Duidelijker woonruimteverdeelproces en meer aanbod door regionale samenwerking

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Begin dit jaar sloten Woningstichting de Zaligheden en Woningbelang zich aan bij Wooniezie, het samenwerkingsverband rondom woonruimteverdeling in de regio Helmond – Eindhoven. Waarom is het zo belangrijk je bij collega-corporaties aan te sluiten en wat betekent de stap voor corporatie én woningzoekenden? CorporatieGids Magazine sprak erover met Marion Boots, Senior Klantadviseur bij de Zaligheden en Thomas Verbeek, Woonconsulent bij Woningbelang.

Als woningcorporatie doe je het voor de klant, en dat is volgens Marion en Thomas de reden om zich aan te sluiten bij Wooniezie. Marion: “De voordelen die zo’n samenwerking biedt voor woningzoekenden waren voor ons de aanleiding. Met één inschrijving heeft diegene toegang tot sociale huurwoningen van de aangesloten corporaties in de regio. Ze kunnen dus ook reageren op woningen in andere gemeenten of kernen. Het zoekgebied én aanbod van woningen wordt groter, de inschrijfkosten vervallen én het hele proces is voor hen duidelijker.”

Dezelfde vraagstukken
“Woonruimteverdeling is één van de vraagstukken waarop de corporaties in onze regio samenwerken,” gaat Thomas verder. “De dertien corporaties in de Metropoolregio Eindhoven zoeken elkaar steeds meer op. Een meerwaarde in deze tijd waarin we allemaal te maken hebben met dezelfde grote vraagstukken op het gebied van wonen. Gezamenlijk bezitten we zo’n 100.000 woningen en bieden we ruim 200.000 inwoners met een kleine portemonnee een betaalbaar thuis. Deze positie brengt verantwoordelijkheid met zich mee die we samen dragen. Als we als regiocorporaties de krachten bundelen, samen vooruitkijken én een koers bepalen, zijn we beter in staat de grote vraagstukken – zoals verduurzaming, langer zelfstandig thuis wonen en betaalbaarheid – aan te gaan.”

Geen concurrenten
Marion knikt instemmend: “We zijn immers geen concurrenten van elkaar, dus je kunt heel makkelijk aan elkaar vragen hoe zij iets aanpakken. We hoeven daardoor niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden. Natuurlijk was het voor Wooniezie ook mogelijk om die samenwerking op te zoeken, maar dat doe je in de praktijk toch minder.”

Funda voor huurwoningen
Op de vraag hoe groot regionaal – zo niet landelijk – samenwerken bij woonruimteverdeling kan zijn, vertelt Thomas: “Het uitgangspunt moet altijd zijn dat de woningzoekende er beter van wordt. Dus makkelijk zoeken binnen een gebruiksvriendelijk systeem met eenduidige regels. Of een woonruimteverdeelsysteem landelijk zou werken is de vraag, maar het is het onderzoeken waard.” Marion: “Bijvoorbeeld met een soort Funda voor huurwoningen. Onder de motorkap zal het ‘echte’ samenwerken in de regio blijven plaatsvinden. Corporaties, gemeenten en provinciën hebben vaak eigen visies en ideeën, en die gehele werkwijze op één lijn krijgen kan lastig zijn.”

Democratisch beslissen
Van een eigen woonruimteverdeelsysteem overstappen naar een gemeenschappelijk systeem, betekent volgens Marion niet automatisch autonomie loslaten. “Je kunt binnen de werkwijze van Wooniezie namelijk wel op je eigen manier werken. Dit zit hem met name in het persoonlijk klantcontact. Wij bellen bijvoorbeeld vaker dan we mailen. Ik ervaar het ook in de gebruikersgroepen niet als inschikken; we overleggen en luisteren naar ieders visie. Beslissingen worden uiteindelijk gebaseerd op de mening van de meerderheid. Zo werk je het beste samen.”

“Als ik kijk naar Woningbelang, is het belangrijk dat er eenduidigheid is voor de woningzoekende,” gaat Thomas verder. “Soms betekent dit dat je als corporatie beleid moet wijzigen, zodat het voor een woningzoekende overzichtelijk is. Op sommige punten kunnen we hier als regio nog een slag slaan, bijvoorbeeld bij de inkomenseisen bij woningtoewijzing.”

Koppeling
Beide corporaties hoeven door de samenwerking woningen niet op een andere manier te verdelen. Marion: “Wij hebben een koppeling laten maken tussen ons primaire systeem – ViewPoint van Itris – en Wooniezie. Daardoor worden woning- en klantgegevens geautomatiseerd doorgegeven. Dit werkt erg fijn, en wij werken hierdoor efficiënter en sneller dan voorheen. De rapportages zijn ook vollediger omdat alles automatisch wordt vastgelegd, zoals het aantal weigeringen en de redenen hiervoor.”

Groter gebied
“We hebben heel goed gekeken naar de impact voor de woningzoekenden die bij ons stonden ingeschreven,” gaat Marion verder. “Bij de overgang naar Wooniezie hebben ze hun rechten zoals opgebouwde inschrijftijd behouden. Wanneer woningzoekenden bij ons én bij Wooniezie stonden ingeschreven, behield de woningzoekende de langste inschrijftijd. Zo is er voor hen niets veranderd, behalve dat ze nu in een veel groter gebied kunnen reageren.”

Kruisbestuiving
Op de vraag wat de tot dusver behaalde resultaten zijn van de overstap naar Wooniezie, wijst Thomas naar data die aantonen of woningen worden toegewezen aan nieuwe of al bestaande woningzoekenden van Woningbelang. “Daaruit blijkt dat 22 woningzoekenden die voor de overgang nog niet bij ons stonden ingeschreven, in de afgelopen zes maanden een woning van Woningbelang toegewezen hebben gekregen. Daar tegenover staat dat 158 van ‘onze’ woningzoekenden een woning bij een corporatie in de regio hebben bemachtigd. Dat laat het voordeel voor onze klanten duidelijk zien.”

Meedenken
Bij de overstap zijn beide corporaties ondersteund door Enserve. Thomas: “Omdat Enserve al vele malen zo’n overstap heeft ondersteund, weten zij precies wat erbij komt kijken. Het voordeel is dat Woningbelang – en dat geldt ook voor de Zaligheden – geen zaken vergeet. Daarnaast konden we met onze vragen bij hen terecht én dachten ze mee bij het maken van keuzes. Overigens is de samenwerking nog steeds gaande, en kunnen we nog altijd bij Enserve terecht voor eventuele vragen of opmerkingen over Wooniezie.”

Wensen van woningzoekende
“Onze core business blijft dat wij mensen die niet of moeilijk aan een woning kunnen komen, een thuis bieden,” blikt Marion vooruit op de toekomst. “Een goedwerkend woonruimteverdeelsysteem is daarbij een must. Daarbij moet het systeem zich blijven ontwikkelen om aan de wensen van onze woningzoekenden te kunnen voldoen en het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden. Wie weet gaan we daarbij stap voor stap naar een groter woonruimteverdeelsysteem, zodat we woningzoekende een nog groter zoekgebied kunnen aanbieden.”

Eerlijk en transparant
“Wij blijven ons inzetten om woonruimteverdeling zo eerlijk, transparant en gebruiksvriendelijk voort te zetten, in de lijn die we met Wooniezie hebben ingezet,” sluit Thomas af. “We hebben wel te maken met een gevoelig onderwerp. De woningnood stijgt elk jaar en een kortetermijnoplossing is er niet. Een goedwerkend woonruimteverdeelsysteem helpt bij een eerlijke verdeling van de beschikbare huurwoningen, maar lost het probleem van woningnood niet op. Wij als Woningbelang hopen dat we veel nieuwbouw kunnen neerzetten om dit probleem aan te gaan.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Mariska Klok