Is de daling in huizenprijzen alweer verleden tijd?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De jarenlange stijging in de huizenprijzen was het afgelopen jaar volledig gekeerd: de gemiddelde huizenprijzen daalden sinds augustus vorig jaar en afgelopen februari werd gemiddeld op geen enkel woningtype nog overboden. Deze kortstondige ommekeer lijkt verleden tijd, in het overgrote deel van de gemeenten zien we alweer hoge stijgingen ten opzichte van de vorige maand.Ook de overbiedingen lopen weer op. Zoals elke maand zie je op onze interactieve kaarten in een oogopslag hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen in jouw regio.

Prijsniveau na daling inmiddels weer terug op dat van begin 2023
Nadat de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt bijna een jaar lang daalden, is na het dieptepunt van deze daling in mei weer de weg omhoog gevonden. Ondanks dat we nog steeds ten opzichte van vorig jaar een daling van 3,6% zien, neemt de stijging weer toe. De huizenprijzen op landelijk niveau zijn inmiddels weer bijna gelijk aan die van januari van dit jaar. Enerzijds een opmerkelijke ontwikkeling aangezien de hypotheekrente nog steeds stijgt en daarmee de gemiddelde maandlasten toenemen. Anderzijds is de blijvende schaarste op de woningmarkt een stimulerende factor voor een verdere stijging van de huizenprijzen. Hieronder de grafiek van de prijsontwikkeling in Nederland gecombineerd met de hypotheekrente in Nederland.

Overbiedingen nemen langzamerhand weer toe
Vanaf 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden. De periode van overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald werd. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun top.

Die trend is heel snel volledig gekeerd en afgelopen februari werd er zelfs gemiddeld gezien op geen enkel woningtype meer overboden. Die omslag is inmiddels weer verleden tijd, nu de mediane transactieprijzen weer iets boven de vraagprijzen liggen bij rijwoningen en appartementen.

Prijsontwikkeling per provincie
Deze kaart toont per provincie de prijsstijging of -daling van de meest recente cijfers. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen daalden per provincie en per woningtype.

Prijsontwikkeling per gemeente
Deze kaart toont per gemeente de prijsstijging of -daling van de meest recente cijfers. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen stegen of daalden per gemeente, provincie en landelijk.

Aantal transacties is gestegen
Het aantal transacties in september is ten opzichte van vorig jaar iets lager. We zien echter dat de aantallen ten opzichte van vorig jaar over het algemeen iets lager liggen maar dat dit geen ernstige vermindering is. Kijkend naar de maand ervoor is het aantal verkochte huizen in Nederland weer iets gestegen, een logische stijging als we kijken naar afgelopen jaren.

Aantal transacties per gemeente
Deze kaart toont voor iedere gemeente het aantal transacties van de meest recente cijfers. Hoe hoger de mediaan van de transactieprijs, hoe roder de gemeente is gekleurd. Hoe lager deze is, hoe blauwer de gemeente is gekleurd. Klik op de kaart en bekijk de details.

Ik wil graag breder inzicht in de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt
Bekijk de uitgebreide analyse in de semi-jaaralert Woningmarkt. Daar vind je resultaten over een langere periode en bekijk je specifieke analyses over de dynamiek binnen de verkoopsnelheid en met betrekking tot overbiedingen en onderbiedingen per gebied.

Semi-jaaralert Woningmarkt

Maandalert Nederlandse Woningmarkt
Met de Maandalert Woningmarkt bieden wij elke maand een uitgebreide analyse van de woningmarkt in Nederland op basis van ons Automated Valuation Model (AVM). Dit model berekent de trends op de woningmarkt aan de hand van de verkopen die door het Kadaster geregistreerd en geleverd worden.

Ortec Finance AVM wordt erkend door toezichthouders en gebruikt door woningcorporaties, hypotheekverstrekkers, taxateurs en accountants voor het modelmatig bepalen van de marktwaarde (leegwaarde) en markthuur van woningen.

Wil je een reminder van deze maandelijkse update van de woningmarkt op detailniveau in je inbox ontvangen? Meld je aan voor de Maandalert Woningmarkt.

Aanmelden Maandalert Woningmarkt

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance