Het Nieuwe Werken. Van ik ben je moeder niet tot dat wil ik ook

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2013 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Het Nieuwe Werken”

Het Nieuwe Werken: werken in een omgebouwde kerk in hartje Amsterdam. Flexplekken. Hangmatten. Wild schuimende cappuccino. De nieuwste gadgets. ’s Nachts werken. Thuiswerken. Apple. Razendsnelle glasvezel verbindingen. Skypen. Een dag per week met ongelimiteerde innovatie bezig zijn. “Nee joh, ik werk nu even vanuit New York”. Een vaste baan combineren met een eigen bedrijfje leukeansichtkaartenonline.nl. Aantrekkelijke werkgever. Werkende hippe moeders met bakfietsen.

Nieuwe kleren van de keizer?
Als belofte is Het Nieuwe Werken (HNW) met vlag en wimpel geslaagd. Maar werkt het ook in de praktijk, of is het niet meer dan de nieuwe kleren van de keizer? In corporatieland begint HNW zijn intrede te doen. Her en der wordt er thuisgewerkt. Er zijn trendy kantoorpanden met flexplekken verschenen. Maar wat betekent het echt?

Voor medewerkers
Thuis romantisch op de bank zitten en in het geniep tijdens een film je mail afwerken. Op zondagavond vanuit Frankrijk je input leveren voor een MT stuk. Aangesproken worden op niet bij zijn: “dat stuk stond gisteravond al in Sharepoint!”. De grenzen tussen privé en werk vervagen. Werktijden van 60 uur per week. Verstoppen en echt vrij zijn is niet meer mogelijk.

Voor managers
Geen idee waar ze mee bezig zijn. En wat is mijn rol eigenlijk? Die kerel zit de hele dag te twitteren. Hoe kan ik hem nou aansturen als ik niet eens weet waar hij zit? Volgens mij is hij thuis helemaal niet aan het werk. Bel ik laatst mijn assistente op, is ze notabene aan het shoppen! Midden op de dag! En ik heb niet eens een eigen kantoor.

Voor medewerkers
Mijn kinderen naar school brengen. ’s Middags even tennissen en stukken ’s avonds doornemen. Eindelijk tijdens wat we voorheen ‘werktijd’ noemden een nieuwe badkamer uitzoeken. Samenwerken met anderen en meer nadenken. Zelf ontplooiing en meer plezier in mijn werk. Eindelijk gewaardeerd worden om resultaten die ik boek en niet op een aanwezigheidspremie. Het kantoor is ontmoetingsplek geworden.

Voor managers
Goed om papierloos te vergaderen. Eindelijk kan ik mijn medewerkers aanspreken op resultaten. En ze ook nog ’s avonds benaderen. Dat gezeur over uren boeken is eindelijk afgelopen. Goede sfeer ook op kantoor. Mooi dat iedereen zo bij elkaar binnenloopt. Een vraag van een huurder werd laatst op zondagavond beantwoord! En het bespaart tonnen aan huisvestingskosten.

Het Nieuwe Werken betekent:
• vrijheid (krijgen)
• vertrouwen (geven)
• verantwoordelijkheid (nemen)
• visie (vertellen)
• verbinding (organiseren)

Dat faciliteren we met ICT en een mooi gebouw. Maar daar gaat het niet om. Het belangrijkste is dit: medewerkers vinden hun motivatie in zelfstandigheid, perfectie en zinvolheid. En de manager dan? Daar ligt de echte uitdaging: stop met moe-deren, laat ze los en geniet van hun vakmanschap.

Auteur: Marten Venemans is partner bij Hoffman Krul & Partners

Bron:CorporatieGids2013