De Ideale Wereld: Best of Breed totaaloplossing voor woningcorporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De Ideale Wereld. Het staat niet langer meer voor een utopie, maar is de naam van de Best of Breed-oplossing voor woningcorporaties van Condor SI, Square DMS, Kubion, Aareon, CNS en Residenz ICT. De zes leveranciers zijn een samenwerkingsverband aangegaan om woningcorporaties volledig te ontzorgen. Robert Daniëls, directeur en mede-eigenaar bij Condor SI: "Met deze oplossing komen we een stapje dichter bij de Ideale Wereld ."

De oplossing is volgens Robert niet door één van de leveranciers gecreëerd, maar ingegeven door de vraag van woningcorporaties naar best-of-breed oplossingen. "Als corporatie kun je kiezen voor de productsuite van één leverancier of voor best-of-breed. Kies je voor best-of-breed, dan is koppelen via een integratieplatform en goede architectuur onontbeerlijk. Vanuit die positie is Condor SI als integratiespecialist de Haarlemmerolie binnen dit samenwerkingsverband van Best of Breed-oplossingen."

Specialisatie
"We worden door corporaties steeds vaker gevraagd voor integraties," gaat Robert verder. "Hiermee bedoel ik het ontsluiten van informatie van de corporatie naar klanten, medewerkers en partners. Deze informatie komt uit of gaat naar de expertoplossingen van partners. Corporaties zien dat deze gespecialiseerde partners veel sneller meekunnen met de ontwikkelingen in de branche. Een corporatie wil sommige zaken direct beschikbaar hebben, en niet wachten op een toekomstige release."

Innovatie
Vanuit de vraag naar Best of Breed bij corporaties die hieruit voortkwam, hebben de leveranciers elkaar opgezocht. "Iedere partner heeft zijn eigen oplossing waarmee ze al jaren succesvol actief zijn in de corporatiesector. Ook zijn alle partners bewust van de noodzaak van integratie én zoeken ze hierin met Condor een partnership. In de praktijk zal je echter wel zien dat onze partners ook blijven koppelen op bestaande platformen bij klanten."

"Binnen de samenwerking kunnen de leveranciers meer de focus houden op de ontwikkeling van hun producten en diensten. Zo wordt de totaaloplossing nog beter en innovatiever. Uiteraard blijft deze integratie niet beperkt tot de deelnemers aan dit samenwerkingsverband. We zijn ons allemaal bewust van de noodzaak tot koppelen met alle systemen bij klanten"

Anticiperen op releases
De kern van de samenwerking bestaat uit zes leveranciers: Condor SI, Square DMS, Kubion, Aareon, CNS en Residenz ICT. "Met bijna al deze leveranciers werken wij al enkele jaren samen," legt Robert uit. "Dit betekent overigens niet dat andere leveranciers bij deze samenwerking zijn uitgesloten. Iedere leverancier die zich aangesproken voelt kan op het gebied van integratie met ons meedoen. De samenwerking is informeel, maar ook erg intensief."

"Dit houdt in dat wij kennis en kunde met elkaar uitwisselen, maar ook bijvoorbeeld in elkaars keuken een kijkje nemen als het gaat om productontwikkeling. We weten van elkaar wat er in de roadmap en releasekalender staat, en kunnen daarop inspelen. We weten dus al voordat een update wordt doorgevoerd, hoe deze in elkaar steekt. Zo komen corporaties tijdens een update niet meer voor verrassingen te staan en kunnen wij hen gezamenlijk voorzien van de beste Best of Breed-oplossing. "

VERA-compliant
Daarnaast is VERA volgens Robert een belangrijke link in het samenwerkingsverband: "Zonder VERA is er namelijk geen goede integratie mogelijk. De integratie-oplossing van Condor SI en haar partners is VERA-compliant en sluit daarmee naadloos aan op de gemaakte afspraken. We moeten echter niet alleen tegen VERA aankijken, maar ook naar het initiatief waar dit uit voortgekomen is: CORA."

"Als we het totaal bekijken van het CORA/VERA-initiatief, dan is dit een mooie ontwikkeling binnen de corporatiebranche. Als de processen binnen corporaties eenduidiger worden en meer ruimte voor individuele aanpassingen bevatten, worden de processen voor iedereen - klanten, stakeholders en werknemers - transparant. Dan kan gegevensuitwisseling op een goede en heldere manier plaatsvinden."

Gedeelde verantwoordelijkheid
Volgens Robert hebben de leveranciers gezamenlijk de regie in handen bij het samenwerkingsverband. "We voeren bijvoorbeeld structureel overleg op gebieden als productontwikkeling en -management, maar sparren ook over installaties, releases, onderhoud en beheer. Het ontzorgen van de corporatie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de partners onderling en hun corporatieklanten."

Aanspreekpunt in de Ideale Wereld is Condor SI wel: "Op deze manier is het voor een corporatie duidelijk bij wie ze terecht kunnen mogen ze ergens tegenaan lopen. Zo ontzorgen wij hen nog verder."

Flexibiliteit
Robert benadrukt dat corporaties niet per se voor de hele totaaloplossing hoeven te kiezen, maar ook voor een deel van het pakket kunnen gaan. "De klant bepaalt. We integreren ook met bestaande applicaties waar corporaties naar alle tevredenheid mee werken. Hierdoor is met elke oplossing een koppeling te maken, ook van partijen die nog niet meedoen aan de samenwerking. Corporaties worden dus niet gedwongen met een bepaalde leverancier in zee te gaan. De partners in het samenwerkingsverband leveren echter producten en modules die actueel zijn, waardoor corporaties de zekerheid hebben dat alles altijd goed integreert in hun huidige ICT-landschap."

Platform of architectuur
Hoewel de verschillende partijen door de samenwerking één actuele totaaloplossing creëren, spreekt Robert liever niet over een product. "Wij noemen de Ideale Wereld liever een platform of architectuur die een corporatie ontzorgt. Niet alleen dat, de oplossing is ook actueel én innovatief. De integratie is door de partners onderling al getoetst en getest, waardoor implementaties en releases sneller en goedkoper kunnen gaan. En dat is iets waar iedere corporatie uiteindelijk bij gebaat is."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 18 november 2015