Column: Verbinden en ondernemen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Een fusieorganisatie starten en volbrengen in het oog van de COVID-cycloon. Deze uitdaging zagen we niet aankomen toen beide Raden van Commissarissen in september 2019 de intentiebijeenkomst sloten. Het uitgezette spoor zou op 1 juli 2020 leiden tot de fusie tussen Woningstichting Domus en WoonGoed 2-Duizend. Het juridische traject verliep voorspoedig en we waren net gestart met de integratie van de werkprocessen. En toen was er die persconferentie van Mark Rutte in maart. Heel Nederland in lockdown…

Dan slik je even. Toch bleek de planning haalbaar en was Nester op 1 juli een feit. Maar eigenlijk begon de echte integratie toen pas. Wat tot die tijd digitaal en op afstand gebeurde, werd nu de proeve van bekwaamheid waar het gaat om samenwerken en verbinden.

Nester was op weg om vanaf eind juni op gepaste afstand op kantoor te werken. Op 2 juli organiseerden we een mooi coronaproof fusiefeest in het park achter ons kantoor, om iedere ‘Nester’ onderdeel te laten voelen van de nieuwe organisatie. 

Daarna vloog iedereen uit. Op vakantie of in ieder geval even thuis vakantie vieren. Bij terugkomst kwam weer de dringende oproep van het kabinet om vooral vanuit thuis te werken. Opnieuw gingen we een periode tegemoet die verbinden en ondernemen een extra dimensie geeft, omdat contact veelal via het beeldscherm verloopt.

Veel van onze plannen om medewerkers in teams te verbinden, de werkwaarden te doorleven en ondernemend te zijn naar onze omgeving werden toch complexer. Maar wat dit vreemde jaar wel opleverde, was creativiteit. De schaarse mogelijkheden om – op gepaste afstand – fysiek contact te hebben met collega’s en huurders werden maximaal benut. 

Eén van deze initiatieven was een feestmiddag tijdens de Week van het Huren voor huurders die al 50 jaar of meer een woning bij ons huren. Door de risico’s voor deze oudere doelgroep, bleek in september een gezellig samenzijn definitief niet haalbaar.

Oké. Even pas op de plaats. Wat is ons doel? Mensen laten zien dat we ze waarderen. Dat we ze zien. Zo werd een bijeenkomst een gesprek bij de voordeur. Een pakketje mee met producten van de lokale middenstand en op naar onze gouden huurders. 

Het mooie was de grote interesse van collega’s om onze huurders te bezoeken. Vooral ook van de mensen die in hun dagelijkse werk weinig direct klantcontact hebben. Een geweldig voorbeeld dat verbinding in kleine en positieve dingen zit. Zeker in een periode waarin iedereen voorzichtig en soms zelfs angstig is. 

Onze gouden huurders waardeerden deze aandacht enorm. Het bezoek aan deze huurders bleek een energieboost voor thuiswerkende Nesters en brengt ons ertoe om zeker in de komende feestmaand van de nood een deugd te maken. Kleine en oprechte aandacht schenken is wat ons verbindt.

Alle Nesters wensen de lezers van CorporatieGids Magazine een gezond en mooi 2021, vol van kleine en oprechte aandacht.

Harrie Oosterlee is directeur-bestuurder bij woningcorporatie Nester.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia