Flexibel, remontabel en duurzaam bouwen op IJburg

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporatie Stadgenoot is onlangs gestart met de bouw van 66 sociale huurwoningen aan de IJburglaan. Het nieuwe gebouw is flexibel in te delen, remontabel en er wordt er gebruikgemaakt van duurzame materialen. Stadgenoot ontwikkelde en realiseerde deze kavel op de kop van het Haveneiland-West samen met architectenbureau Inbo, Hillen & Roosen en de gemeente Amsterdam. Naar verwachting wordt het gebouw eind 2022 opgeleverd.

Flexibel, remontabel en duurzaam
Het nieuwe gebouw is flexibel in te delen. De installaties kunnen makkelijk verplaatst worden, waardoor ook de indeling van de woningen kan worden gewijzigd. De constructie van het gebouw wordt in een remontabel bouwsysteem uitgevoerd. De gevels worden opgebouwd uit houtskeletbouw-elementen, voorzien van circulaire houten gevelkozijnen en een buitengevel van lichtgewicht composiet. Dat is CO2-arm en 100% recyclebaar. Vanwege geluidsbeperkingen mag er niet geheid worden, dus worden de palen geboord.

Patrick Barské, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot: “We zijn ongelooflijk trots op het gebouw dat we hier gaan neerzetten. Deze kavel hebben we – samen met Inbo-architecten, Hillen & Roosen en de gemeente Amsterdam – in een kort tijdsbestek weten te ontwikkelen. Op een mooie plek voegen we sociale huurwoningen toe die ook nog eens circulair zijn.”

Daktuin en waterberging
Op de twee daken komt een daktuin, die het hemelwater opneemt en vasthoudt. Het overtollige water wordt vervolgens via een bufferkelder van de parkeergarage afgevoerd naar het riool. Hiermee wordt voldaan aan ambities van Amsterdam Rainproof. 

Ontwerp door Inbo
Wilco van Oosten, architect-partner van Inbo: “Stadgenoot vroeg Inbo om met een voorlopig ontwerp te komen, dat aan alle gestelde eisen voldeed. Voor dit ontwerp hebben we een wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan moeten doorlopen om binnen de bestaande bouwhoogte een extra verdieping te introduceren. Zo konden we het sociale programma van 66 sociale huurwoningen realiseren.” 

Wilco vervolgt: “De woningen hebben allemaal extra vrije hoogte. Dat zorgt voor woonkwaliteit en voor aanpasbaarheid. Met een lichte, remontabele constructie en een lichte circulaire gevel komt er een gebouw dat op een vanzelfsprekende manier naast de kloeke Solid 1a komt te staan. Het gebouw heeft met een diversiteit aan woningtypes en een broedplaats voor de buurt ook grote maatschappelijke betekenis.”

Hillen & Roosen 
Stadgenoot betrok ook ontwikkelende bouwer Hillen & Roosen bij het voorlopig ontwerp, dat in een kort tijdsbestek gezamenlijk werd uitgewerkt. 

Tom Bergmans, directeur van Hillen & Roosen: “We zijn blij met de opdracht om hier een flexibel, remontabel en duurzaam gebouw neer te zetten. Dit project heeft ons geïnspireerd bij de ontwikkeling van ons eigen duurzame en flexibele hoogbouwconcept. Wij kijken uit naar deze uitdaging.” 

Bron: Stadgenoot, Foto: Stadgenoot