De ‘waarom’, ‘wat’ en ‘hoe’ van een ERP-systeem

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

ERP (Enterprise Resource Planning) is een type software om bedrijfsprocessen te beheren en te verbinden met elkaar. Of het nu gaat om financiën, productie of supply chain; met een ERP-systeem breng je alles samen onder één centraal systeem. 

Zo kan je processen beter organiseren, automatiseren en optimaliseren. Klinkt als muziek in de oren, maar hoe werkt dat nu in de praktijk? In dit artikel gaan we in op de ‘waarom’, ‘wat’ en ‘hoe’ van een ERP-systeem.

Waarom…heb ik nieuwe software nodig?
Nieuwe software? Vaak zit je daar als organisatie niet direct op te wachten. Het blijft natuurlijk een investering waarbij tijd, geld en ‘handjes’ nodig zijn. Maar toch ga je op een gegeven moment tegen bepaalde zaken aanlopen, wanneer je met oude systemen blijft werken. We zetten 3 belangrijke signalen op een rijtje:

  1. Beperking van de groei: merk je dat het huidige systeem de groei van je bedrijf niet kan bijhouden? Een ERP-oplossing moet jouw dagelijkse bedrijfsprocessen moeiteloos kunnen ondersteunen.
  2. Gebrek aan inzicht: verschillende afdelingen, verschillende systemen en data overal verspreid? Dit komt de productiviteit en groei niet ten goede.
  3. Kosten & inrichting systeem: worden de kosten voor onderhoud en maatwerk oplossingen steeds groter? Of zou een cloud-oplossing beter passen dan bijvoorbeeld on-premise?

 Wanneer je één of meerdere signalen herkent, dan is dit zeker het moment om een nieuw ERP-systeem hoger op de agenda te zetten. Veel mensen denken dat ze een complete ERP-hervorming moeten uitvoeren en hun huidige systeem moeten afdanken, maar dat is vaak niet nodig. Een ERP-systeem is de som van veel verschillende applicaties en invoegtoepassingen. Je kan dus zelf bepalen welke bouwstenen het belangrijkste zijn voor jouw organisatie.

Wat… brengt een nieuw ERP-systeem met zich mee?
Een modern ERP-systeem zet artificial intelligence in voor optimale resultaten en om toekomstig gedrag te voorspellen. Ook is het systeem flexibel en kan het meeschalen met jouw organisatie, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een uitbreiding naar een andere markt. Daarnaast kan het ERM-systeem je helpen bij vele verschillende bedrijfsprocessen. We zetten hieronder enkele voorbeelden op een rijtje:

  • Controle over financieel beheer, zoals het automatiseren van salarisadministratie.
  • HRM-assistentie, zoals het beheer van sollicitanten in het systeem.
  • Betere klantenservice: wanneer een klant belt met een vraag over een bestelling, kan een klantenservice medewerker direct helpen door beschikbare real-time inzichten en eenvoudige toegang.
  • Optimalisatie van voorraadbeheer, waardoor je op het juiste moment de juiste hoeveelheden kunt bestellen.

En nog veel meer! De inrichting van het ERP-systeem kan je volledig inrichten op basis van de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie.

Wil je meer kennis opdoen? Download dan nu ons complete e-book over de overstap naar een ERP in de cloud.

Hoe…ga ik aan de slag?
Je gaat niet van de een op de andere dag aan de slag met een nieuw ERP-systeem. 

We raden je aan om een gedegen plan van aanpak op te stellen. Maak om te beginnen een lijst met ERP-functies die je al gebruikt, en vul deze aan met functies die je mist. Denk ook aan de inschatting van het budget, zo kan je gerichter op zoek gaan naar systemen en functionaliteiten. En tot slot, zoek de juiste technologiepartner voor de implementatie van de ERP-software.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een nieuw ERP-systeem voor jouw organisatie? Of kan je wel een sparringpartner gebruiken om de functionaliteiten te bespreken? We denken graag met je mee, neem contact met ons op voor meer informatie.

Bron: Cegeka, Foto: Cegeka