Eén voor allen, allen voor één: standaardisatie in de corporatiesector

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “standaardisatie in de corporatiesector

De term samenwerken valt vaak, ook binnen de corporatiesector. Concurrentie is old school, tijd voor de groepshug. Standaardisering van de informatiehuishouding lijkt noodzakelijk, wil samenwerking in de praktijk gaan werken. Arjan van Dijk (manager IT bij corporatie Stadgenoot en voorzitter van de klankbordgroep CORA) vertelt over standaardisering binnen zijn sector.

Waar staat CORA voor en waarom is deze in het leven geroepen?
Arjan: “CORA staat voor Corporatie Referentie Architectuur. Met vierhonderd corporaties hebben we altijd gedacht dat we stuk voor stuk uniek waren, maar langzamerhand komen we erachter dat er veel meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Tachtig procent van wat we hetzelfde zijn, hebben we kunnen standaardiseren. En dat maakt ons leven een stuk makkelijker.”

Wat is het uiteindelijke doel van zo’n gezamenlijke architectuur?
Arjan: “Om tot veel meer transparantie in de corporatiesector te komen. Er zijn zoals dat heet een aantal voeten tussen de spaken gekomen door collega-corporaties en wij kijken nu hoe we de CORA als soort ‘onderlegger’ kunnen gebruiken om tot uniformiteit te komen. Zodat je corporaties ook kunt benchmarken. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar de vraag waarom het bezit van de ene corporatie in dezelfde stad beter rendeert dan dat van een ander. Of waarom de ene corporatie een hoger servicelevel heeft dan de ander. Verder maken we als sector met CORA ook een behoorlijke efficiencyslag; de gemiddelde corporatie presteert het om zo’n honderd tot honderdtwintig systemen in de lucht te hebben, waarbij niet duidelijk is in welk systeem de meest recente gegevens staan.”

Welke rol zie je hier voor de softwareleveranciers?
Arjan: “In de corporatiemarkt zijn zo’n vijf leveranciers werkzaam waarvan de producten onderling heel moeilijk interfacen. En dat zou wel moeten; we zouden standaardproducten moeten hebben op basis van de tachtig-twintigregel; tachtig procent gaan we standaardiseren, over de resterende twintig procent maatwerk moet je goed nadenken of je dat wel wilt. De gemiddelde corporatie heeft nu zo’n vijftig procent maatwerk en daar heb je bij elke nieuwe release weer ellende van – bij elke upgrade valt dat maatwerk om en kun je weer opnieuw beginnen.”

Wat is jouw droom voor CORA?
Arjan: “Een goede integrale bedrijfsvoering bewerkstelligen voor alle corporaties, zodat we terug kunnen naar de kern: sociaal-maatschappelijke stenen verhuren. We moeten ons niet willen onderscheiden in zaken waar we geen kaas van gegeten hebben - het inrichten van de backoffice bijvoorbeeld, of het incassotraject. Dat moet je aan anderen overlaten die daar beter in zijn. We kunnen ons wél onderscheiden in hoe we met stadsontwikkeling omgaan, hoe we vastgoed neerzetten en onderhouden. De tijd is er rijp voor.”

Standaardisatie bij Centric
Centric heeft het convenant Nederland Open in Verbinding getekend en is daarnaast mede-auteur van VERA- en CORA-initiatieven. Ons motto: we zijn voor standaarden als die er zijn en voor flexibiliteit als die nodig is.

Bron: CorporatieGids2014

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Centric in de CorporatieGids 2014 te bekijken.