Column: Geef de gele hesjes in je organisatie de ruimte!

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

‘De HOE bij de horens pakken’. De huidige uitdagingen vragen om meer creativiteit! Dat was het thema van de Aedes corporatiedag dit jaar. Professor Erik Scherder trapte af: “Na je dertigste is de rem in onze hersenen volwassen. Dit zorgt ervoor dat we binnen de lijntjes kleuren. Sommige mensen hebben geen last van de rem met als gevolg: mooie oplossingen voor wicked problems.”

Zoals Rutger Bregman: “Armoede en schulden los je op door geld te geven, dakloosheid los je op door een huis te geven.” Of Albert Jan Kruiter die zich inzet voor multi-probleemgezinnen met schulden. Er zijn gezinnen met een schuld van 15.000 euro met meerdere hulpverleners over de vloer. Deze declareren jaarlijks meer dan 100.000 euro bij de gemeente. Je zou zeggen, los de schuld af en stel voor een fractie van dit bedrag een gezinscoach aan die de regie overneemt van de mensen die dit echt nooit zelf gaan leren.”

Creatievelingen als Rutger en Albert Jan lopen vervolgens vast in de systeemwereld die we hebben opgetuigd. “Zo werkt het natuurlijk niet,” zeggen de bestuurders zonder ideeën en de toezichthouders uit de netwerken van de bekende werving en selectiebureaus. “Neem dan geen hond.” “Moeten ze maar niet meer uitgeven dan ze hebben.” “Zet ze gewoon aan het werk.” “Kijk dan uit met wie je trouwt.”

Joris Luyendijk sprak over de elite die ons land bestuurt. Voldoe je aan zes kenmerken, dan behoor je tot deze elite. Dan is de kans groot dat je het ergens voor het zeggen hebt. Jos van der Lans deed er in een column nog een schepje bovenop. “De zevende macht; toezichthouders als nieuwe beroepsgroep. Dit zijn geen huurders want die passen niet in het profiel, hebben geen bestuurlijke ervaring of zijn niet ‘fit en proper’ te krijgen volgens de huidige systeemwereld.”

Deze elite maakt wetgeving, neemt besluiten en houdt toezicht op een manier die logisch is als je hockeyt, golft, een tweede huis hebt, je familie in Leiden studeert, een vrijstaande woning bezit en je alleen soortgelijke mensen ontmoet. 

Gelukkig gloort er ook hoop. Wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen wil kinderarmoede oplossen door af te wijken van regels, door te experimenteren en door perspectief te bieden. “Dan maar een paar vrienden minder in de Den Haag,” aldus de wethouder. Zo ook bestuurder Sjef Drummen van Agora. Een school zonder vaste leerplekken, zonder vergaderruimtes en leerlingen zonder vaste vakken. Het curriculum en de resultaten van de leerlingen sluiten goed aan bij het bedrijfsleven en het vervolgonderwijs. En de Amsterdamse wethouder die na de oorlog de woningbouwproductie wilde versnellen. Hij sloeg alvast heipalen terwijl er nog geen bouwvergunningen waren afgegeven. Nergens stond in de wet dat het verboden was om heipalen in de grond op te slaan.

Allemaal bestuurders met goede intenties die problemen bij de wortel aanpakken. Ben jij als corporatiemedewerker een Rutger of een Albert Jan? Ga dan aan het werk bij een corporatie die wordt bestuurd (of waar toezicht wordt gehouden) door een Mattias, een Sjef of de evenknie van de Amsterdamse wethouder. Dan maak je de wereld mooier en hou je je hersenen het langst in conditie.

Bert Moormann is directeur-bestuurder bij woningcorporatie Domesta.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia