Huurincasso in ERP of juist niet?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Als we naar het huurincasso proces kijken dan wordt dat door woningcorporaties verschillend opgepakt. Sommigen kiezen ervoor om dit middels de functionaliteit van de ERP te doen, anderen kiezen ervoor om dit met behulp van een aparte specialistische applicatie zoals Mind2Pay te doen.

Deze twee stromingen noemen we ‘All-in-One’ en ‘Best of Breed’.

All-in-One (AiO)
Een All-in-One (AiO) infrastructuur zorgt ervoor dat alle functionaliteit zoveel mogelijk binnen 1 applicatie (ERP) wordt uitgevoerd.

Voordelen:

  • Slechts 1 contractpartij te managen, 1 aanspreekpunt
  • Alle data binnen 1 oplossing
  • Geen integratie nodig van externe applicaties

Best of Breed (BoB)
“Best-of-breed technologie” verwijst naar de toonaangevende applicaties, systemen of software in een niche of categorie. Wanneer woningcorporaties een best-of-breed (of ‘best-in-breed technologie’) benadering hanteren bij het bouwen van hun technologiestack, omvat dit het selecteren van verschillende tools die specifieke doelen dienen.

Voordelen:

  • Geen maatwerk in het ERP nodig (de gekoppelde software is namelijk al specialistisch)
  • Sneller kunnen inspelen op trends & ontwikkelingen door het specialisme van de best of breed oplossing
  • Service minded (korte change procedures ipv lange ERP change procedures)
  • Snelle implementatie (via diverse API standaards voor data uitwisseling)
  • Hogere mate van gebruikerstevredenheid

Huurincasso en Mind2Pay
Best of Breed wordt gezien als duur en overbodig, de generieke huurincasso functionaliteit van het ERP zou meer dan voldoende moeten zijn. Het tegendeel is echter waar. Wat men vergeet is dat een specialistische huurincasso applicatie zoals Mind2Pay met maar 1 doel gebouwd is. Het huurincassoproces zo goed en sociaal mogelijk uitvoeren voor zowel medewerker als huurder. 100% van de tijd en energie van Mind2Pay zit in het bijhouden van alle trends & ontwikkelingen die voor het huurincasso domein van belang zijn (denk aan corona, energiearmoede, afspraken met gemeenten en de wet schuldhulpverlening met de daaruit voortvloeiende jurisprudentie). Een ERP leverancier kan daar tijdelijk misschien energie in stoppen, maar uiteindelijk heeft zij simpelweg de tijd niet om alles bij te houden. Huurincassso is immers slechts 1 van de vele subdomeinen waar het ERP in moet voorzien. Het gevolg is dat Best of Breed oplossingen zoals Mind2Pay vele malen effectiever en innovatiever is en tot grotere tevredenheid leidt bij medewerkers en huurders.

Tip: Overtuig u net als onze klanten van de meerwaarde van Mind2Pay en maak samen met ons een business-case. Zet de kosten en baten van Mind2Pay af tegen de kosten en baten van het huidige huurincassoproces. Mind2Pay beschikt over veel ervaringsdata om met uw situatie te vergelijken.

Bron: Mind2Pay, Foto: Mind2Pay