CSB: Einde aan de spaghettibrij bij woningcorporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

December vorig jaar kozen de woningcorporaties Vidomes, Stadlander en R&B Wonen voor de Corporatie Service Bus (CSB) van Info Support. Een product dat vooral goed past bij regiecorporaties. Maar wat is de CSB nu precies? Frans Pas, commercieel manager bij de softwareleverancier, legt uit.

"De Corporatie Service Bus is de technische vertaling van CORA; een integratieplatform dat specifiek is gemaakt voor woningcorporaties. Doordat de Corporatie Service Bus is gebaseerd op de CORA en VERA (Volkshuisvesting Enterprise Referentie Architectuur), kan informatie op uniforme wijze informatie binnen en buiten het domein worden ontsloten. Hierdoor kunnen corporaties kosten besparen op de dure spaghettibrij aan maatwerkkoppelingen en de afhankelijkheid van leveranciers verkleinen."

Regiecorporaties
Volgens Frans past de CSB perfect bij 'regiecorporaties' waarbij een groot deel van het werk wordt uitbesteed: "Regiecorporaties hoeven minder te spenderen op het gebied van ontwikkeling en het beheer van point-to-point koppelingen en er is meer sprake van flexibiliteit en ontkoppeling met de Corporatie Service Bus. Ook hebben ze meer keuzevrijheid op het gebied van leveranciers en kan de domein-overstijgende functionaliteit snel geïmplementeerd worden."

Op de vraag of er al regiecorporaties bestaan, zegt Frans: "Er zijn al corporaties die verscheidene taken uitbesteden aan derden, zoals Stadlander of Mitros. De drang naar een regiecorporatie als organisatievorm is er dus wel. In zo'n proces passen wij prima met de CSB. Maar een honderd procent regiecorporatie, die bestaat denk ik nog niet."

Betrouwbare data
De Corporatie Service Bus draagt volgens Frans ook bij aan data-integriteit: "Eén van de uitgangspunten bij de implementatie van het integratieplatform is dat informatie uniform en eenmalig wordt vastgelegd. Iedere afdeling kan vervolgens deze informatie opzoeken en gebruiken, zonder dat dit van verschillende punten vandaan gehaald wordt. Hierdoor draagt de CSB bij aan een hogere betrouwbaarheid van data in een corporatie."

Best of Breed
De Corporatie Service Bus kan volgens de commercieel manager ook goed worden ingezet naast een geïntegreerd ERP-systeem: "Ondanks de keuze voor een geïntegreerde ERP blijft er altijd een behoefte aan satellietsystemen, al dan niet van externe partijen. De behoefte om te koppelen blijft altijd bestaan. Met de CSB vang je dat op één standaardwijze af."

"Overigens constateren wij dat veel woningcorporaties afstappen van één enkel ERP-systeem en steeds vaker kiezen voor een zogenaamde best of breed-oplossing. Met de Corporatie Service Bus is informatie van én naar die systemen veel eenvoudiger te ontsluiten."

Symptomen voor CSB
Volgens Frans zijn er verschillende 'symptomen' te herkennen waarom een corporatie een CSB nodig heeft: "Als er een heroriëntatie van het ERP-systeem gaat plaatsvinden of ketensamenwerking belangrijk wordt, kan de Corporatie Service Bus uitkomst bieden."

"Ook bij de behoefte aan op de VERA gebaseerde rapportages biedt het integratieplatform voordelen’’, zegt Frans. "Info Support is één van de initiatiefnemers van VERA. In samenwerking met woningcorporaties hebben wij de toegevoegde waarde voor hen en de leveranciers gedefinieerd door middel van het standaardiseren van koppelingen."

"Daarnaast kan een woningcorporatie van de CSB gebruikmaken wanneer er bijvoorbeeld de behoefte bestaat aan toepassingen waarmee meerdere systemen geraadpleegd moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Woning-Inspectie App. Bij de opname hiervan worden onder andere het ERP-systeem, de Document Informatie Systemen en de Cartotheek geraadpleegd. De CSB regelt dit standaard."

Voorwaarden integratieplatform
Kiest een corporatie ervoor om de 'Bus' toe te passen, dan moet men volgens Frans aan enkele voorwaarden voldoen: "Corporaties die gebruik willen maken van de Corporatie Service Bus moeten wel onder architectuur werken. Ook moet de corporatie haar leveranciers vragen op de VERA gebaseerde koppelingen te leveren, aangezien de CSB conform deze standaard werkt."

Extern berichtenverkeer
Frans Pas legt uit dat het platform ook extern te gebruiken is, voor bijvoorbeeld communicatie met andere corporaties of instellingen: "Het integratieplatform kan ook domeinoverstijgend berichtenverkeer afhandelen. Denk aan het ontsluiten van informatie met het Kadaster, energiebedrijven, zorginstellingen en de belastingdienst."

De Corporatie Service Bus gebruiken voor deze informatie is een pré volgens Frans: "Als je kijkt naar bijvoorbeeld het BAG - dat ontwikkeld wordt door het Kadaster -, wordt deze functie ook aangeleverd in de ERP-oplossing van verschillende leveranciers. Wanneer het Kadaster alleen besluit een verandering door te voeren, lopen de ERP-systemen lang achter de feiten aan. Maak je echter gebruik van de BAG-koppeling via de CSB, dan maak je moeiteloos gebruik van de doorgevoerde veranderingen."

Afname maatwerkkoppelingen
Frans Pas voorziet een afname in het gebruik van maatwerkkoppelingen door woningcorporaties. "Niet alleen door het gebruik van de CSB, maar vooral door de adoptie van VERA bij woningcorporaties. Dit zal op termijn leiden tot een substantiële afname van de hoeveelheid maatwerkkoppelingen. De Corporatie Service Bus heeft voor vrijwel alle gangbare systemen in de branche al standaard VERA-koppelingen beschikbaar. Niets staat corporaties dus in de weg om met behulp van de Corporatie Service Bus hun informatie-overdracht te vereenvoudigen."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Info Support in de CorporatieGids 2015 te bekijken.