Een goed georganiseerde administratieve organisatie en koppeling van efficiënt ingerichte processen aan normen en risico’s bieden hèt fundament voor interne controle en verantwoording naar derden

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Interview met Nico Stunnenberg | Business Controller bij Baston Wonen

Baston Wonen is een professionele woningcorporatie in de gemeente Zevenaar, ontstaan uit een fusie van Algemene Stichting Woningbouw Zevenaar (ASWZ) en de Stichting Volkshuisvesting Zevenaar (SVZ). Baston Wonen ziet zichzelf als een maatschappelijke onderneming met als belangrij kste taak: aan klanten voldoende, betaalbare en veilige woningen bieden, en met name voor mensen met een lager inkomen en uit bijzondere doelgroepen. Kerntaken van Baston Wonen zijn het bouwen en beheren van huurwoningen. Met ruim 40 medewerkers en circa 4.000 verhuureenheden is Baston Wonen de grootste verhuurder in Zevenaar en bij behorende kernen.

Na de fusie van twee woningcorporaties, de transformatie in 2005 en de recente transformatie naar een front- en backofficeorganisatie, heeft Baston Wonen besloten om haar processen helder en eenduidig vast te leggen. Voor het in kaart brengen van deze processen maakt Baston Wonen gebruik van Mavim. Mavim wordt tevens gebruikt om inzicht te krijgen in risico's en beheersmaatregelen en de samenhang met geldende normen en wet- en regelgeving. Daarnaast wordt de software aangewend ten behoeve van interne controle en het afleggen van verantwoording in het kader van Horizontaal toezicht. Hiervoor maakt Baston Wonen gebruik van het GRC Framework in Mavim.

Door het vastleggen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn de gangbare processen en procedures heel helder geworden. De software fungeert daarbij als communicatiemiddel om met betrokkenen te discussiëren over de invulling van processen en de verbetering ervan. Door hergebruik van bestaande informatie met behulp van de importfunctie in Mavim heeft Baston Wonen aanzienlijk tijd kunnen besparen.

Tevens was het van belang dat er een verbinding ontstond tussen het strategisch niveau en het operationeel niveau. "Het strategisch niveau geeft haar normen af in een visie, missie en ondernemingsplan. Vervolgens moeten deze normen op een door iedereen te begrijpen wijze vertaald worden naar operationeel niveau. Deze normen worden meegenomen bij het opzetten van de processen. Daarbij wordt rekening gehouden met doelstellingen als 'waar' willen we heen, 'wat' willen we meten. Iedereen kijkt daarbij door dezelfde bril en denkt mee over de invloed die normen hebben op de invulling en uitvoering van processen. Dit helpt om de juiste focus te krijgen."

Bron: CorporatieGids 2017

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Mavim de CorporatieGids 2017 te bekijken