Gregory Clare (Switchee): Sensordata inzetten om vocht- en schimmelproblemen proactief aan te pakken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties willen zorgen voor een prettige, duurzame en gezonde woning voor hun huurders. Toch blijven vocht- en schimmelproblemen invloed uitoefenen op het wooncomfort. Waar begin je als corporatie mee als je dit aan wilt pakken, wat is de connectie met energiearmoede en hoe maak je hierbij gebruik van data? CorporatieGids Magazine sprak erover met Gregory Clare, Business Development Manager bij Switchee.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor woningcorporaties als het gaat om het wooncomfort van huurders?
Corporaties vinden het lastig een duidelijk beeld te krijgen van het wooncomfort dat hun huurders ervaren. Hoewel de meeste Nederlandse woningcorporaties goede communicatiekanalen hebben, worden deze lang niet voldoende gebruikt. Er zijn diverse redenen waarom huurders niet in contact komen met een corporatie. Denk aan psychosociale problemen, mensen die taal- of culturele barrières ervaren of zich schuw opstellen voor confrontatie. Wij zien in de commerciële sector dat 96 procent van onze klanten niet klaagt en 91 procent stopt met zaken doen zonder een woord te hebben gerept over een probleem. Dit vergt dus een proactieve houding waarbij het identificeren van kleine problemen helpt voorkomen dat ze uitgroeien tot grotere problemen.

Vocht- en schimmelproblematiek zijn niet nieuw, maar waar begin je mee als je dit wilt aanpakken?
Door gebruik te maken van sensordata kunnen woningcorporaties risico’s op vocht- en schimmelproblemen detecteren voordat deze zich manifesteren in de woning. Het is nu vaak onduidelijk of de oorzaak van deze problemen te wijten is aan het gedrag van bewoners of aan constructiefouten in de woning. Sensoren kunnen hierbij helpen omdat ze de prestaties van de woning kunnen meten en vastleggen. Zowel bij nieuwbouw als bij oudere woningen. Zo kan bijvoorbeeld worden bekeken hoe de binnentemperatuur zich verhoudt tot de buitentemperatuur op elk moment van de dag. Op basis van deze informatie kunnen gerichte aanbevelingen worden gedaan aan bewoners of kan het probleem rechtstreeks worden aangepakt.

Een actueel onderwerp is de energiearmoede, wat is de relatie tussen dit en vocht- en schimmelproblematiek?
In huishoudens waar energiearmoede een risico vormt, kan het voorkomen dat bewoners met een klein budget niet bereid zijn om de woning frequent te ventileren en te verwarmen, of zich niet bewust zijn van de noodzaak hiervan. Dit kan leiden tot koude woningen waarin weinig of niet wordt gestookt en slecht geventileerde woningen waardoor het vochtgehalte toeneemt en het risico op schimmel groeit.

Hoe kunnen data helpen energiearmoede en vocht- en schimmelproblemen aan te pakken?
Een datagedreven aanpak stelt corporaties in staat om schade aan de woning te beperken en bewoners te beschermen. Het geeft hen de mogelijkheid om op afstand te begrijpen welke woningen last hebben van schimmel en inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken voor individuele woningen.

Door te putten uit een onweerlegbare bron van data kunnen juridische procedures worden voorkomen. Interne vastgoedstatistieken kunnen hierin voorzien omdat ze niet alleen het effect aantonen van de herstelmaatregelen die zijn geprobeerd, maar ook de werkelijke oorzaak van problemen aantonen. Als er bijvoorbeeld een schimmelprobleem ontstaat, kan worden aangetoond dat de oorzaak niet de slechte ventilatie maar het gedrag van de bewoner was. Natuurlijk is het uitgangspunt om de bewoner te helpen en niet te beschuldigen. Maar corporaties kunnen tijd en geld besparen door malafide claims te verminderen als ze de gegevens hebben geschillen sneller af te handelen.

Switchee is onder andere actief in het Verenigd Koninkrijk, hoe gaan corporaties daar met deze onderwerpen om?
In het VK staan vocht en schimmel hoog op de agenda omdat sociale huurwoningen slecht presteren en vooral worden bewoond door mensen met een laag inkomen. De grote personeelstekorten zijn hierbij een onbewuste zegen gebleken omdat ze corporaties dwingen innovaties toe te passen. Zo zijn ze bezig met het afstappen van de strategie waarbij hele huizenblokken nieuwe ventilatiesystemen krijgen, terwijl dit slechts voor een kwart van de woningen een doeltreffende oplossing is. Steeds vaker worden in plaats daarvan sensoren ingezet – zoals degene die Switchee aanbiedt – om te identificeren waar het probleem ligt en een gerichte oplossing kan worden geboden. De meest voorkomende oplossingen zijn het adviseren van bewoners, isoleren waar nodig en aanbrengen van ventilatiesystemen op de juiste plekken.

Hoe zie je deze onderwerpen zich de komende jaren ontwikkelen?
Op de middellange termijn zie ik dat corporaties en gemeenten samen technologische oplossingen zullen toepassen. Een voorbeeld is het gebruik van data dat energiearmoede signaleert in combinatie met initiatieven zoals de Energieknip in de gemeente Emmen. Op dit moment verdienen mensen punten om in aanmerking te komen voor energiebesparende pakketten en energiecoaching. Maar als deze gegevens kunnen worden aangevuld met data van corporaties, kunnen de bewoners geholpen worden die het meest behoevend zijn.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Jan van der Ploeg