Hoffman Krul & Partners: Meer halen uit de samenwerking met je leveranciers met prestatie-inkoop

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Als woningcorporatie wil je het maximale uit je investeringen halen. Gebruikmaken van prestatie-inkoop – ook bekend onder Best Value Procurement – is daarvoor essentieel. Dat vertelt Hoffman Krul & Partners op 22 september tijdens CorporatiePlein. Voorafgaand aan de vakbeurs spraken wij alvast met eigenaar Alexander Stuivenwold over wat bezoekers die dag bij Hoffman Krul & Partners kunnen verwachten.

Wat staat centraal op jullie stand op CorporatiePlein 2022?
Uit ervaring weten we dat het aanbesteden en inkopen van systemen, IT-beheer, planmatig onderhoud en nieuwbouw niet altijd het gewenste resultaat of een prettige samenwerking oplevert. Onduidelijkheid over wat er wordt uitgevraagd, leveranciers die niet leveren wat ze hebben aangeboden, planningen die niet gehaald worden, onvoorzien meerwerk of een slechte nazorg zijn daar belangrijke oorzaken van. Met prestatie-inkoop kan je daar echt verandering in brengen. In deze methode staan niet de eisen en wensen centraal, maar juist de resultaten die met de inkoop bereikt moeten worden. Bovendien geeft prestatie-inkoop – ook bekend onder Best Value Procurement – een betere invulling aan het toekomstig partnerschap met de leverancier.

Bij prestatie-inkoop worden de beoogde resultaten en doelstellingen vastgelegd in een uitvraagdocument. Op basis van dit document doen de leveranciers een aanbieding met daarin een concrete beschrijving in meetbare prestaties hoe de resultaten en doelstellingen worden behaald, welke risico’s worden voorzien en welke maatregelen daarvoor getroffen worden. Na een mondelinge toelichting wordt de leverancier ‘met de beste papieren’ uitgenodigd om zijn aanbieding verder uit te werken en om te zetten in een contract. Daarin wordt de basis gelegd voor het toekomstige partnerschap.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
De adviseurs van Hoffman Krul & Partners hebben de afgelopen jaren diverse woningcorporaties geholpen met het inkopen op deze wijze. Voorbeelden zijn het inkopen van dagelijks onderhoud met besparingen tot drie miljoen euro per jaar én hogere klanttevredenheid, het aanschaffen en implementeren van ERP-systemen en het uitbesteden van IT-dienstverlening, het aanschaffen van bedrijfswagens – of eigenlijk: garantie dat vakmannen blijven rijden – en het aanbesteden van een schoonmaakdienst. In alle gevallen heeft dit geleid tot een tevreden opdrachtgever. Maar ook tot een mooi partnerschap met de betrokken leveranciers.

Wil je meer weten over prestatie-inkoop en onze ervaringen daarmee? Kom dan naar onze stand voor uitleg en voorbeelden. Wij delen graag onze ervaringen.

Hoffman Krul & Partners is op CorporatiePlein te vinden op stand 45.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Hoffman Krul & Partners