FAQ Brandscan: rookmelders verplicht en data registreren. Wat moet ik weten?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De meest gestelde vragen omtrent de nieuwe wetgeving rookmeldersverplichting en brandveiligheid voor bestaande bouw en de rol van Inspectic van Movin’U.

Wanneer gaat de nieuwe wetgeving voor rookmelders en brandveiligheid in voor bestaande woningen?
Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht op elke verdieping in bestaande bouw. Rookmelders zijn dan verplicht op de verdiepingen, maar ook in de vluchtroutes.

Wat is de voornaamste reden van deze nieuwe wetgeving?
In 2019 waren bij 3 op de 10 branden geen rookmelders aanwezig en waren er in totaal bijna 65.000 woningbranden! Zonder rookmelder hebben bewoners weinig kans om veilig weg te komen, omdat er geen signaal komt van rookontwikkeling in de ruimte of woning. 

Wat kun je met de Movin’U Brandscan?
Je brengt hiermee de plaats van de rookmelders in kaart en borgt de veiligheid van de bewoners zoals verplicht gesteld in de wetgeving. Daarnaast leg je eenvoudig data vast over de rookmelder(s).

Waarom zou je data over de rookmelders (laten) vastleggen met de Inspectic Brandscan?
Je hebt zo altijd zelf actueel inzicht in en verantwoordelijkheid over je data. Ook al hangt een andere partij de rookmelders op, als zij met de Brandscan van Inspectic data vastleggen over de rookmelders, heb jij als corporatie zelf het beheer over de data en kun je gemakkelijk verantwoording afleggen. Samenwerking met ketenpartners is geen probleem binnen Inspectic!

Daarnaast heb je zodra je data vastlegt over de rookmelder duidelijkheid over het type rookmelder. Zo is bijvoorbeeld na een verbouwing direct bekend dat er een alternatieve rookmelder hing voor slechthorenden of doven voor de vorige bewoners en kan deze aangepast worden naar een ‘reguliere’, of andersom. Zo wordt de veiligheid van elke bewoner ook na mutaties geborgd. 

Verder kun je als corporatie verantwoording afleggen bij controles, wat gemakkelijk gaat omdat alles digitaal vastgelegd is. Zo kun je aantonen welke rookmelder waar geplaatst is en zelfs aanvullende datapunten vermelden.

Welke andere datapunten kun je combineren met de Brandscan?
Wanneer je toch al aanwezig bent in de woning, kun je gemakkelijk andere datapunten behalve die van de rookmelder ook vastleggen of valideren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de WWS punten, BadkamerKeukenToilet of vastgoeddata. Makkelijk voor de huurder en het scheelt tijd en geld! Lees hier meer over de multi-inspectie.

Bron: Movin'U, Foto: Movin'U