Ibis maakt BIMmen toegankelijker

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Er wordt in de Nederlandse bouwsector in steeds meer projecten door meer partijen met een Bouw Informatie Model (BIM) gewerkt. Zowel vanwege de mogelijke efficiency- en kwaliteitsvoordelen, als het feit dat opdrachtgevers het vaker voorschrijven. Om integraal samenwerken in een BIM voor alle betrokkenen toegankelijker te maken, is het Ibis-aanbod uitgebreid met bimsync en BIM-meetstaten.

BIM management en calculeren
Tot enkele jaren geleden werd BIMmen geassocieerd met 3D-modellen delen via Allplan, ArchiCAD, Revit, Tekla en andere bouwkundige ontwerpsoftware. Oftewel, de mate van BIM-toepassing in projecten was afhankelijk van het gebruikte ontwerpprogramma en gerelateerde analysetools als Navisworks en Solibri. In reactie op de ontwikkelingen in omringende landen en inspanningen van de BuildingSMART-vereniging, wint de laatste tijd het communiceren van BIM-informatie via de open IFC-standaard meer terrein. Om daarop in te spelen, heeft Ibis twee nieuwe toepassingen op de markt gebracht. Namelijk bimsync voor BIM-management en BIM-meetstaten om op een laagdrempelige wijze BIM-gebaseerde kostencalculaties te kunnen maken. “Met laagdrempelig bedoelen wij dat die software altijd en overal via een Internet-verbinding en intuïtieve webinterface te gebruiken is”, vertelt Ibis productmanager Wil Jong.

BIMmen toegankelijker maken
“Bedrijven die dagelijks BIMmen, zoals architectenbureaus en ontwikkelende bouwbedrijven, kunnen met uitgebreide 3D-ontwerp- en analyseprogramma’s hun efficiency flink verbeteren en foutkans verkleinen”, vervolgt Jong. “Andere projectbetrokkenen, zoals opdrachtgevers, adviseurs, calculatiebureaus, MKB-aannemers, installateurs en afbouwers, BIMmen veel minder frequent en uitgebreid. Zij hebben echter net zo goed behoefte aan een tool om BIM-modellen te kunnen reviewen en in samen te werken. Daarom maken wij BIMmen voor iedereen toegankelijker met bimsync, een overal te gebruiken weboplossing voor BIM-management. Dus zonder ingrijpende ICT-gevolgen te gebruiken op kantoor, bouwplaatsen, of onderweg, op elk apparaat met een Internet-verbinding. Voor het viewen en controleren van BIM-modellen, document- en modelmanagement, issue management en geïntegreerd samenwerken. Gebaseerd op de IFC-standaard en flexibel schaalbaar met betrekking tot het aantal gebruikers en de projectdoorlooptijd.”

Calculeren op basis van BIM-hoeveelheden
In lijn met het toenemend BIM-gebruik groeit tevens de behoefte om alle beschikbare informatie beter te benutten. Onder andere voor kostencalculaties in de verschillende projectfasen. Ibis levert daarvoor al enkele jaren IBIS4BIM. Om het calculeren op basis van BIM-hoeveelheden voor de vele gebruikers van IBIS-TRAD zowel te vereenvoudigen als flexibeler toepasbaar te maken, is er nu ook BIM-meetstaten. “Met IBIS4BIM kunnen klanten rechtstreeks in een BIM-model calculeren, terwijl BIM-meetstaten alle gewenste hoeveelheden uittrekt om te calculeren met IBIS-TRAD, of een andere calculatieprogramma”, legt Jong het verschil uit. “Met een visuele koppeling en automatische aanpassing van de meetstaten door wijzigingen ten gevolge van revisies. IBIS-TRAD gebruikers kunnen met BIM-meetstaten dus alle bruikbare hoeveelheden uit een BIM halen, maar zijn ook vrij om voor de hoeveelheden van overige onderdelen andere meetstaten te gebruiken. Verder kunnen zij calculeren met eigen kostenrecepten en onderbouwingen.”

Onderhoud en GWW
Een andere reden waarom Ibis de webtoepassingen bimsync en BIM-meetstaten levert naast IBIS4BIM, is het toenemend gebruik van een BIM in de exploitatiefase van projecten en de GWW-markt. “Naarmate de ‘I’ van BIM rijker is, kunnen alle betrokkenen er meer voordeel uit halen”, zegt Jong. “Wij horen in de markt dat er nog weinig integraal in een BIM wordt samengewerkt, waardoor het 3D-model bijvoorbeeld prima in de VO/DO-fase bruikbaar is, maar nog onvoldoende voor calculeren, plannen en onderhouden. Vanwege uitwisselingsbeperkingen tussen de gebruikte softwareprogramma’s, of omdat er simpelweg teveel fouten in zitten. Daarom maakt Ibis het calculeren op basis van een BIM zowel eenvoudiger als flexibeler met BIM-meetstaten, ongeacht de modelkwaliteit. Tenslotte kunnen wij met bimsync en BIM-meetstaten beter de brug slaan naar kostencalculaties met GwwCalc/GwwBundel voor civiel technische projecten. Maar ook met IBIS-MAIN, voor meerjarenonderhoudsbegrotingen in de exploitatiefase van gebouwen en woningen.”

Bron: Ibis

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Ibis in de CorporatieGids 2015 te bekijken.