''Heilige graal' van testen is juiste balans tussen geautomatiseerd en handmatig'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Testen is essentieel voor een kwalitatief IT-landschap. Maar de keerzijde is dat het testen soms redelijk wat tijd in beslag kan nemen. Het automatiseren van delen van deze testen is niet  'de heilige graal' zegt René Ceelen van testspecialist CEPO. Wel kunnen de voordelen van geautomatiseerd testen en de voordelen van handmatig testen voor corporaties een forse tijdbesparing opleveren. Het bedrijf is op 21 september aanwezig tijdens CorporatiePlein en vertelt daar meer over de juiste balans tussen handmatig en automatisch testen.

"Testautomatisering is een geautomatiseerd testproces waarbij vooraf gedefinieerde en vastgestelde waarden door een 'robot' worden gecontroleerd op een bepaald informatiesysteem of deelsysteem," begint René. "Dit is natuurlijk geen echte robot, maar een stukje software waarmee een ander stuk software wordt gecontroleerd. Dit lijkt de heilige graal, maar deze robot heeft een paar aandachtsgebieden. Ten eerste moeten alle instructies heel concreet in kaart gebracht worden en vervolgens worden 'uitgelegd' aan de robot. Dit kost tijd en is foutgevoelig."

"De robot kan daarnaast supersnel vergelijkingen maken, maar met handmatig testen wordt verder gekeken dan het testgeval. Het menselijke perspectief is veel bewuster en intuïtiever en kijkt daardoor automatisch verder dan het testgeval alleen. Deze impliciete waarneming kun je een robot (nu nog) niet leren."

Juiste balans
Het vinden van een juiste balans tussen de twee werelden is essentieel, en daar vertelt CEPO op 21 september meer over tijdens CorporatiePlein. "Wij vertellen op onze stand over onze visie op geautomatiseerd testen vanuit de klantorganisatie. Wij laten bezoekers in combinatie met enkele kennissessies zien dat deze werelden elkaar versterken en uiteindelijk ervoor zorgen dat er minder handmatige testtijd nodig is én er een hogere IT-kwaliteit gegarandeerd wordt."

CEPO is op CorporatiePlein te vinden op stand 17