In 2018 stelden Aedes en de Woonbond in het in dat jaar afgesproken Sociaal Huurakkoord: “Hoewel het in sommige omstandigheden wenselijk kan zijn om het inkomen bij het bepalen van de huurprijs te betrekken, hebben wij de basisopvatting dat de relatie tussen kwaliteit en huurprijs primair is.”
Vervolgens lijken wij dat uitgangspunt collectief vergeten te zijn en hebben ook de woningcorporaties via onze branchevereniging Aedes steeds in onze afspraken de koppeling tussen huurprijs en inkomen gehanteerd, waardoor deze, ook voor onze huurders én voor de politiek, volstrekt normaal en logisch is geworden.
Zo was er in 2021 de Wet eenmalige huurverlaging: 160.000 huurders uitsluitend van woningcorporaties die qua inkomen niet passend wonen – dure scheefhuur – komen in aanmerking voor huurverlaging. Ons statement bij monde van de voorzitter van Aedes: “Goed dat het kabinet net als huurders en verhuurders oog heeft voor betaalbaar wonen.”
Ook was er in 2021 een huurbevriezing voor alle sociale huurwoningen. Voor deze maatregelen worden corporaties wel grotendeels gecompenseerd – via een sigaar uit eigen doos – een vermindering van de verhuurderheffing.
In 2023 volgt een in de Nationale Prestatieafspraken tussen Aedes, de minister en de Woonbond overeengekomen huurverlaging voor ruim 610.000 huurders van woningcorporaties. Deze huurverlaging kwam, zo stond in de afspraken, in de plaats van een generieke huurbevriezing in 2024. Deze en andere afspraken over bouwen en verduurzamen werden gemaakt in ruil voor de afschaffing van de verhuurderheffing.
Dan volgt in 2025 het Voorjaarsnota-akkoord van de coalitie met de afspraak alle huren te bevriezen voor 2025 en 2026. De corporaties zijn woedend en verbijsterd. Terecht overigens, omdat het een schending is van eerder gemaakte afspraken.
Maar nu het stof langzaam neerdwarrelt, het kabinet is gevallen en de maatregel van tafel is, moeten we als sector misschien gaan nadenken. Nadenken over de logica van het inzetten van de indexering van onze huurprijzen als wisselgeld in onderhandelingen, over de verloren koppeling tussen de huur en de kwaliteit van de woning, en over de grenzen van onze verantwoordelijkheid voor de inkomenssituatie van onze huurders in relatie met onze wettelijk verankerde verantwoordelijkheid voor de continuïteit van de corporatie.
Monique Brewster is directeur-bestuurder Woonforte.
Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - Juni 2025 Inhoud Gerrolt Ooijman (Wonion): Duurzaamheid als fundament van de organisatie Camiel Schuurmans (NabijWonen): Ouderwets…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.