Huren van corporatie of belegger: lood om oud ijzer?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Kom daarom op woensdag 22 januari 2014 naar de Rondetafelsessie “Zaakgericht Werken binnen Woningcorporaties”. Wij laten u gedurende deze dag zien hoe Zaakgericht Werken toegepast kan worden voor woningcorporaties. Door middel van live praktijkcases krijgt u te zien hoe Zaakgericht Werken ingericht kan worden in Microsoft SharePoint. Daarnaast komt u meer te weten over de lessons learned bij andere woningcorporaties en hoe informatie eenvoudig beheerd kan worden.


Tijdens deze rondetafelsessie krijgt u antwoord op vragen zoals:- Wat is de impact van Zaakgericht Werken voor woningcorporaties?
- Hoe kan Zaakgericht Werken mijn bedrijfsvoering verbeteren?
- Wat zijn de mogelijkheden van Zaakgericht Werken met SharePoint?
- Wat zijn de voordelen van Documentmanagement en Recordmanagement in SharePoint?
- Hoe kan ik eenvoudig het postproces automatiseren?
- Hoe krijg ik inzicht in de huidige leveranciers en contracten?
- Hoe kan deze informatie eenvoudig en systematisch beheerd worden?

Het programmaTijd Programma
14.00 uur Ontvangst en welkom door ETTU en Stadgenoot
14.15 uur Wat zijn de huidige uitdagingen, oplossingen en ‘lessons learned’ voor Zaakgericht Werken, en hoe kunnen woningcorporaties hiervan profiteren?
Door Ronald Groeneweg van Digital
15.00 uur Het vastleggen van processen binnen woningcorporaties en beheersing recordmanagement
Door: Gertjan van Heijst, VHIC
15.45 uur Praktijkcases Zaakgericht Werken in SharePoint
Praktijkdemonstratie van Documentmanagement, Recordmanagement en Leveranciers- en Contractmanagement in SharePoint
16.30 uur Rondvraag en discussie
17.00 uur Kennis- en netwerkborrel

Bron: ETTU

Minister Blok ziet graag dat woningcorporaties een forse stap terug zetten en meer plaats maken voor particuliere beleggers. Voor grote pakketten huurwoningen van Vestia en WIF bleken buitenlandse beleggers (Patrizia, Duitsland en Round Hill Capital, UK) meer te bieden dan Nederlandse woningcorporaties. Dat is curieus want de rendementseisen die vastgoedbeleggers stellen, zijn in het algemeen hoger dan de eisen van woningcorporaties. In 2014 hebben internationale beleggers maar liefst 14.000 huurwoningen in Nederland gekocht, volgens cijfers van Capital Value (2015). Hiervan heeft 52% een maximaal redelijke huurprijs van € 710 per maand. Per saldo komt er zo geen huurwoning bij: het gaat niet om de ontwikkeling van nieuwe markthuurwoningen maar om voorraadtransacties.

Het verdienmodel van woningcorporaties is nog steeds vooral gericht op continuering van de exploitatie van woningen met een gereguleerde huur. Bij mutatie gaan de huren vaak extra omhoog (harmonisatie-ineens), maar huurliberalisering en verkoop aan bewoners vormen hooguit een aanvullende component in het strategisch voorraadbeheer. Vastgoedbeleggers hebben van oudsher een ander verdienmodel. Bij mutatie liberaliseren zij de huur als dat markttechnisch mogelijk is. Binnen zeven à tien jaar, als de markt gunstig is, verkopen zij woningen via een uitpondende B-belegger aan bewoners. Dankzij de omstandigheid dat de hypotheekrenteaftrek nog steeds substantieel is, kan de transformatie van huur- in koopwoningen een aanzienlijke kapitaalwinst opleveren.

Juist nu betaalbare huurwoningen alom steeds schaarser worden, betekent de overdracht van sociale huurwoningen aan een vastgoedbelegger op termijn een reductie van de huurwoningvoorraad en een verdere groei van de koopsector. Ondanks de aanscherping van hypotheekvoorwaarden neemt de hypotheekschuld (door de schenkingsregeling tijdelijk iets gedaald) verder toe. De combinatie van verhuurderheffig en hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat sociale huurwoningen – via A- en B-beleggers – worden omgezet in koopwoningen. Voor de EC-doelgroep van beleid (inkomen tot € 34.911) betekent dit een verslechterde positie op de woningmarkt. Er is alle aanleiding voor gemeente, woningcorporatie en huurdersorganisatie om prestatieafspraken te maken over de complexgewijze verkoop van corporatiewoningen aan beleggers, over huurprijsliberalisering en de verkoop van sociale huurwoningen rechtstreeks aan huishoudens. Of huishoudens een woning huren van een corporatie of een vastgoedbelegger, maakt nog steeds veel uit.

Door: Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Systeem Innovatie Ruimtelijke Ontwikkeling en verbonden aan het OTB en de Technische Universiteit Delft

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie juni 2015

Bron: CorporatieGids Magazine