Column: Na Corona

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Nu de stofwolken rondom Corona langzaam optrekken, wordt het tijd om te werken aan de nieuwe contouren van de corporatie. Die heeft vele kanten. We hebben bij Area gewerkt aan een viertal scenario’s die gebaseerd zijn op de diepte van de economische crisis aan de ene kant en de vraag of de maatschappij zich solidair of versterkt neoliberaal ontwikkelt aan de andere kant. 

Wij kiezen voor de solidaire corporatie, die nog meer dan voorheen een brede maatschappelijke rol heeft. Desnoods tegen de gure neoliberale wind in. Ik denk dat de corporaties relatief sterk uit deze crisis komen en dat schept verplichtingen. Zeker als bewoners, gemeenten, het Rijk, welzijn en zorg grotere problemen hebben. Dan mag je de grenzen best wat oprekken. 

De solidaire corporatie bouwt en verduurzaamt op volle kracht en pakt vooral de verantwoordelijkheid voor een leefbare buurt voor blije mensen. In wijken die toch al achteruit kachelen, kan corona een volgende opdoffer betekenen als het gaat over geld, veiligheid, verminderde kansen en  opeenstapeling van problemen. We zullen nog meer dan voorheen in de buurt van onze bewoners moeten zijn met hulp, maatwerk, compassie en slimme interventies. We redden het dan niet meer met onze eigen plannen en KPI’tjes, maar zullen die samen met bewoners en andere maatschappelijke organisaties moeten maken. Zodat we van onze eigen apenrots afdalen en de gezamenlijke doelen van zo’n alliantie richtinggevend laten zijn voor ons eigen handelen. 

Ook de verbinding met onze naasten thuis zal blijvend veranderen. Een andere mix van thuis en kantoor leidt tot minder mobiliteit en blijvend meer thuiswerken. Dit leidt weer tot een ander kantoor. Met minder mensen van de corporatie, maar met heel veel anderen. Een gastvrij ontmoetingscentrum voor dagbesteding voor mensen met een beperking, bijeenkomsten van mensen die met burgerinitiatieven bezig zijn, die samen met ons plannen maken of werken omdat dat thuis niet lukt, hangjongeren op de veranda, vitalo’s voor het vele vrijwilligerswerk. Van die vreemde jongens en meisjes die we voorheen nooit zagen, maar nu wel uitgedaagd worden en ons uitdagen. Corona dwingt tot het slopen van oude grenzen en het scheppen van nieuwe kansen; die we verplicht zijn te plukken in het belang van onze bewoners. 

Er is één geluk: die hangjongeren bij kantoor zijn er al elke avond. We geven ze lekker de ruimte en als je vraagt hoe ze straks willen wonen, leer je daar ook weer van. 

Jan van Vught is directeur-bestuurder bij Area Wonen

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Thomas Segers