'Informatiebeveiliging ondergeschoven kindje bij corporaties én in de zorg'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

‘’Informatiebeveiliging is zowel bij corporaties als in de zorg een ondergeschoven kindje’’. Dat zegt Suzanne van Middelkoop, sinds deze maand in dienst bij Audittrail. CorporatieGids.nl ging met haar in gesprek over de verschillen tussen de branches: wonen en zorg.

Suzanne is Business Consultant en Auditor bij Audittrail in Leiderdorp. "Na vijf jaar in de I&A in de zorg te hebben gewerkt, was ik toe aan een nieuwe uitdaging," legt Suzanne uit. "Het liefst wilde ik aan de slag gaan in de consultancy branche. Ik ben meer een bouwer dan een borger, en ik wil graag mijn kennis breed in kunnen zetten. Mijn nieuwe baan bij Audittrail past dan ook perfect in dit plaatje. Zo ben ik nu als kwartiermaker bezig met het opzetten van een samenwerking op ICT-gebied tussen twee woningcorporaties, help ik met de inrichting van continuïteitsmanagement, houd ik me bezig met privacy vraagstukken en ontwikkel ik een privacy toolkit waarmee bedrijven zelf - of met een beetje ondersteuning - gemakkelijk hun gegevensbeveiliging op orde kunnen krijgen."

Verschillen corporaties en zorg
Volgens de kersverse Business Consultant en Auditor zijn er verschillende overeenkomsten te ontdekken tussen woningcorporaties en de zorg. "Beiden zijn vaak non-profit instellingen die te maken hebben met bezuinigingen en veranderende wet- en regelgeving. Maar ook op technologisch gebied zijn er overeenkomsten, zoals met het gebruik van klantportalen."

Eén van de grootste verschillen tussen haar twee werkgevers, is volgens Suzanne het tempo waarin gewerkt wordt. "Omdat we bij Audittrail met een klein team zijn, zijn de lijnen kort en kunnen wij snel schakelen. Dat is heerlijk werken, en zorgt ervoor dat beslissingen snel worden doorgevoerd. Daarnaast zijn wij volop in ontwikkeling met nieuwe plannen en producten waar we erg enthousiast van worden, zoals het 100% Security Update Pakket."

Suzanne zegt met haar overstap naar Audittrail vooral blij te zijn terug te kunnen naar haar basis: ICT en informatiebeveiliging. "Mijn kennis van informatiebeveiliging in de zorg wil ik ook inzetten bij Audittrail. Het is een onderwerp dat bij veel zorginstellingen - en ook bij corporaties - een ondergeschoven kindje is. Ergens is dat begrijpelijk. Mensen in de zorg willen zich vooral bezig houden met het leveren van zorg, en de betrokkenheid bij patiënten is enorm. Dat is hetzelfde bij woningcorporaties en haar huurders. Ik weet waar de prioriteiten van woningcorporaties liggen, en dat is niet informatiebeveiliging. Door hen te ondersteunen en te helpen met inrichten wil ik ze ontzorgen, zodat ze zich kunnen focussen op hun kerntaken."

Kennismaken tijdens CorporatiePlein
Op 24 september zal Suzanne 'officieel' haar debuut maken als werknemer bij Audittrail, dan staat ze op stand 21 op CorporatiePlein: "Als mensen geïnteresseerd zijn, kunnen ze daar met mij de hand komen schudden of vrijblijvend over een probleem binnen hun organisatie komen sparren."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 8 september 2015