Intermaris toont zich ambitieus en bouwt, renoveert en verduurzaamt in stevig tempo

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het was spitsuur voor Intermaris in de weken voor kerst: voor maar liefst zes projecten in Hoorn en Purmerend werden de contracten met de aannemers getekend. Het was het startsein van de bouw van nieuwe sociale huurappartementen, een grootschalige renovatie en de verduurzaming van tientallen huizen. De plannen illustreren het ambitieniveau van de corporatie; voldoende goede, duurzame en betaalbare woningen voor alle doelgroepen. Zo snel mogelijk.

Nieuwe appartementen
Op drie plekken start de bouw van nieuwe sociale huurappartementen. In Hoorn wordt een complex van twintig appartementen gebouwd. Purmerend krijgt er twee nieuwe complexen bij met respectievelijk 19 reguliere appartementen en 38 zorgwoningen. Deze sociale huurwoningen voegt Intermaris echt toe; er is geen sloop aan vooraf gegaan. 

Renovatie en verduurzaming
Ook de renovatie van een hoge flat met 140 woningen in Purmerend gaat binnenkort van start. Het is een continuering van een grootschalig project, waarbij in totaal ruim 270 woningen gerenoveerd worden. Het gaat dan vooral om isolerende en energiebesparende aanpassingen. Daarnaast zet Intermaris nog steeds vol in op verduurzaming van haar bestaande woningvoorraad. De overeenkomst tussen Intermaris en de aannemer betreft de verduurzaming van ruim 130 woningen.

Bijbouwen
De betreffende projecten geven de scherpe visie van de corporatie goed weer. “Om te beginnen bouwen we woningen bij”, zegt Cees Tip, directeur-bestuurder van Intermaris. “Er is een schreeuwend tekort aan sociale huurwoningen. In het bijzonder aan betaalbare huurappartementen voor kleinere huishoudens, zoals voor starters en senioren. Simpelweg woningen bouwen bevordert de doorstroming en maakt een betaalbaar huis bereikbaar voor alle groepen.”

Grootschalig renoveren
Het renoveren van bestaande woningen gaat ook onverminderd door. “Vaak is de basis van de woningen goed”, legt Tip uit, “maar voldoen ze niet meer aan de huidige eisen van comfort, duurzaamheid en woonplezier. Grootschalig renovatie is vaak ingrijpend voor de bewoners. Deze trajecten geven we dan ook altijd samen met hen vorm, zodat zij zo min mogelijk overlast ervaren.”

Duurzaam wonen
Nieuwe woningen van de corporatie zijn zoveel mogelijk duurzaam. Het gaat dan bijvoorbeeld om goede isolatie, aansluiting op duurzame energiebronnen en het bestendigen tegen klimaatverandering. Bestaande huizen worden ook zoveel mogelijk hierop aangepast.

“Duurzame woningen zijn geen luxe extraatje”, besluit Tip. “Wij zien verduurzaming als een belangrijke taak. De maatschappij verandert, de wensen van bewoners veranderen en het klimaat roert zich. Er moet ontzettend veel gebeuren, dus het is soms behoorlijk buffelen. Maar om ook in de toekomst fijn te blijven wonen en leven moeten we gewoon aan de slag.”

Bron: Intermaris, Foto: Intermaris