CorporatiePlein 2023: Kijkje in de keuken van exposanten èn corporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Donderdag 14 september vindt alweer de dertiende editie van CorporatiePlein, Bedrijfsvoering & ICT-Innovatiebeurs voor woningcorporaties plaats in Expo Houten. Naast een rijkelijk gevulde beursvloer met vertrouwde en nieuwe exposanten dit jaar ook weer een bescheiden theaterprogramma. De dag wordt om 09.15 uur afgetrapt met een kick-off sessie van Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws. Voor de eerste 200 bezoekers ligt zijn boek ‘Ik weet je wachtwoord’ klaar, dus kom op tijd! Ben je corporatiemedewerker? Meld je dan gratis aan op corporatieplein.nl voor een bezoek. De beurs is geopend van 09:15 tot 16:00 uur.

In de afgelopen jaren heeft de corporatiesector veel meegemaakt. Met name de komst van COVID-19 veranderde de wijze van werken in rap tempo. Het thuis- en hybride werken deed zijn intrede en corporaties werden in hun processen maximaal uitgedaagd zich te plooien naar de restricties die het coronavirus met zich meebracht. De mate waarin ook de corporatiesector meer en meer afhankelijk is geworden van digitalisering en de kwetsbaarheid die daarmee gepaard kan gaan, werd pijnlijk duidelijk door ‘de hack’ die in 2021 plaatsvond. Digitale waakzaamheid is daarmee nog meer een thema geworden voor corporaties, maar eigenlijk voor ieder individu die zich zakelijk en privé digitaal manifesteert. Wij allemaal dus!

Ook als organisatoren van CorporatiePlein hebben we de afgelopen jaren intens beleefd. Na in 2020 vanwege coronarestricties een digitale variant van de beurs te hebben georganiseerd, lukte het ons om de afgelopen twee jaar weer een ‘gewone’ beurs te organiseren. Met wat aanpassingen – zoals een royaler opgezette beursvloer met meer ruimte tussen stands en het laten varen van een theaterprogramma – konden we blijven rekenen op het vertrouwen van exposanten en bezoekers, die ondanks de coronarestricties toch gewoon een bezoek brachten.

Dagopener en theaterprogramma
Alhoewel bezoekers de afgelopen jaren alle begrip hadden voor het ontbreken van een theaterprogramma – met het moeilijk handhaven van afstand houden voor ons als voornaamste reden – bleek de behoefte eraan levend. We zijn dus verheugd dat we dit jaar bezoekers die daar prijs op stellen, weer de mogelijkheid kunnen bieden om enkele kennissessies in het theaterprogramma te bezoeken en deel te nemen aan de kick-off sessie.

‘Ik weet je wachtwoord’
De dag wordt geopend (09.15 uur) door Daniël Verlaan, journalist bij RTL Nieuws. Hij maakt verhalen over de duistere kant van het internet en schreef er een boek ‘Ik weet je wachtwoord’ over. Let op, voor de eerste 200 bezoekers van CorporatiePlein hebben we een gratis exemplaar van zijn boek beschikbaar. Kom op tijd!

Criminele hackers
Tijdens zijn lezing neemt Daniël je mee in de krochten van het web en laat hij zien hoe criminele hackers te werk gaan. Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde. Zijn presentatie wil je niet paranoïde maken, wel minder naïef. Je koopt iets op Marktplaats en even later wordt je bankrekening geplunderd; je slimme thermostaat is gegijzeld en zolang je niet betaalt blijft het 37 graden in je huis; je gloednieuwe beveiligingscamera zegt opeens allemaal rare dingen tegen je. Het internet is een wereld vol mogelijkheden – ook voor criminelen. Het zijn griezelige, maar ook verbluffende verhalen. Met gevaren waar je je tegen kunt beschermen. Hoe? Daar weet techjournalist Daniël Verlaan alles van.

Ontbijtservice
Wil je lekker vroeg uit de veren om zoveel als mogelijk voor eventuele files naar Houten te komen en met zekerheid de kick-off sessie van Daniël Verlaan meepakken? Geen probleem! Voor de vroege vogels serveren we een eenvoudig maar voedzaam ontbijt. Je kunt dus zelfs met gezonde trek naar informatie naar CorporatiePlein afreizen!

Aanmelden
We hopen dat je (weer) net zo enthousiast bent over CorporatiePlein als wij. Het organiseren van dit evenement is ieder jaar een grote klus, maar we doen het graag. We zien uit naar je komst, dus heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan nu gelijk even op www.corporatieplein.nl. We houden je vervolgens uiteraard op de hoogte.

Wat mag u 14 september van ons verwachten:
Een greep uit het aanbod van het theaterprogramma

Op CorporatiePlein vind je inspiratie om keuzes voor jouw corporatie te kunnen maken. Op de beursvloer, op de stands van exposanten en via het theaterprogramma delen we kennis en ervaring van corporaties, belangenbehartigers, leveranciers en adviseurs waarmee corporaties zelf de bedrijfsvoering van de toekomst kunnen vormgeven. Een greep uit het aanbod van het theaterprogramma:

Data, het nieuwe goud voor betaalbaar wonen?
In alle bedrijfsprocessen van woningcorporaties spelen data een grote rol. Reden genoeg om ‘het nieuwe goud’ goed op orde te hebben. Maar wat heeft een huurder aan dat nieuwe goud? Merkt de huurder het data-enthousiasme ook in zijn of haar portemonnee? Bij Woonbron gebruiken ze data op een innovatieve wijze om betaalbaarheid te waarborgen. Hoe zij dat doen legt Richard van Westenbrugge, proces coördinator Incasso uit in deze kennissessie.

Als kwaadwillenden gehackt van je data maken
Corporaties huisvesten in hun gekoppelde SaaS-systemen miljarden nullen en enen aan privacygevoelige data van woningzoekenden, huurders, stakeholders, partners en meer. Broodnodig voor de bedrijfsvoering, maar ook brood op de plank voor kwaadwillenden. QuaWonen, één van de door een hack in 2021 getroffen corporaties, blikt terug en deelt wijze lessen. Een sessie over informatiebeveiliging in de corporatiepraktijk.

Datastandaarden: Nu dan toch echt?
Corporaties wilden lange tijd juist allesbehalve wat als ‘standaard’ zou kunnen worden bestempeld. Geen standaard woningen uit catalogi, maar architectonisch uniek vastgoed. Ook in de bedrijfsvoering ontstonden zoveel unieke smaken aan corporatieprocessen, werkwijzen en IT-systemen dat je er een beursvloer mee zou kunnen vullen. Het tij lijkt echter gekeerd. Corporaties kiezen voor standaard prefab woningen uit de fabriek en ook op het gebied van data bewegen ze zich steeds meer richting standaarden. Als je dan toch allemaal hetzelfde doet, is het wel zo handig om dezelfde taal te spreken. In deze Aedes kennissessie alles over datastandaarden en de voordelen voor corporaties.

De datagestuurde corporatie – wens of werkelijkheid?
Nu steeds meer corporaties data op orde lijken te hebben, wordt ook steeds vaker gesproken over sturen op data. Wat betekent dat in de praktijk? Hoe word je een datagestuurde corporatie en hoe pas je datasturing concreet toe op de domeinen duurzaamheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid? In deze kennissessie krijgt u antwoorden en voorbeelden van wat het betekent en wat het de corporatie – en de huurder – oplevert.

Conversational chat, gadget of volwaardig communicatiekanaal?
CorporatiePlein is een voedingsbodem voor corporaties die hongerig op zoek zijn naar innovatie in de bedrijfsvoering. Gelukkig zijn er altijd corporaties bereid om in het diepe te duiken en het onbekende te ontginnen. Zo ging een aantal corporaties aan de slag met de inzet van chatbots, ook wel conversational chat genoemd. Is deze vorm van communicatie nice to have of een volwaardig communicatiekanaal? U hoort en ervaart het in deze sessie.

Robotisering van corporatieprocessen: science fiction of werkelijkheid?
Met robotisering kunnen handmatige processtappen worden uitgevoerd door een robot. Is dit science fiction of kan zo daadwerkelijk veel tijd worden bespaard én fouten in processen worden voorkomen? Woningcorporatie Woonforte past robotisering toe in verschillende processen en deelt in deze kennissessie haar ervaringen en tips. 

IoT: ‘U spreekt met de warmtepomp van mevrouw Jansen’
Internet of Things: pratende warmtepompen, sensoren in dakgoten of kozijnen die om een likje verf - ja echt! - roepen. Het verbinden van Dingen aan het Internet wordt al lange tijd als kans gezien voor woningcorporaties. Is de praktijk net als schrale kozijnen weerbarstig of voegt IoT echt iets toe aan voorspelbaar onderhoud? In deze sessie krijgt u inzicht in het toepassen van sensoren in de bedrijfsvoering.

Let op, sommige onderwerpen zijn nog onder voorbehoud en aan de invulling van de presentaties wordt – terwijl u dit leest - hard gewerkt. Feit is dat nodig corporatie weer een kijkje in hun keuken geeft en zich daarbij soms ook kwetsbaar opstelt. Hulde voor deze corporaties! Blijf corporatieplein.nl in de gaten houden voor de meest actuele stand van zaken. Tot ziens op CorporatiePlein, 14 september in Expo Houten.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia