'Grote stappen zetten door slim gebruik te maken van standaarden'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De afgelopen jaren hebben corporaties steeds het wiel opnieuw moeten uitvinden als het gaat om verantwoorden. Dit leidde tot veel inspanning, terwijl de kwaliteit vaak te wensen overliet. Door slim gebruik te maken van standaarden, kunnen grote stappen worden gezet. SKARP vertelt hier op CorporatiePlein meer over, en wij spraken voor de beurs alvast met Business Consultant Frits van Dijk.

De afgelopen jaren zijn er aldus Frits veel standaarden ontwikkeld die inmiddels zo volwassen zijn dat corporaties er veel profijt van kunnen hebben. "Denk bijvoorbeeld aan VERA, het referentie grootboekschema (RGS), de gegevensdefinities van ILT/Aw, WSW en de Aedes benchmark. Die standaarden helpen niet alleen bij de verantwoording, maar minstens even sterk bij de sturing. Door gebruik te maken van deze standaarden kunnen corporaties hun administratieve lasten terugdringen en tegelijkertijd de interne en externe informatievoorziening verbeteren. Het klinkt wellicht paradoxaal, maar voor de meeste corporaties is het een innovatie om juist niet het wiel uit te vinden. Het is veel innovatiever om te gaan rijden met het wiel dat al draait!"

Verbeteren datakwaliteit
Tijdens de beurs laat SKARP haar dashboard voor woningcorporaties zien. Frits: "Dit is gebaseerd op de eerdergenoemde standaarden als VERA, CORA, en gegevensdefinities ILT/AW. In het dashboard worden gegevens uit verschillende bronnen gekoppeld, zoals het ERP-systeem, BAG, expertsystemen en 'Big Data'. Dit is toepasbaar voor iedere corporatie, snel te implementeren en makkelijk op maat fine te tunen. Bovendien gebruiken we de standaarden om de verantwoording - zoals jaarrekening, dVi, dPi en Aedes Benchmark - geautomatiseerd te laten verlopen. Het dashboard helpt niet alleen bij het sturen en verantwoorden, maar is ook een uitstekend middel om gericht de datakwaliteit in de organisatie te verbeteren."

Op de stand van SKARP zijn dit jaar ook drie tickets te winnen voor de spaceXperience met André Kuipers, op 11 november in de Ziggo Dome. Kijk voor meer informatie op de website van SKARP.

SKARP is op CorporatiePlein te vinden op stand 44