk vragen waar corporatiemedewerkers steeds vaker mee te maken krijgen. Samen met corporaties zoeken we naar de antwoorden. Want je plukt alleen de vruchten van vastgoeddata als deze bruikbaar en betrouwbaar zijn.”

Toekomstgerichte keuzes
Tijdens CorporatiePlein vertelt COENCAD meer over hoe corporaties de focus kunnen bewaren en toekomstgerichte keuzes maken. “Digitale oplossingen werken alleen als ze het doel dienen en op de lange termijn bruikbaar zijn. In onze kennissessie tonen we hoe de corporatie op een praktische manier grip krijgt op vastgoeddata en hoe deze nu en in de toekomst te gebruiken zijn.”

Bewustwording
“Verantwoording van gegevens speelt daarbij een belangrijke rol,” gaat Thijs verder. “Hoe is de herkomst van data te herleiden en de kwaliteit te waarborgen? Die kennis moet aanwezig zijn bij de gebruikers en verantwoordelijken. Daarvoor moeten medewerkers op verschillende lagen van de corporatie bewust worden van het belang en zichzelf ontwikkelingen in de toepassing van data. Onze kennissessies spelen hierop in door te laten zien waar data vandaan komt. Ieder gegeven vindt zijn oorsprong in de wijk en vertegenwoordigt een fysiek onderdeel van een object. Door data visueel te maken, heb je altijd iets om op terug te vallen.”

Aanmelden voor CorporatiePlein 2020 kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: COENCAD