Drie manieren om het softwaretesten eenvoudiger te maken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

We hebben het allemaal wel al eens gezien: Je team(s) is druk in de weer met verschillende zaken tegelijkertijd - de implementatie van nieuwe bedrijfssoftware, de ontwikkeling van een betrouwbare app, of het bediscussiëren wat de daadwerkelijke statusvan de kwaliteit nu écht is.

Het maakt niet uit of je nu met het testproces of algehele QA bezig bent, je testmanagement oplossing moet je volgende project eenvoudiger kunnen maken, en niet je team ophouden met een klungelig ontwerp of een volstrekt gebrek aan moderne functionaliteit.

Om het softwaretesten eenvoudiger te maken hoef je slechts een paar van deze betrouwbare tips en tactieken toe te passen. Met een geavanceerde testoplossing beheer je het hele proces en maximaliseer je de output (en de tijd) van je team. Waarom zou je bij elk nieuw project "het wiel opnieuw gaan uitvinden"?

Geef prioriteit aan planning
In de zakenwereld luidt het mantra: "Plan je werk; werk je plan uit." Deze spreuk is beslist van toepassing op de wereld van het softwaretesten. 

Een krachtige testoplossing zal je team bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om mijlpalen te maken en te beheren - hiermee kun je diverse projectactiviteiten inplannen, zoals releases en updates. Een zorgvuldige planning geeft je een totaaloverzicht van je project. 

Een uitgebreide planning omvat zowel het testproces als de kwaliteitsgarantie. Enkele tips voor een optimale testplanning zijn: 

 • Gebruik een checklist die je team helpt om het overzicht te bewaren, dankzij een visuele interface die afzonderlijke taken herleidt tot kleine stappen. 
 • Denk goed na over het ontwerp van requirements en risico's
 • Houd het einde voor ogen. Leg bij de planning de nadruk op een elegante inrichting. In combinatie met het algemene planningsproces biedt een praktisch ontwerpkader het team de mogelijkheid om dit ontwerp continu opnieuw te gebruiken. Denk aan hergebruik van complete testscripts.
 • Gebruik een krachtig systeem om issues in kaart te brengen, waaronder handige functionaliteiten als een complete audit-trail, filterfuncties, prioriteitsbepaling, bijlagen beheer, commentaren met @mentions, en ingebouwde integraties met externe applicaties.
 • Zorg ervoor dat je testoplossing beschikt over krachtige rapportagetools. De rapporten onthullen de sterke en zwakke punten van het testproject en bieden meteen een duidelijk beeld van de voortgang, status en kwaliteit.

Hoewel het verband houdt met het testproces, is kwaliteitsborging (QA) een apart universum met nieuwe keuzes en uitdagingen. De beste testoplossingen bevatten een flexibele reeks mogelijkheden en functies voor QA, waaronder het vaststellen, ontwerpen, plannen, uitvoeren, bijhouden van testresultaten, en het oplossen van issues. Om deze vervolgens weer eenvoudig in een hertest opnieuw te kunnen testen.

Met de volgende tips maak je het QA proces eenvoudiger en bespaar je veel tijd en frustratie:

 • Bewaar een duidelijk overzicht van alle openstaande issues, de status, en de kwaliteit van zowel het testen als het hertesten. Een geavanceerde toepassing zal een uitgebreid controletraject voor QA managers bieden, wat op zijn beurt een gestructureerd kader voor IT-kwaliteit schept.
 • Maak gebruik van een geavanceerde testoplossing waarmee je "kort op de bal" toeziet op budgetten, doelstellingen, verbeteringen voor de gebruiker, en de algemene kwaliteit (en eenvoud) - van het testen tot het hertesten, tot de livegang. 
 • Benut de kracht van je eigen eindgebruikers - zij kennen de processen en toepassingen als geen ander.
 • Door issue management te centraliseren krijg je meteen een goed overzicht van de stand van zaken van het geheel. Inclusief commentaren, bijlagen, e.d. Geen verschillende lijstjes of losse mailtjes.
 • Leg de nadruk op intuïtieve testregistratie die alle eindgebruikers erbij betrekt, waarbij je een beroep doet op hun sterke punten. 

Vermijd tijdverspilling
We hebben nu eenmaal weinig tijd. We krijgen allemaal elke dag evenveel tijd: 24 uur, 1.440 minuten, 86.400 seconden (8,64 miljoen milliseconden om precies te zijn!).

Tijd is vooral van groot belang bij je planning. Gebruik deze tips om verspilling te voorkomen.

 • Maak gebruik van een intuïtieve en eenvoudige tool waarmee elke tester (eindgebruiker of professional) in 30 seconden resultaten kan vastleggen, al dan niet ondersteund met bijlagen en commentaar. 
 • Stop met Excel voor het testen. Zoals in een eerdere blogpost werd opgemerkt, "blijven veel testers en projectmanagers nog steeds vasthouden aan verouderde softwarepakketten als Microsoft Excel of zelfs Word". Dat is alsof je een hamer zou gebruiken om een lamp te vervangen - het verkeerde gereedschap dus. Zelfs met de beste bedoelingen kan een testscript in Excel zodanig gewijzigd worden dat het niet langer de bedoeling van het origineel weerspiegelt. 
 • Maak gebruik van een testprogramma dat de bewerking van grote hoeveelheden testruns kan plannen en analyseren. Met kwalitatieve software kunnen QA managers meerdere testruns kiezen en die met een week, maand, of een zelf gekozen vervaldatum verlengen. 
 • Gebruik software die single sign-on biedt, een tool waarmee je je favoriete identiteitsprovider kunt inschakelen. Met single sign-on heb je de vrijheid om de toegang en authenticatie van je team in alle veiligheid te beheren. Stel SSO in voor je bedrijf en configureer het in de instellingen van je toepassing door "Single Sign-on" te selecteren in het menu.

Superieure software staat voor superieure eenvoud
De methoden waarmee je je testtraject vereenvoudigt zijn slechts zo sterk als de tool waarmee ze aangedreven worden. Om te slagen moet je vereenvoudigde toolset alle aspecten omvatten: requirements en risico's bepalentestgevallen ontwerpentestruns plannentesten uitvoerentestresultaten analyserenissues oplossen én uitvoerige rapportages.

Een uitstekende tool kan het allemaal:

 • Ze geeft het management de mogelijkheid om de werkzaamheden op te volgen via real-time status- en voortgangsrapporten voor testruns, testgevallen, en issues.
 • Ze biedt ook de mogelijkheid om de traceerbaarheid, de voortgang en het bereik te bekijken. 
 • Ze genereert rapporten per status, impact, categorie, prioriteit of eigenaar.
 • Ze verzorgt handmatige tests met de extra functionaliteit om gegevens van een geautomatiseerde test te verzamelen (indien nodig). 

TestMonitor is een betrouwbare testmanagement oplossing die alle aspecten omvat. Ben je klaar om je team een boost te geven, probeer dan vandaag nog een gratis proefversie uit en maak softwaretesten eenvoudiger.

Bron: TestMonitor, Foto: TestMonitor