Dennis Gerlof (QuaWonen): Er bestaat geen ‘one-size-fits-all’-strategie voor verduurzaming

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De klok tikt voor woningcorporaties. Niet alleen moet eind dit jaar hun bezit gemiddeld label B zijn, over een kleine dertig jaar moeten de woningen ook CO2-neutraal en gasloos zijn. Er is dus werk aan de winkel, maar hoe zorg je ervoor dat je de beslissingen neemt die in die verduurzamingsopgave het meeste verschil maken? CorporatieGids sprak daarover met Dennis Gerlof, directeur-bestuurder van QuaWonen: “We kijken niet alleen naar de beste oplossing om de verduurzamingsvraag te beantwoorden, maar ook of het betaalbaar blijft voor ons én de huurder.”

QuaWonen heeft de ambitie om haar bezit CO2-neutraal én gasloos te maken, begint Dennis het gesprek. “We willen het gemiddelde B-label in 2021 natuurlijk realiseren, maar kijken tegelijkertijd ook naar de doelen die verder in de toekomst liggen. Want als we CO2-neutraal en gasloos willen worden over een kleine dertig jaar, dan moeten we nu al stappen zetten.”

Betaalbaar blijven
Het betaalbaar houden van verduurzaming noemt Dennis daarbij een van de grootste uitdagingen voor de corporatie uit Bergambacht. “We kijken niet alleen naar wat de beste oplossing is om de verduurzamingsvraag te beantwoorden, maar ook of het betaalbaar blijft voor ons én de huurder. We hebben namelijk ook te maken met een betaalbaarheidsopgave. Verduurzaming kan daaraan bijdragen door de woonlasten te verminderen. We geven dan ook de garantie dat mensen nooit meer gaan betalen dan in hun oude situatie. Zo zorg je voor draagvlak om de veranderingen door te kunnen voeren.”

Geen one-size-fits-all
Daarbij is er geen ‘one-size-fits-all’-oplossing. Dennis: “Bij nieuwbouw kun je soms in één keer de stap maken naar CO2-neutraal en gasloos, maar in bestaande bouw moet dat veelal gefaseerd gebeuren. Dan kiezen wij ervoor om eerst de warmtevraag te beperken door de schil te isoleren en tegelijkertijd de woning gereed te maken voor een volgende stap. Denk daarbij aan de installatie van zonnepanelen en een warmtepomp. Omdat we daarnaast in Krimpenerwaard geen gebruik kunnen maken van restwarmte, moeten we steeds lokaal kijken naar oplossingen. Zo is elke woning of complex anders en vraagt het om een andere strategie.”

Complexe wetgeving
Naast het vinden van goede oplossingen moeten woningcorporaties ook voldoen aan veranderende wet- en regelgeving op het gebied van verduurzaming. “Een goed voorbeeld hiervan is de Warmtewet. Wij zijn van de fundering tot het dak verantwoordelijk over ons bezit en moeten er alles over weten. Maar dit betekent niet dat je ook alles zelf uit moet voeren. Je hebt immers ook specialisten. De Warmtewet zorgde voor vragen als, worden we een leverancier? Hoe regelen we dit in? En wat zijn onze kosten en mogelijkheden? Die wet- en regelgeving kan dus enorm complex zijn.”

Verlengstuk en juiste keuzes
“QuaWonen heeft uiteindelijk gekozen voor expertise van buiten om zich te laten ontzorgen,” legt Dennis uit. “De huurder wil immers gewoon warmte geleverd krijgen en het maakt hen niet veel uit wie dit precies doet. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met istaDES. We waren op zoek naar een partij die ons kon ondersteunen op twee manieren. Aan de ene kant als verlengstuk van onze organisatie om zo de klanttevredenheid te borgen bij bijvoorbeeld de vragen die huurders rechtstreeks aan IstaDES kunnen stellen. En aan de andere kant een partij die ons kan helpen met het maken van de juiste keuzes rond verduurzaming. Met istaDES hebben we nu een partner met wie wij in gesprek kunnen gaan over de voor en tegens van verduurzamingsoplossingen en wat in een complex of woning het meeste effect heeft. Zo worden we niet alleen ontzorgd, maar kunnen we ook gebruikmaken van hun kennis en ervaring om de juiste beslissingen te nemen voor ons vastgoed.”

Minder problemen
Op de vraag wat er voor de huurders precies verandert met de komst van istaDES, vertelt Dennis: “We zijn per 1 januari begonnen met elkaar, maar nu al merk ik in gesprekken met huurdersvertegenwoordigers dat er minder problemen op de agenda staan dan met het vorige bedrijf dat voor ons de dienstverlening verzorgde. De vertegenwoordigers werden in het verleden aangesproken door ontevreden huurders en dat is momenteel echt een stuk minder. Wij zien de huurderstevredenheid dus echt toenemen.”

Logische momenten
QuaWonen wil de komende periode istaDES meer bekend laten worden met de installaties. “Binnenkort willen we dan samen beslissingen nemen over welke verduurzamingsstrategie passend is. Dat gaat bijvoorbeeld over welke installaties we plaatsen, maar ook over het behalen van maximaal rendement met die installaties. Je kunt bijvoorbeeld wel een waterpomp neerzetten, maar als er regelmatig storingen zijn behaal je je doelen niet. Daarnaast moet je ook oog hebben voor de levensloop van een complex. Je kunt wel bijvoorbeeld veel isolatie toevoegen, maar als het complex over een paar jaar gesloopt wordt doe je aan kapitaalvernietiging. Je kunt dan beter ergens anders het verschil maken. Door te zoeken naar logische momenten om stappen te zetten én gebruik te maken van de kennis van specialisten, willen we de juiste beslissingen nemen om zo de meeste verduurzamingswaarde te leveren voor QuaWonen en onze huurders.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: QuaWonen