De volgende stap in business intelligence: active intelligence

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Business intelligence staat meer en meer in de belangstelling bij woningcorporaties. Logisch want goede informatie vergroot de kwaliteit van besturen maar ook de kwaliteit van verantwoorden. We vroegen Ed Stekelenburg en Jasper Simmer van Blue-Mountain om hun beeld van de volgende ontwikkeling van business intelligence.

Waar staat business intelligence nu bij woningcorporaties?
Ed Stekelenburg (Managing Director): Er is een groeiende groep woningcorporaties die grote stappen zet op het gebied van business intelligence (BI). Deze groep gebruikt BI om niet alleen grip te hebben op operationele processen, maar zet het ook in om de eigen strategie beter te kunnen besturen. Achter deze kopgroep is een grote groep woningcorporaties ook bezig met BI maar die zijn nu nog gefocust op de operationele processen en het goed kunnen invullen van allerlei verantwoordingsverplichtingen. Als basis natuurlijk prima maar op den duur onvoldoende om een data gedreven organisatie te zijn die met hulp van goede informatie al haar doelen optimaal weet te besturen. 

Wat zijn de actuele ontwikkelingen op het gebied van business intelligence?
Ed Stekelenburg: Voor ik iets zeg over deze ontwikkelingen wil ik benoemen dat BI niet zo simpel is als “ op een bron even een dashboard aansluiten en dan heb je betrouwbare informatie “. De informatie ziet er dan mooi uit maar is nog steeds niet optimaal betrouwbaar gemaakt. Vanuit die constatering zie ik de volgende ontwikkelingen die BI volwassener zullen maken bij woningcorporaties: de data uit allerlei applicaties zal op een centrale plek, bijvoorbeeld in een datalake, bij elkaar worden gebracht en daar zal automatisch worden geanalyseerd welke combinaties van data leiden tot nieuwe waardevolle informatie. 

Hierdoor zal vervolgens nog meer kwaliteit kunnen worden toegevoegd aan het data preparatie proces, wat als het ware de betrouwbaarheidsgarantie gaat geven voor het genereren van informatie in dashboards en rapportages. En daar blijft het niet bij. Vanuit de BI-omgeving zal een organisatie actief geprikkeld gaan worden om in actie te komen als de informatie aangeeft dat dit nodig is. Active Intelligence.

Jasper Simmer: Wanneer je iemand vraagt hoe de toekomst van business intelligence eruit ziet dan komen er al snel termen als big data, artificial intelligence en predicitve analytics voorbij. Hoewel dit onderwerpen zijn die de toekomst van BI zeker vorm gaan geven, zien wij bij veel van onze klanten momenteel een heel andere vraag: Hoe zorgen we er voor dat de inzichten in ons BI platform van waarde worden voor iedereen in onze organisatie? Dat dit niet alleen speelt bij onze klanten, maar een bredere ontwikkeling vertegenwoordigt, zien we terug in de ontwikkeling van ‘active intelligence’.

Active Intelligence is de next step in BI. Het zorgt ervoor dat inzichten naar medewerkers worden gebracht op de juiste plek en op het juiste moment en zelfs direct vertaald in acties. Waarbij de juiste plek geografisch kan worden geïnterpreteerd (een medewerker loopt in een wijk), maar ook als een platform of toepassing waarmee wordt geïntegreerd zoals Microsoft© Teams of een ERP systeem.

Kun je een voorbeeld geven?
Jasper: Stel de manager van een afdeling onderhoud heeft een KPI gedefinieerd over de afhandelingstijd van reparatieverzoeken. Hierbij is in het BI platform een norm vastgelegd met betrekking tot de maximaal gewenste gemiddelde afhandelingstijd per week. Zodra deze norm wordt overschreden ontvangt de manager een notificatie op zijn smartwatch, een email of er wordt zelfs een taak aangemaakt in bijvoorbeeld outlook of het ERP systeem. De manager wordt dus actief geïnformeerd over de overschrijding en hoeft niet elk dag het dashboard te raadplegen. Uiteraard kan vanuit alle notificatievormen worden doorgeklikt naar het dashboard om alsnog een gedetailleerde analyse uit te voeren.

Anne werkt op dezelfde afdeling als onderhoudsmedewerker. Ze rijdt de hele week van adres naar adres en haar focus ligt begrijpelijkerwijs niet op het wekelijkse inloggen op een business intelligence platform. Ze logt wel elke dag even in op het social intranet van de corporatie om te kijken of er die dag nog bijzonderheden zijn geweest. Doordat het BI platform is geïntegreerd met het social intranet ziet zij op dat moment direct de status van een aantal belangrijke KPI’s. Als aanvulling daarop ontvangt ze elke vrijdag een email met daarin informatie over hoe zowel zij, als de gehele afdeling die week hebben gepresteerd. 

Wanneer kunnen woningcorporaties Active Intelligence via Blue-Mountain gaan inzetten?
Jasper: Dat kan vanaf nu. Maar ik wijs er gelijk op dat bij implementatie het natuurlijk niet alleen gaat om de technische kant. De operationele teams moeten zeer betrokken zijn bij het benoemen van waar Active Intelligence een rol gaat spelen. Alleen dan kan het een succesvol meerwaarde bieden. 

Bron: Blue-Mountain, Foto: Blue-Mountain