CorpoNet: IT maximaal benutten voor toekomstbestendige woningcorporaties door samenwerken en kennisdelen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren enorme stappen gezet als het gaat om digitalisering. Maar wil een corporatie zichzelf toekomstbestendig maken, dan is nauwere samenwerking én kennisdeling noodzakelijk. CorpoNet vertelt er op 14 september meer over tijdens CorporatiePlein en wij spraken vooraf alvast met Secretaris Leen Spaans.

Wat staat centraal op jullie stand op CorporatiePlein 2023?
Het samenwerken en verenigen van kennis, om (te leren) slimmer te werken. Want woningcorporaties staan voor flinke uitdagingen. Denk aan het duurzaam, leefbaar en betaalbaar houden van het vastgoed. Of het realiseren van nieuwe woningen om het tekort op te lossen. Of het bewaken van de privacygevoelige informatie in onze systemen.

Binnen de vereniging CorpoNet werken we al 23 jaar samen en concreet heeft dit de corporatiesector de BIC, de CORA, de VERA en de wTCO geleverd. 

VERA is tegenwoordig in goede handen bij Aedes Datastandaarden en de wTCO bij M&I Partners. CorpoNet was ook de grondlegger van wat we nu kennen als CorporatiePlein (gestart op de beurs Bouw & ICT) en dat is al jaren in goede handen bij CorporatieMedia.

Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
CorpoNet verdeelt haar activiteiten over drie werkgebieden: (enterprise) architectuur, digitalisering en security. In het eerste werkgebied staat onze referentiearchitectuur CORA, die een steeds grotere rol speelt in onze sector, centraal. Logisch, want om slimmer te werken moeten onze digitale systemen met elkaar – onderling en in de keten – kunnen ‘praten’. Hiervoor is zicht op de samenhang nodig.

In het tweede werkgebied werken we samen aan een RDV, voluit referentie digitaliseringsvisie. Een eerste aanzet voor deze visieontwikkeling wordt in het najaar gepubliceerd.

Het derde werkgebied beslaat cybersecurity. Denk aan de BIC, dit najaar komt alweer de vierde versie uit, gebaseerd op de NEN/ISO 27002: 2022. Maar ook de BIC Building Blocks (BBB) een handige set bouwblokken voor corporaties om eenvoudig en snel onderwerpen rondom cybersecurity te kunnen uitwerken en implementeren. En het laatste initiatief de WoCo-Isac, een belangrijke samenwerkings- en overlegvorm over cybersecurity. De aangesloten corporaties wisselen gevoelige en vertrouwelijke informatie uit over incidenten, dreigingen, kwetsbaarheden en maatregelen. In alle werkgebieden en in de KennisBites staat kennisdelen centraal.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
Zoals eerder gezegd: samenwerken en kennisdelen. Zodat woningcorporaties zelf aan het roer staan en hun eigen koers uitzetten. Belangrijk nu zoveel nieuwe technologie, met alle kansen maar ook bedreigingen, zich aandient.

CorpoNet is op CorporatiePlein te vinden op stand 18.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: CorpoNet