'Digitalisering en NEN 2580 - Het ideale instapmoment'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Oppervlakteberekening gebeurt volgens de NEN 2580. Een meetnorm waar woningcorporaties op verschillende vlakken mee te maken krijgen en die naadloos te integreren is met digitale woningmodellen of BIM. Vaak is een project waarin de NEN 2580 een rol speelt zelfs de aanleiding tot bredere digitalisering. En dat is niet toevallig. 

Er zijn namelijk meerdere processen die vragen om nauwkeurige oppervlaktes en dus de NEN 2580. Toch heeft ieder doeleinde net een andere uitzondering of toepassing. Als je alle data handmatig verzamelt, mag je dus een paar keer op pad. Maar wie beschikt over een betrouwbaar woningmodel, kan overal direct mee aan de slag.

NEN 2580 in de praktijk
Bijvoorbeeld met de marktwaardering; de bekendste toepassing van NEN2580. Volgens het handboek marktwaardering is de gebruiksoppervlakte (GO) één van de objectkenmerken. Voor woningen gebruik je daarbij de NEN 2580 of de meetinstructie, die ervan is afgeleid. 

Waardering van bedrijfs-, zorg- of maatschappelijk vastgoed vraagt om verhuurbaar en bruto vloeroppervlak (VVO en BVO). Ook deze zijn afkomstig uit de NEN 2580, maar hebben een ander uitgangspunt dan de GO. 

Ook bij de energieprestatie speelt de NEN 2580 een belangrijke rol. De EPA-adviseur zoekt namelijk naar het GO van de rekenzone, niet te verwarren met het GO voor de marktwaardering. Een realistisch woningmodel biedt ook hierbij houvast, want na bepaling van de rekenzone is de oppervlakte snel en digitaal te berekenen.  

Tenslotte zijn gemeenten op zoek naar oppervlaktes voor de WOZ en BAG. Daarbij zoeken ze actief de samenwerking met woningcorporaties, want ook hier vormt de NEN 2580 de basis voor oppervlaktebepaling. De WOZ maakt net zoals corporaties onderscheid tussen woningen (GO) en bedrijfspanden (VVO, BVO), maar deelt oppervlaktes vervolgens op in deelobjecten. Terwijl de BAG van alle geregistreerde panden juist het GO behoeft.  

Zoals je ziet is de ene oppervlakte de andere niet en vraagt iedere toepassing om aandacht en nuancering. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal gebaseerd op de NEN 2580. Maar wat koop je daarvoor als iedereen net een ander cijfertje op komt meten. Steek daarom geen tijd en geld in een veelvoud aan handmatige opnames, maar start met digitalisering van het woningbezit. Want een waarheidsgetrouw woningmodel biedt op alle fronten houvast. Te beginnen met NEN 2580 oppervlaktes. Benieuwd naar onze oplossing?

Bron: COENCAD, Foto: COENCAD