Jörg Plönissen (ista): Verduurzamen én kosten besparing door transparantie in energieverbruik

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Jaarlijks ontvangen huurders hun verbruiksafhankelijke afrekening stookkosten. Hoe kunnen corporaties dit proces zo efficiënt mogelijk maken, terwijl tegelijkertijd oog is voor verduurzaming én een kostenbesparing voor de huurder? CorporatieGids.nl ging daarover in gesprek met algemeen directeur Jörg Plönissen van ista Nederland.

Jörg staat inmiddels ruim vijftien jaar aan het roer bij ista. Op de vraag wat volgens hem anno 2020 de grootste uitdagingen zijn voor woningcorporaties, vertelt hij: “De sector heeft best een grote verandering doorgemaakt. Van eenmaal per jaar een enigszins nauwkeurige stand opnemen zijn ze doorgegroeid naar algehele digitalisering. Daarbij zien wij een groeiende verantwoordelijkheid omtrent verduurzaming en daarmee een toenemende vraag naar transparantie. Dit is mede veroorzaakt door veranderende wetgeving en milieu-bewustwording van de samenleving. Daarnaast zien we wel dat het kennisniveau van corporaties omtrent stookkosten als vakgebied slinkt, wat in de toekomst issues met zich kan meebrengen.”

Transparantie
Om uitdagingen hoofd te kunnen bieden, moet volgens Jörg de focus liggen op het transparant maken van energieverbruiken en het digitaliseren van informatiestromen. “Om bij het eerste te beginnen; wanneer het energieverbruik voor iedereen in de keten transparant is, is er minder discussie over welk deel van de collectieve energie door een individu is verbruikt. Daarnaast creëert het bewustwording ten aanzien van de duurzaamheidsconsequentie én kunnen huurders een besparing op energiekosten realiseren die elders in de krappe portemonnee ruimte oplevert.”

Informatiestromen digitaliseren
“De noodzaak om informatiestromen verder te digitaliseren zien wij bijvoorbeeld terug in ons dagelijks werk. We ondersteunen corporaties onder andere bij het afhandelen van de stookkostenafrekening. Daarvoor gebruiken wij verschillende data zoals bewonersgegevens, verhuizingen en voorschotten. Dagelijks zijn we bezig met hoe wij corporaties hiermee zo optimaal mogelijk kunnen faciliteren. De gegevens staan immers al in hun systeem en door informatiestromen te digitaliseren kunnen we hen veel werk uit handen nemen wat de efficiency sterk verhoogt.”

20 procent besparen
Veel bewoners betalen momenteel nog teveel voor hun stookkosten, gaat Jörg verder. “Je kunt hen alleen voor het eigen verbruik laten betalen als je het individuele verbruik van de collectief geleverde energie weet. Omdat dit nog niet overal het geval is, merken wij in de praktijk dat veel bewoners inderdaad nog teveel betalen. Maar ook het feit dat huurders direct op de feiten van hun eigen verbruik worden gedrukt, levert een besparing op. Wij zien dat het verbruik na de overgang van een ongemeten naar een gemeten situatie met ongeveer 20 procent daalt. Dat is overigens niet alleen in Nederland zo; ook in andere landen zien wij dit besparingseffect.”

Optimaliseren en versnellen
Ista kan corporaties ondersteunen deze besparing te realiseren, sluit Jörg af. “Naast het bieden van ondersteuning bij de stookkostenafhandeling, kunnen wij corporaties helpen met het verder digitaliseren van deze processen. Zo worden deze geoptimaliseerd en versneld. De winst in transparantie zorgt daarnaast voor minder vragen van huurders – ze weten immers beter waar ze aan toe zijn – waardoor het organisatorische kostenniveau omlaag gaat en corporaties meer tijd overhouden voor hun kerntaken.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: ista