Erik van Marle (Naris): Aandacht voor risicomanagement zal groeien na de coronacrisis

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties hebben te maken met tal van risico’s. Maar een pandemie die zo’n invloed heeft als het coronavirus, kwam toch onverwacht. Wat zijn de lessen die woningcorporaties kunnen trekken uit de huidige situatie om in de toekomst nog beter grip te hebben op risico’s? CorporatieGids.nl vroeg het aan Erik van Marle, directeur van Naris.

Woningcorporaties worden tijdens de coronacrisis geconfronteerd met verschillende nieuwe risico’s, begint Erik: “Denk aan de maatregelen van de overheid zoals het zoveel mogelijk thuiswerken, de anderhalve meter die je ook op kantoor moet houden en het feit dat onderhoud uitgesteld moet worden omdat je niet bij de huurder langs kan. Maar ook al bestaande risico’s worden door de huidige situatie uitvergroot, zoals het toenemen van huurachterstanden of nieuwbouw- of duurzaamheidsprojecten die geen doorgang kunnen vinden.”

Klappen van de crisis
Op de vraag of corporaties er klaar voor waren al deze klappen op te vangen, zegt Erik: “Ik denk dat woningcorporaties in het algemeen onvoldoende een crisisplan hadden klaarliggen. Overigens is dat iets wat je in alle sectoren ziet. Gelukkig hebben woningcorporaties wel een duurzaam businessmodel en kunnen ze blijven functioneren, al moeten ze daarvoor soms wel aanpassen.”

Kwaliteit van besluitvorming
Een voorbeeld van zo’n aanpassing is de manier waarop besluitvorming plaatsvindt. Erik: “Er is momenteel veel zorg over de kwaliteit van besluitvorming. Corporaties hebben te maken met veel verschillende belanghebbende partijen, zoals gemeenten, zorgpartijen, de overheid en huurderorganisaties. Ze staan middenin dat speelveld en moeten veel afstemmen, maar dat is een stuk lastiger wanneer dit op afstand moet gebeuren. Daar is aan te wennen, maar dat heeft wel tijd nodig.”

Lessen
Het in control raken als woningcorporatie en verder digitaliseren zijn volgens belangrijke lessen die getrokken kunnen worden uit de coronacrisis. “Je ziet dat corporaties die risicomanagement als tool gebruiken en zo grip houden op hun organisatie, weten waar hun grootste risico’s liggen. En op die kennis kun je tijdens een crisis leunen. Dat laat zien dat het op orde hebben van de basis qua risicomanagement in normale tijden de kern is, zodat je de extremen van een crisis makkelijker kunt opvangen.”

“Daarnaast worden corporaties nu gedwongen te digitaliseren, iets wat na de crisis zal aanblijven. Voorheen ging bijvoorbeeld nog veel via de balie of medewerkers, terwijl het efficiënter is dit te sturen naar online. Ook wordt de ondersteunende taak van systemen in processen veel meer gezien, zoals bij incidentenregistraties. Op die manier werven corporaties ook meer inzicht over wat er gebeurt in hun organisatie.”

Modelrisico’s
Om woningcorporaties te ondersteunen bij risicomanagement tijdens de coronacrisis, heeft Naris enkele tientallen modelrisico’s gratis beschikbaar gemaakt in haar software. “Met een aantal corporaties hebben we gekeken wat de impact van de pandemie is,” legt Erik uit. “Op basis daarvan hebben we risico’s beschreven zodat corporaties daar makkelijker grip op kunnen houden. Daarnaast geven we ook voorbeelden voor eventuele maatregelen, zodat ze niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden maar direct beter in control kunnen komen.”

Meer aandacht
Ook na de coronacrisis zal de aandacht voor risicomanagement groter zijn dan voorheen, voorspelt Erik. “Daarbij zullen corporaties steeds vaker in scenario’s denken. Stel bijvoorbeeld dat nog een pandemie zoals het coronavirus uitbreekt; zijn we dan genoeg voorbereid? Kunnen we de klappen voldoende opvangen? En wat kunnen we doen om hier op te anticiperen? Door daarbij de basis op orde te krijgen, kunnen eventuele extremen makkelijker opgevangen worden.”

Iets van iedereen
“En als laatste verwacht ik dat risicomanagement steeds meer iets van de hele organisatie wordt,” sluit Erik af. “Vroeger werd het vaak gezien als een speeltje van de controller, maar iedereen in de organisatie heeft ermee te maken. En dat betekent ook dat iedereen de opdracht heeft om ermee aan de slag te gaan en zich voor te bereiden op de risico’s. Want net als bij de coronacrisis, is risicomanagement echt iets wat je samen doet.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Naris