Column: Magic Mix

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Houden we de stad voldoende toegankelijk voor mensen met een laag inkomen? Na een moeilijke periode gaat het in Amsterdam weer de goede kant uit. Het corporatiebezit krimpt nauwelijks meer; het stabiliseert rondom de 40 procent van de Amsterdamse voorraad. Ook betaalbaarheid en duurzaamheid krijgen steeds meer de aandacht die ze verdienen. En gelukkig wordt er meer gebouwd voor middeninkomens.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie SBI juni 2017

Ondertussen dienen nieuwe uitdagingen zich aan. Corporaties zijn door het overheidsbeleid naar de onderkant van de woningmarkt gedrongen. Waar vroeger andere maatschappelijke organisaties kwetsbare mensen huisvestten, staan corporaties nu voor deze opgave. Die toestroom van kwetsbare mensen heeft effect op de sociale vitaliteit van woningcomplexen. Hoe gaan we daar mee om?

In 2016 heeft De Key in Startblok Riekerhaven (www.startblok.amsterdam) ervaring opgedaan met het gemengd huisvesten van verschillende groepen woonstarters. Daar vormen 565 jongeren nu een heuse community met ruimte voor zelfbeheer en zelforganisatie. Dat verloopt zo goed dat we bekijken wat we hiervan in andere complexen kunnen gebruiken. We kijken niet alleen naar nieuwbouw. Ook in bestaande complexen liggen uitdagingen. Kunnen we in bepaalde complexen tot een eigen ‘magic mix’ komen? Kan in kwetsbare woningcomplexen de instroom van woonstarters iets extra’s gaan betekenen voor de sociale samenhang? 

Wat als we ook hier jonge mensen uitdagen om iets te betekenen voor hun buren? Bijvoorbeeld jongeren die kwetsbare mensen in het oog houden.

In onze zoektocht lopen we tegen allerlei nieuwe vragen aan. Wat betekent deze manier van denken voor de toekomst van De Key? Worden we een specialist in communities? Worden we een corporatie die niet alleen woningen distribueert maar ook sociale verbindingen faciliteert? Worden we een corporatie die zich specialiseert in dienstverleningsketens met andere maatschappelijke organisaties?

Afgelopen tijd zijn deze belangrijke vragen op ons pad gekomen. De meeste antwoorden daarop hebben we nog niet, ze liggen ergens in de toekomst. Maar bij De Key kijken we er met spanning naar uit.

Leon Bobbe is directievoorzitter De Key

Bron: CorporatieGids Magazine