Het geheim van Van Halens bruine M&M’s

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wat kunnen we leren van de legendarische hardrockband Van Halen? Dit rock & roll verhaal is echt gebeurd. Voor alle leveranciers: lees dit artikel!

In de jaren ‘80 was Van Halen, bekend van de hit “Jump!”, met zanger David Lee Roth wereldberoemd. En zoals dat gaat met grote rocksterren begonnen ze zich als echt diva’s te gedragen. Van Halen had een enorme lijst met eisen waar iedere concertlocatie aan moest voldoen. Eisen over parkeren, het podium, stroomvoorziening, etc. De merkwaardigste eis was echter dat er in hun kleedkamer een kom met M&M’s klaar moest staan, maar dan zonder de bruine.

Een ronduit belachelijke eis zou je zeggen. Dat vonden de meeste zaaleigenaren dan ook. In 1980 ging het dan ook mis. Van Halen stond op het punt om een concert te geven in de basketbalhal van de universiteit van Colorado. In de kleedkamer trof David Lee Roth echter bruine M&Ms aan in de schaal en dat was het signaal voor de band om compleet over de rooie te gaan. Ze hebben de kleedkamers vakkundig gesloopt, voor een ton aan vernielingen aangericht en zijn vertrokken.

Over het paard getilde rocksterren? Divagedrag? Een paar jaar geleden vertelde David Lee Roth dat het M&M-incident helemaal geen uiting was van divagedrag. Het stond zelfs keurig in het contract onder artikel 126: “In geval van aanwezigheid van een bruine M&M backstage, heeft de band het recht op een volledig technische recheck. Mochten hieruit ernstige technische gebreken blijken, dan mag de band eenzijdig het contract opzeggen en daarbij volledig gecompenseerd worden.”

En dat is wat er werkelijk was gebeurd in Colorado. De crew van Van Halen zag mede door de bruine M&M zijn kans schoon om het broddelwerk van de plaatselijke organisatie aan de kaak te stellen. Ze hadden duidelijk het contract niet gelezen en de band liep dus enorme veiligheidsrisico’s. Op het podium stonden maar liefst negen vrachtwagens vol met versterkers, lichtinstallaties en muziekinstrumenten. Omdat hij drie maanden eerder tijdens een concert een flinke stroomstoot had gekregen was de zanger extra alert geworden op bruine M&M’s. En bij de controle kwam de crew erachter dat het podium op een verende gymzaalvloer stond die al aan het inscheuren was. Levensgevaarlijk. Alle redenen om het concert te annuleren. En tja de bandleden waren behoorlijk dronken en zijn daarna de boel gaan slopen, het blijft natuurlijk rock & roll.

De bruine M&M is als de kanarie in de kolenmijn. Een graadmeter. Als dát niet klopt, zijn er waarschijnlijk meer zaken die niet door de beugel kunnen. Dat is het geheim van de bruine M&M. En dat kun je als inkopende organisatie ook toepassen in je programma van eisen. Neem een absurde eis op en kijk of de leverancier hierop terugkomt in zijn aanbieding. Zo niet: steek zijn banden lek en laat hem zijn voorstel opeten. Dat zal ze leren.

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: HKP